Problém po výměně žárovek za LED
Moderátor: Moderátoři
Problém po výměně žárovek za LED
Mám nissan juke 1,2 dig.Měnil jsem interiové žárovky za led žárovky.Začal jsem osvětlením kufru led svítila Pak jsem měnil inter.přední(jsou tři)u poslední mě vše zhaslo a když jsem zkontroloval pojistky,byly OK.Našel jsem 2 místa s pojistkama.1 z boku palubovky od dveří řidiče 2 u akumulátoru v motorové části.Znovu jsem dal původní žhavící žárovky.Taky nesvítí.Nejsem elektrikář.Prosím o radu co s tím
Více na: https://www.nissanclub.cz/forum-tema/ni ... sage365531
dvorak píše:Jeden kolega z webu NISSAN JUKE se obrací o pomoc s problémem, který mu nastal, když chtěl měnit klasické žárovky za LEDky. Pomůže někdo :
Mám nissan juke 1,2 dig.Měnil jsem interiové žárovky za led žárovky.Začal jsem osvětlením kufru led svítila Pak jsem měnil inter.přední(jsou tři)u poslední mě vše zhaslo a když jsem zkontroloval pojistky,byly OK.Našel jsem 2 místa s pojistkama.1 z boku palubovky od dveří řidiče 2 u akumulátoru v motorové části.Znovu jsem dal původní žhavící žárovky.Taky nesvítí.Nejsem elektrikář.Prosím o radu co s tím
Více na: https://www.nissanclub.cz/forum-tema/ni ... sage365531
Zkratový proud utaví pojistku nebo i poškodí elektroniku postupného zhasínání po uzamčení dveří, jestli tyto nebyly v době osazení zkratované LEDky otevřené. Japonci tu regulaci mívají až za žárovkami přes diodu paralelně ke lontaktu dveří řidiče, ovládání jde jak z hlavní řídicí jednotky, tak z jednotky centrálu (DOOR LOCK CONTROLLER). Zrovna Nissany neznám, ale Honda i Suzuki mají tuto "tradiční" elektriku zapojenou velmi podobně, jen barevné značené drátů je různé i u různách modelů téhož výrobce, tak by to asi bylo k ničemu, ještě vypisovat barevné kombinace na drátech.
U Renaultu Thalia mi přestala svítit žárovička osvětlení RZ (baňka byla zčernalá a vlákno přepálené). Ne, že by mi to vadilo, ale mohlo by to vadit jiným co by mne třeba za to chtěli skásnout, tak jsem ji vyměnil.
Byla to asi tahle žárovička:
https://www.elancar.cz/autozarovka-osra ... 25836.html
Než si půjdu koupit novou, abych měl rezervní pro případnou další výměnu, chci se zeptat zkušených, jestli neexistuje nějaká LED co by se mohla dát místo téhle žárovky bez dalších úprav. U tohoto auta asi ještě nejsou žádné hifikundace co by hlídaly odběr a odpor žárovky.
Zajímavé je, když jsme měli Wartburg 311, tak žárovky SPZ svítily a nebylo je třeba měnit po celou dobu, kdy jsme to auto měli - přes 30 let. Pravda, tehdy nebylo potřeba, aby světla svítila i přes den a byl tam 6V rozvod.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Eleman píše:..
Děkuji za rychlou odpověď. Cena není zas tak špatná, pokud ta LED už vydrží na furt. To světlo samotné asi moc výměn žárovek nevydrží - když jsem tu žárovku měnil, tak se mi při tom ulomil nějaký umělohmotný bazmek, snad nebyl moc důležitý.
Akorát v tom odkazu není uvedeno jestli ta LED má nějakou ochranu proti přepólování, u obyčejných žárovek je to jedno.
Yarda1 píše:... ta LED má nějakou ochranu proti přepólování, u obyčejných žárovek je to jedno.
Ta LED má zabudovaný obvod (4 diody + omezení proudu), aby svítila vždy v obou polohách. Možná existuje i verze, kde svítí jen v jedné poloze, ale s takovou jsem se nesetkal.
A pozor nenechej se zmást, že ta LED je nesmertelná.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
- tomasjedno
Světlo studená bílá, nikomu to nikdy nevadilo (ani PaChům, ani STK) a žádné jiné problémy s tím nebyly.