USB HDD Western Digital - usíná po 30 sekundách nečinnosti

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Osmdesat

USB HDD Western Digital - usíná po 30 sekundách nečinnosti

#1 Příspěvek od Osmdesat »

Mám USB-SATA pouzdro pro 2,5" disk. Nedávno jsem do něj vložil větší disk - 250GB Western Digital WDC WD25 00BEVT-80A23T0. V různých operačních systémech (Windows XP i 7) se po cca 30 sekundách nečinnosti přestane točit. Zařízení ale zůstává funkční a živé - po dalším přístupu na disk se tento roztočí a vykoná potřebné. To ale cca 5 sekund trvá, takže milisekundové přístupové doby, o které bojovaly celé generace vědců z nasa, přicházejí vniveč.
Předchozí disk Seagate 120 GB, který jsem v tomto diskovém pouzdře měl, toto nedělal, točil se, dokud byl v USB.
Zdá se tedy, že to usínání je přímo naprogramované ve FW disku (asi z nějakých ekoteroristických důvodů). Nevíte, jak disk "vychovat", aby se choval, jak něj coby bílý heterák žádám, tj. točil se, dokud má šťávu?
(Vím, že je aplikace hdparm, která umí změnit chování disku, ale toto nastavení je pravděpodobně volatilní a po vypnutí disku se ztratí.)
Naposledy upravil(a) Osmdesat dne 12 led 2020, 19:20, celkem upraveno 1 x.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Zkus si přímo od WD stáhnout Western Digital Data Lifeguard Tools. Ten to myslím umí. Ale už je to dlouho, co jsem to používal.
Osmdesat

#3 Příspěvek od Osmdesat »

Zkusil jsem a neumí. Ohledně nastavení powermanagementu jsem tam nic nenašel.
petrfilipi

#4 Příspěvek od petrfilipi »

Zkus Start-Ovládací panely-Systém-Správce zařízení-Najdi USB disk-Pravé tlačítko a Vlastnosti - panel Řízení spotřeby (pokud tam vůbec je). Pokud ano, vypni "Povolit počítači vypínat zařízení z důvodu úspory energie".
Případně mrkni sem a podívej se na "Option One" a "Option Two".

PF
Osmdesat

#5 Příspěvek od Osmdesat »

Nic nepomáhá. A hdparm usb disk nevidí. Když jsem ho zapojil na sata v matkodesce a nastavil v hdparm nezastavování s volbou permanentního uložení, stejně to nepomohlo.
Asi smůla. Od Westernu raději dál, i když je možné, že se takto chovají dnes i hdd jiných firem.
Takto se z disku nedá např. ani přehrávat mp3 soubor, protože než během přehrávání dojde cache, disk se zastaví a pak se hudba kousne, než se roztočí a načte další kus dat. Zmetkové jsou to :evil:

P.S. Jedině naprogramit nějaký soft, který by pravidelně dělal přístupy na disk z různých sektorů, aby disk nechrápal. To bych možná zvládl.
misocko

#6 Příspěvek od misocko »

chces povedat ze sa ti dany disk zastavuje aj ak je priamo na maticnej doske?
alebo sa ti zastavuje iba na USB aj po tom co mu na maticnej doske nastavis aby sa nezastavoval?
mal som od starych diskou az po tie nove, dokonca som preferoval WD (teraz uz nie, je to jedno, odchadzali mi rozne znacky , teraz chvilu vsetky funguju :-) ) a zatial som nezazil ze by sa disk zastavoval po 30sec, myslim ze mu to skodi, viac mi odchadzali disky ktore boli chladene a ktore sa zastavovali
Osmdesat

#7 Příspěvek od Osmdesat »

Ano, zastavuje se i v matkodesce. Přestože mám ve vindousech nastaveno "pevné disky nezastavovat nikdy". :evil: :evil: :evil:

---někde jsem četl, že některé disky WD ignorují nastavení spindown nebo úrovně APM. Mělo to být něco z řady Green, no tohle je Blue, ale tož je to stejná líheň, naprogramili to stejní programagoři.
Naposledy upravil(a) Osmdesat dne 12 led 2020, 21:50, celkem upraveno 1 x.
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

Není náhodou ten HDD z edice "GREEN" ??? Jestli ano, tak je to daná vlastnost, má to přímo ve firmwaru ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Osmdesat

#9 Příspěvek od Osmdesat »

Je to Blue, zrovna jsem to psal o řádek hore, když jsi to napsal. Modrá, zelená, stejný Gesindel nejspíš.
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Pak jedině reklamovat. Sideright to to u WD rozhodně stejnej není, Blue je normální řada, Black má prodlouženou záruku (už jsem to využil, umřel mi takhle disk 14 dní před koncem tý prodloužený záruky - výrobce bez debat během asi 20 dní poslal fungl new kus, data samozřejmě v 3,14či, ale to nejdůležitější bylo v záloze a zbytek vem Kalousek), Green jsou právě ty nejhorší srágory - snížená spotřeba a tím i pomalej přístup i s ohledem na takovýhle frajkumšty s vypínáním "kvůli ekologii" - že se ti ale "díky" tomu daleko dřív posere už ekofašouny nezajímá - no a Purple řada jsou serverový disky určený pro práci 24/7 hlavně v oblasti zabezpečovacího videa - nemají až tak krátký přístupový doby, ale díky pomalejším točkám jsou rozhodně spolehlivější z dlouhodobýho hlediska.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
PotPalo

#11 Příspěvek od PotPalo »

Tiež mi kedysi notebookový harddisk stále parkoval hlavičky hneď po čítaní, strašne to zdržovalo. Použil som program MHDD, tam je nastavenie, už neviem ako sa volá, ale pomohlo, potom disk bežal stále a neparkoval. A pamätal si to aj po vypnutí.

V MHDD: Shift+F3, vybrať disk, Shift+F2, a ďalej neviem či to bolo AAM, alebo CONFIG. Pamätám si že sa tam dalo nastaviť číslom niečo ako úspora energie, od min. do max, tak som dal min. a už to neparkovalo, ale bežalo stále.

MHDD spúšťať z DOSu.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
xsc

#12 Příspěvek od xsc »

EKKAR píše:Blue je normální řada, Black má prodlouženou záruku
Bývávalo. "kvalita" greenů byla tak proslavená, že marketing nelenil a disky přeznačil. Takže nyní je WD blue bývalý green: https://www.westerndigital.com/products ... d-blue-hdd Z původní řady blue zbyly jen 0,5 a 1TB 7200 otáčkové disky.
dred

#13 Příspěvek od dred »

Osmdesat píše:Takto se z disku nedá např. ani přehrávat mp3 soubor, protože než během přehrávání dojde cache, disk se zastaví a pak se hudba kousne, než se roztočí a načte další kus dat.
Presne s týmto istým som bojoval aj ja. Krabička Verbatim USB 3.0 a bolo jedno aký tam bol disk (1TB WD, 500GB Toshiba, 250GB Seagate) robilo to so všetkými. Kúpil som na alíku druhú krabičku a ešte káblový SATA adaptér a s tými idú normálne bez zastavovania.
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Hmm, zajímavý. Mám tu léta jako externí WD Caviar Green WD 5000 AADS. Nezastavuje, neb má na sobě propojku, která ten PUIS volí/blokuje.
No a zatím maká bez problémů, 8 let, natočíno skoro 35000 hodin a SMART čistej.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Osmdesat

#15 Příspěvek od Osmdesat »

dred píše:Kúpil som na alíku druhú krabičku a ešte káblový SATA adaptér a s tými idú normálne bez zastavovania.

Drede, tahleta USB HDD krabka přenáší SMART/jde vidět v hdparm? Pokud jo, koupil by ji a nějak o ošéfoval, aby se mi při připojení disku spustil hdparm a pošteloval to. Jinak nevím. No je to ale mrcasení, že to za to snad ani nestojí...
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“