Cívkový magnetofon B 700
Moderátor: Moderátoři
Cívkový magnetofon B 700
PavelKejval@seznam.cz
- elektrosvit
Provedení spojky je u řady B7 velmi nešťastné. V novějších modelech alespoň vnitřní obvod unášeče zdrsnili, takže je sklon k prokluzu trochu menší, ale jak se povrch postupně vlivem prokluzu pogumuje, postupně se to zhoršuje. U hladkého vnitřku unášeče někdy pomůže povrch opískovat.
Vlastně jediná funkční varianta spojky byla u řady B9, jen se musela dobře seřídit páka která ji vypíná, pak to chodilo výborně. Při špatném seřízení spojka omezovala svým tahem přetáčení zpět. Vlastnil jsem 2 ks B93 a po počátečním seřízení po "šlompácích" z fabriky jsem s přivíjecí spojkou neměl sebemenší problém.
Nějakou dobu jsem uvažoval o přestavbě unášeče se spojkou v B116 na verzi z řady B9, ale bylo by to komplikované kvůli místu, takže k tomu nakonec nedošlo. Na přehrávání pásků jsem si nakonec pořídil starý REVOX A77 v půlstopém provedení a přestavěl jej na čtyřstopé s hlavami ANH210 a ANH200. Tam kromě přítlačné kladky není žádná gumička, takže je pokoj. Dost mně vadilo, když jsem chtěl B116 po cca měsíci odstávky pustit a on něco z obvyklých funkcí nedělal. To je asi největší problém, protože jak se to nepoužívá vždy je problém s řemínky - prach, tvarová paměť, čili prokluz nebo přetržení řemínku. Hlavní řemínek od motoru je nesehnatelný, takže se nahrazuje různými O-kroužky. Na internetu různě nabízené sady řemínků obsahují právě na tuto pozici O-kroužek, který po cca. 2 měsících praská. Někdy je O-kroužek i na setrvačník, praská také, takže pozor na to. Zároveň je to hlavní důvod, proč to nikdo nechce opravovat a proč pak tyto stroje končí na SD či u popelnic.
No, ale to jsem už trochu odbočil...
- elektrosvit
Teď po volných chvílích dělám B700: Musel jsem už vyměnit setrvačník, obložení spojky, páku přítlačné kladky kvůli špatně zalisované (nebo po poruše uvolněné?) ose kladky, levý unášeč má v oblasti opásání brzdou zapečený prach, takže jej budu muset vyndat a rozleštit, pravý snad na vnitřním obvodu vydřený není, uvidím. Přitom podle stavu hlavy a páskové dráhy ten magneťák mnoho nenajel.
Nedivím se, že je nikdo nechce opravovat. Důkladná oprava s vychytáním všech nedostatků prostě převyšuje cenu přístroje. A ne každému se chce shánět už těžko dostupné součásti.
Možná i na další. Lisovali to ve Vulkánu Hrádek a určitě ty formy buď někdo koupil, anebo tam ještě jsou uskladněné. Kdysi jsem v té fabrice byl a měli tam sklad forem jako hangár, sortiment všeho možného.
Nebo to někdo momentálně syslí s čeká, až vyleze cena. Dobře vulkanizovaná guma se dá na sklad ošetřit i na 50 let.
Zásada je, neskladovat to v PE sáčku s ostatními a na světle, to je velká chyba.
Časem bude honička i s plocháčem a trojhranem do B4, případně čtyřhrany do B5, protože těch je paradoxně mezi lidmi /sběrateli/ nejvíc, bylo jich nejvíc mutací. Ale časem se to objeví všecko, uvidíte. Ceny budou závratný, ale budou.
Rozpadlý setrváky jsou jen u exemplářů, co byly skladovaný v takových podmínkách, že tam toho nutně odešlo daleko víc, nejenom setrvák. Sběratelé tyhle stroje používají jen na díly, protože je nebaví každých 14 dní hledat jinou, další závadu.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ku#1019900
a tady při práci:
https://www.youtube.com/watch?v=At0Hoqy ... e=youtu.be
Několik takových cyklů bohatě stačí nejen k tomu, aby se podobně potrhal zinkal a zpráchnivěla guma, ale i to, že např. budete měnit všecky důležité elyty. Z principu elyty i jejich těsnicí guma nemají mráz rády. Neztratí kapacitu, ale ESR jim vyleze natolik, že jako filtrační nebudou už použitelný.
Ale jinak všecko ostatní bude vypadat 1A, to souhlasím.
Jinak pokud si chceš jenom poslechnout staré nahrávky, tak nevidím nutnost přetáčet rychloposuvem. To co popisuješ vypadá na ztvrdlou "předlohu" co zabírá na vnitřní stranu pravého unášeče.
Pokud se ti zpomaluje play, tak zkus prstem odbrzdit levou brzdu, podle mě moc táhne a jak se levý unášeč ohřívá tak se začne zvětšovat průměr a tím pádem víc brzdit. Pokud tohle nepomůže, tak by mohla být ztvrdlá unášecí kladka, zkus ji prstem přitlačit a zjistíš jestli prokluzuje.
Dělá to i když je to nastojato?