zesilovač z promítačky Terta sound BM2005-C
Moderátor: Moderátoři
- jindrichus
zesilovač z promítačky Terta sound BM2005-C
netušíte někdo jaké parametry má výstupní transformátor v zesilovači promítačky Terta sound BM2005-C?
Koncový stupeň je tam dvojčinný, pravděpodobně s pentodami. Z nápisů na baňkách koncových elektronek se dochoval jen výrobce: Tungsram a že označení pravděpodbně začíná šestkou. Impedance reproduktoru má být 15 Ohmů.
jindrichus píše:Koncový stupeň je tam dvojčinný, pravděpodobně s pentodami. Z nápisů na baňkách koncových elektronek se dochoval jen výrobce: Tungsram a že označení pravděpodbně začíná šestkou.
. . . ale chybí dost důležitá věc.
kolik to má nožiček ?
sedum nebo devět ??
tady je zapsáno 6AQ5, což by měla být i naše 6L31, ale se sedmi nožkami.
našel jsem taky schéma Terta sound BM2006 a tam je zase EL41 a ta má osum nožek . . .
. . . tak nevím
- elektrosvit
- Přílohy
-
schematic.pdf- Schéma z radiomuseum.org
- (158.9 KiB) Staženo 154 x
elektrosvit píše:Tyto projektory existovaly minimálně ve dvou verzích "Sound" a "Sound Magnetic" lišících se možností snímání a záznamu na magnetickou vrstvu.
tady jsou snad všechny verze . . .
. . . i ta BM2005
Tungsram přece vyráběl heptaly pod originál americkým značením.
- Přílohy
-
6AQ5A_Rca.pdf- (165.13 KiB) Staženo 149 x
-
ECC40.pdf- (170.67 KiB) Staženo 148 x
- jindrichus
Usměrňovačka k nim byla i AZ41, ale tu jsem nabídl kolegovi.
Přijde mi to líto - nevíte někdo o soklech?
- elektrosvit
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Ostatně, ve froně na zprovoznění již vystává důlek Meopta Club. Mechanicky jede, ale zvuk to nevydá; jen šum. Má to taky lampový zesilovač.
Jinak - ono je to na 120V, ne? Tak to trafo mám, svítí to asi stejnou lampou (P28s), problém by mohl být ve zvukové lampě.
V koncovém stupni i zdrojích bývá vždy nejvíc závad, protože jsou tepelně i napěťově nejvíc namáhaný.
Tady to bude nějaká pitomost, třeba napěťově namáhaný dělič s filtračním elektrolytem, co má napájet vakuovou fotonku.
Jestliže to šumí, tak několik stupňů před koncovým zesilovačem ještě běží - odtud ten šum. Možná, že běží i vstup, jen je vadná fotonka. Lze to ostatně vyzkoušet i cejchovaným šroubovákem. Citlivost vakuového opto-vstupu je tam vysoká a impedance také.
Meopta Club by měla mít zesilovač zapojením velmi podobný až stejný, jako má zesilovač Tesla KZ8.
Taky by měl mít na konci 2x6L31 a vepředu nejspíš taky heptálový lampy.
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Teď mi ale docvaklo, já jsem se tehdy při zkoušení nepřesvědčil, že svítí zvuková lampa. No tak jestli ne, tak bodejť by to hrálo.
Dneska se mi do toho nechce, mrknu na to výhledově.
- elektrosvit
EDIT: Špatně jsem se podíval, pro mikrofon je trojkolík nebo pětikolík.
To nevím, Tertu jsem nikdy v rukou neměl. Ale pravděpodobně bude na 120 V, stejně jako ostatní mašiny z těch let.Hubert_79 píše:Jinak - ono je to na 120V, ne? Tak to trafo mám, svítí to asi stejnou lampou (P28s), problém by mohl být ve zvukové lampě.