USB HDD Western Digital - usíná po 30 sekundách nečinnosti
Moderátor: Moderátoři
USB HDD Western Digital - usíná po 30 sekundách nečinnosti
Předchozí disk Seagate 120 GB, který jsem v tomto diskovém pouzdře měl, toto nedělal, točil se, dokud byl v USB.
Zdá se tedy, že to usínání je přímo naprogramované ve FW disku (asi z nějakých ekoteroristických důvodů). Nevíte, jak disk "vychovat", aby se choval, jak něj coby bílý heterák žádám, tj. točil se, dokud má šťávu?
(Vím, že je aplikace hdparm, která umí změnit chování disku, ale toto nastavení je pravděpodobně volatilní a po vypnutí disku se ztratí.)
-
petrfilipi
Případně mrkni sem a podívej se na "Option One" a "Option Two".
PF
Asi smůla. Od Westernu raději dál, i když je možné, že se takto chovají dnes i hdd jiných firem.
Takto se z disku nedá např. ani přehrávat mp3 soubor, protože než během přehrávání dojde cache, disk se zastaví a pak se hudba kousne, než se roztočí a načte další kus dat. Zmetkové jsou to
P.S. Jedině naprogramit nějaký soft, který by pravidelně dělal přístupy na disk z různých sektorů, aby disk nechrápal. To bych možná zvládl.
alebo sa ti zastavuje iba na USB aj po tom co mu na maticnej doske nastavis aby sa nezastavoval?
mal som od starych diskou az po tie nove, dokonca som preferoval WD (teraz uz nie, je to jedno, odchadzali mi rozne znacky , teraz chvilu vsetky funguju
---někde jsem četl, že některé disky WD ignorují nastavení spindown nebo úrovně APM. Mělo to být něco z řady Green, no tohle je Blue, ale tož je to stejná líheň, naprogramili to stejní programagoři.
A kutilmile - nelituju tě
V MHDD: Shift+F3, vybrať disk, Shift+F2, a ďalej neviem či to bolo AAM, alebo CONFIG. Pamätám si že sa tam dalo nastaviť číslom niečo ako úspora energie, od min. do max, tak som dal min. a už to neparkovalo, ale bežalo stále.
MHDD spúšťať z DOSu.
Bývávalo. "kvalita" greenů byla tak proslavená, že marketing nelenil a disky přeznačil. Takže nyní je WD blue bývalý green: https://www.westerndigital.com/products ... d-blue-hdd Z původní řady blue zbyly jen 0,5 a 1TB 7200 otáčkové disky.EKKAR píše:Blue je normální řada, Black má prodlouženou záruku
Presne s týmto istým som bojoval aj ja. Krabička Verbatim USB 3.0 a bolo jedno aký tam bol disk (1TB WD, 500GB Toshiba, 250GB Seagate) robilo to so všetkými. Kúpil som na alíku druhú krabičku a ešte káblový SATA adaptér a s tými idú normálne bez zastavovania.Osmdesat píše:Takto se z disku nedá např. ani přehrávat mp3 soubor, protože než během přehrávání dojde cache, disk se zastaví a pak se hudba kousne, než se roztočí a načte další kus dat.
dred píše:Kúpil som na alíku druhú krabičku a ešte káblový SATA adaptér a s tými idú normálne bez zastavovania.
Drede, tahleta USB HDD krabka přenáší SMART/jde vidět v hdparm? Pokud jo, koupil by ji a nějak o ošéfoval, aby se mi při připojení disku spustil hdparm a pošteloval to. Jinak nevím. No je to ale mrcasení, že to za to snad ani nestojí...