Zblázněný zabezpečovací systém?
Moderátor: Moderátoři
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Zblázněný zabezpečovací systém?
ČT24, čas 12:13. To červený auto se asi trochu leklo, z dálky vidí bílou a najednou červená.
To je přece blbost, ne? Předpokládal bych jistou pauzu mezi zhasnutím bílé a nástupem červené.
A zrovna ve Studénce...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Každopádně, pokud by někdy někoho PČR chtěla pokutovat za to, že projel výstrahu na přejezdu BEZPROSTŘEDNĚ po jejím zahájení, tak je to určitě na hádání ve správním řízení - obecně se bere takový úzus, že přejezd nemá oranžové světlo (jako silniční semafor), proto jej lze projet i ve výstraze, pokud tato začala bezprostředně před přijíždějícím autem.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
ZdenekHQ píše:To je přece blbost, ne? Předpokládal bych jistou pauzu mezi zhasnutím bílé a nástupem červené.
Je to normální. Naopak, po průjezdu vlaku když se zvednou závory a přestanou blikat červená světla chvíli trvá, než zase začne blikat bílé světlo.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ale to je na přesdržku a zase se to řeší nějakým "úzusem".
Teď tam namontují inteligentní kamery a bude mela.
Jako kluci jsme ten plecháč chodili očumovat, když to měli mechanici z obou stran otevřený, bylo to pro nás zajímavý.
Samý divný relátka pod plexikryty a vespod obrovská, asi NiFe sestava.
To zvonění je dnes generovaný furt elektromechanicky, nebo jsou tam už nějaký elektroakustický měniče?
Jednou jsem jel právě přes železniční přejezd, když jsem ještě zahlídl, jak tam začla svítit červená. No, tak jsem prostě projel. V protisměru právě přijížděli policajti a jak to viděli, tak začli blikat, otočili to a za mnou. Tak jsem zastavil. A začli s pindama, že tam byla červená. Na to jsem jim odpověděl jen to, že jsem tam jel max. třicítkou (občas se tam měřilo), červená začala blikat až při vjezdu na přejezd a že nejsem povinen dupnout na brzdu a zůstat stát na přejezdu či dokonce na něm couvat. A ať si tam dají oranžovou nebo ať bílá začne blikat. A jestli to budou řešit dál na přestupkové, tak vyžaduji stejný zápis do protokolu. Takže jim nezbylo nic jiného než přestat dělat ze sebe aktivní blbce a s pozdravem jeli dál.Michal22 píše:Každopádně, pokud by někdy někoho PČR chtěla pokutovat za to, že projel výstrahu na přejezdu BEZPROSTŘEDNĚ po jejím zahájení, tak je to určitě na hádání ve správním řízení - obecně se bere takový úzus, že přejezd nemá oranžové světlo (jako silniční semafor), proto jej lze projet i ve výstraze, pokud tato začala bezprostředně před přijíždějícím autem.
Šofér by si těsně před přejezdem vůbec nebyl jistý, zda je to zařízení porouchané, nebo jen scípla žárovka v "bílé", nebo co vlastně.
Dokud tam nebude nějaký mezisignál, jako je oranžová na silnici, tak to musí probíhat skokově.
K úvaze by mohlo být, začít třeba se zvoněním o něco dřív, než blikáním.
Ale jak denně vidíme, hodně šoférů jsou stejně hluchá i poloslepá hovada. Jakákoli změna ze strany drah se stejně mine účinkem.
Jestli něco ještě vylepšovat, tak určitě intenzitu a střídu svícení, plus o hodně širší úhel vyzařování červených světel. Dtto návěstidla.
Zajímavé taky je, že vozový park je už z větší části zvenku obouchaný intenzivními LED, málem se jimi svítí i uvnitř.
Na přejezdech i v návěstidlech se ale z nějakého důvodu furt svítí žárovkami v parabolách, svítícími pánubohu do oken.
Uvědomuju si, že žárovka je tady jednoduchý, levný, snadno vyměnitelný i snadno kontrolovatelný prvek.
LED může žrát třeba dvě ampéry a vůbec nemusí svítit adekvátně odběru, to už známe. Po této stránce je žárovka pro dráhu paradoxně spolehlivější.
Co ale nechápu je, proč se teda světlo těch žárovek ostří parabolami do poměrně úzkého svazku?
Který -notabene- tou největší intenzitou svítí úplně jinam, než šoférům u přejezdu do ksichtu?
Jsou tady tři přejezdy s trojími světly a u všech je to tak, jak píšu.
Svítí to úplně jinam, konkrétně u toho jednoho přejezdu, to v noci dělá bílý a červený fleky na blízkým baráku - ale mezi přízemím a 1. patrem.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Nebo Ty snad na všech osazených přejezdech zastavuješ a zkoumáš vlákno v bílé žárovce?
Už několikrát v minulosti se mi stalo, že jsem přijížděl k známému přejezdu a nesvítilo prostě nic, ani to, ani to. Protože je tu dobrý rozhled, tak jedu. Jinde ten rozhled být nemusí.
Pro objektivitu ale musím dodat, že to bylo ještě před velkou a celkovou rekonstrukcí + automatizací celého zdejšího úseku.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ale osobně jsem to neviděl.
Obecný problém s LED světly u drah je v tom, že nejde jednoduše udělat zpětný dohled kvůli svícení/nesviceni. Ale už to údajně mají vyřešené, viděl jsem fotky i přejezdu s LED, i hlavního návěstidla s LED.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...