Retardér Telma

Měřáky, automatizační technika, regulační technika

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

#16 Příspěvek od EKKAR »

Zacouvej, Andulko, zacouvej. Je vidět, žes o autoškolu ještě ani nezavadila pohledem, natož aby ses ucházela o nějakej druh ŘP. Maximální váha nákladní soupravy v Evropě je povolená na 40 tun, maximální rychlost vozidel těžších jak 3,5 tuny je omezená na 80km/h, u autobusů na dálnici jsou výjimky podle státu 100 nebo 110km/h. Nadměrný náklady podléhají speciálním povolovacím podmínkám a třeba u nás pokud jsou "přes váhu", tak nesmějí překračovat rychlost 60km/h a samozřejmě musejí mít podle rozsahu omezení vnášenýho do ostatní dopravy doprovod minimálně před sebou - od určitejch rozměrů a váhy soupravy dokonce zákon vyžaduje doprovod policejní (kvůli dočasnýmu zastavení nebo odklonění dopravy třeba při přejíždění nebo podjíždění mostů, průjezdu složitejch křižovatek, kam se takovej náklad v běžným provozu nevejde a musí je projíždět protisměrem nebo na několikrát atp). Normální kamión ale nesmí jet víc jak 80km/h - a to ani po dálnici. Obvyklá rychlost na silnicích, kde se retardéry převážně využívají, je pak ještě mnohem nižší - na rovným úseku z kopce totiž žádnej kamión nebrzdí když vysloveně nemusí, naopak využívá "rozkulení" k získání setrvačný energie, která mu pak usnadní výjezd do dalšího stoupání. Kde se ale retardéry uplatňujou hodně, jsou horský silnice plný zatáček a serpentýn, do kterejch se těžko takovej macek vejde i při rychlosti jen 40-50km/h - anebo sjezdy po svahu do údolí do nějaký obce, kde komunikace křižuje třeba vodoteč - tam se běžně "sráží" až na 30-40km/h, aby souprava nevletěla do obce jak urvanej vagón. Takže se nejdřív posaď k někomu do velký kabiny, nech se povozit pár stovek kiláků a až pak odpovídej...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
lesana87

#17 Příspěvek od lesana87 »

Přesně takový pindy jsem čekala. Tak dobře, 40tun a 50km/h, ale klesání 5%, když jsou to ty kopce: 280kW. No, jak okecáš tohle?
EKKAR

#18 Příspěvek od EKKAR »

lesana87 píše:Přesně takový pindy jsem čekala.
...
No, jak okecáš tohle?
Já to nepotřebuju okecávat - parametry dávají jasně výrobci tahačů. Příklad, velice rozšířený Volvo FH: https://www.volvotrucks.cz/cs-cz/trucks ... train.html . Má výkonový verze 420, 460, 500 a 540HP - neboli 308kW, 338kW, 367,5kW a 397kW (zaokrouhleně) Vejfuková (motorová) brzda pak má ekvivalentní výkon 200kW. Pro běžný tahače DAF máš základní výkonový verze třeba tady.Prostě pindáš akorát ty o věcech, o kterejch vůbec nic nevíš, nikdy jsi o nich ani neslyšela, ale musíš vyrejvat. Rencky, Scanie, Iveca a třeba mercedesy už si laskavě najdi sama.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
lesana87

#19 Příspěvek od lesana87 »

Já jsem tu nepočítala nějakej konkrétní tahač jen obecnej příklad, hodnoty jsem skorigovala podle tvých poznámek a pořád vychází, že ten retardér motor běžnýho osobního auta zvládne ubrzdit. Takže by to chtělo přestat tu exhibovat a vrátit se k původnímu dotazu: Jak ten elektromagnetickej retardér ovládat.
EKKAR

#20 Příspěvek od EKKAR »

To GUS - zkus se optat tady v týhle firmě, TELMY do aut montujou - třeba se nechají ukecat a nějaký technický údaje pustí. Já osobně si ale myslím, že ty elektrický retardéry nemají plynulou regulaci, prostě jsou jen ON-OFF, buzení zapnutý nebo vypnutý. Abys docílil nějakýho plynulýho odběru výkonu, musel bys třeba pulsně regulovat budicí proud do těch špulek a mít učuněnou nějakou kalibraci, kolik kW to při jakým budicím proudu/otáčkách ubrzdí.

Nevhodný výrok smazán. A já fakt ty Karlovy špalky nečtu, tak jsem se k tomu dostal až teď. ZdenekHQ
vrky

#21 Příspěvek od vrky »

Pěkně se to rozjíždí. Jen pro doplnění max. hmotnost soupravy je 48t. Retardér spadá do stejné kategorie jako motorová brzda, to je odlehčovací brzda. Retardér samozřejmě spolupracuje s ŘJ motoru a s ŘJ podvozku (ABS, ESP,...)
misocko

#22 Příspěvek od misocko »

Konkretne na jednom prilozenom linku tu vo vlakne som nasiel 600kW , a na toto som aj v jednom prispevku reagoval.
To ze ma mat retarder vyssi vykon ako motor , len vynimocneho cloveka mohlo napadnut ze to preto aby som nim dokazal ubrzdit tahajuci motor. Nie. Vychadzam z predpokladu ze ak motor do kopca vytiahne supravu urcitym vykonom tak retarder ju z toho kopca musi dokazat ubrzdit. Konkretne u brata vo firme sa jedna o 50ton vaziaci buldozer a retarder to da. Jedine vsak co viem o danom retarderi je ze ma tri stupne vykonu.
EKKAR

#23 Příspěvek od EKKAR »

misocko píše:...Vychadzam z predpokladu ze ak motor do kopca vytiahne supravu urcitym vykonom tak retarder ju z toho kopca musi dokazat ubrzdit. ...
Uvažuješ blbě. Výkon je definovanej jako práce vykonaná za jednotku času. Ty můžeš klidně vyjíždět na kopec za jinej čas, než v jakým ho sjíždíš - a i když v obou případech potenciální energie tohohmotnýho tělesa v gravitačním poli naroste/poklesne o stejnou velikost a tím se vykoná stejný množství práce, tak právě vinou toho jinýho času (jiná rychlost vyjíždění a sjíždění kopce) se liší ten výkon. A protože se obvykle kvůli bezpečnosti dolů z kopce jezdí pomalejc než nahoru a všecky tyhle vozidla mají víc než jednu nezávislou brzdu, vychází z toho, že retardér nikdy nepotřebuje mařit výkon větší než je výkon motoru - už jen proto, že soupravu například brzdí taky jízdní odpor (součet valivýho odporu kol a aerodynamiky). No a vícestupňová regulace brzdný síly je právě to odstupňovaný buzení indukčních špulek elektromagnetů v retardéru - podle potřebný vyvozovaný síly se budí hodnotou "A" nebo "B" nebo "C" Ampérů proudu a podle toho se mění brzdnej moment vyvozovanej na hnací hřídel.
Jenže aby se dal výkon mařenej v tý brzdě nějak odečítat a tím měřit výkon případně s tím heblem spojenýho motoru osobáku, musí se vyřešit 1) plynulá regulace brzdnýho momentu a zcela určitě a nezbytně i 2) kalibrace ukazující vztahovou souvislost mezi budicím proudem (výkonem) retardéru a jím způsobovaným brzdným momentem.
Co já si pamatuju z navijárny elmotorů místní ex-ŽOS (dneska CZ LOKO), kde měli i zkušebnu a v ní měřicí stanoviště na trakční elektromotory, tak tam se pro zkoušku mechanicky upnutej motor hřídelovou spojkou spojil s elektrickým generátorem zatíženým odporama. Generátor byl namontovanej na speciálním pohyblivým loži, spojeným s váhovým mechanismem a velkým mechanickým ciferníkem, na kterým byl přímo nacejchovanej výkon při určitejch otáčkách - v podstatě se kromě otáček a elektrickejch hodnot napájení zkoušenýho motoru měřil naklápěcí moment, vyvozovanej na ten brzdicí generátor a zbytek hodnot se dopočítával.
Gus

#24 Příspěvek od Gus »

Děkuji za velice vyčerpávající rady o brždění retardéren u nákladních aut, s naloženým nákladákem jsem občas jel a dokážu si představit kolik toho musí retardér ubrzdit, ale má otázka zněla zcela jinak! Taktéž mám zkušenost z laděním aut na brzdě, kde opravdu tyto retardéry používají! Pro vaši představu zde : https://yourdyno.com/ tyto brzdy řeší, které bezproblémů fungují. Šlo mi jen o radu na obvod pro řízení proudu nebo napětí pro cívky! Prosím o admina aby toto vlákno uzavřel. děkuji
EKKAR

#25 Příspěvek od EKKAR »

Špulku musíš vždycky řídit proudem, intenzita bagnetickýho pole a všecky další věci jsou odvozený od proudu vodičem. Napětí je v takovým případě jen prostředek, pomocí kterýho ten kýženej proud nějakou tou špulkou dosáhneš. Jak jsem napsal vejš, zkus se obrátit na tu montérskou firmu, třeba u nich najdeš někoho, kdo pustí chlup a nějaký hodnoty ti sdělí.

Každopádně tě ale bude čekat nějaký další měření a určitě nějaká kalibrace sestavy, abys vůbec dokázal srozumitelně interpretovat výsledek toho, že tou nabuzenou potvorou nějak zatížíš něčí auto a kolik tam zmizelo kW, aniž by se ze všeho začalo kouřit.
Zamčeno

Zpět na „Měření, regulace a automatizace“