Kdo vymýšlí tyhle SMT pouzdra?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Kdo vymýšlí tyhle SMT pouzdra?

#1 Příspěvek od ZdenekHQ »

Teda už jsem viděl leccos, ale za podobný pouzdra bych zabíjel. Vytáhnout to z bezolovnaté desky ještě jde (horkovzduch na cca 400°C), ale jak to sakra rozumně zaletovat zpátky, když je to z druhé strany obalený součástkama fakt nevím. Navíc to musí být v rovině, protože je to chlazený přes silikonovou žvejkačku na straně pouzdra. Ať žijou Korejci. :twisted:

Navíc kvůli jednomu kusu jich musím koupit 20, ale to nevadí.

https://cz.rs-online.com/web/p/mosfet/8181393/
Přílohy
7149_2.jpg
7149_2.jpg
7149.jpg
7149.jpg
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Kvicala_r

#2 Příspěvek od Kvicala_r »

Tak jsou prý dva hlavní lídři, kteří udávají směr back-endu (pouzdření). Vishay a NXP (dnes nexperia).
Takže sláva jim a jinak je dnes používá další hromada značek s drobnou modifikací a samozřejmě jejich vlastním jménem pouzdra.
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Vyskytuje sa to aj v notebookoch, teplovzdusnou pistolou to islo von aj dnu.
Nesmies to velmi prehriat a musis dufat, ze tie suciastky zospodu neodpadnu :D Na opravy nikto pri navrhu nemysli.
samec

#4 Příspěvek od samec »

ZdenekHQ píše:Navíc kvůli jednomu kusu jich musím koupit 20, ...
Zdá sa, že ich budeš potrebovať. :)
termit256

#5 Příspěvek od termit256 »

Co budes rikat az budes pajet chutovky jako treba tohle 10x10mm velke pouzdro. Obvod se v jinem bohuzel nedela.
Přílohy
hhh.JPG
hhh.JPG
sinclair

#6 Příspěvek od sinclair »

NXP, předtím Philips? :D
Michal22

#7 Příspěvek od Michal22 »

Zdeňku, a předehřev máš?
Když tu desku nahřeješ na cca 170, 180 °C, tak ti z druhé strany nic neopadá, a tyhle výkonový prvky půjdou dolů pěkně.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zaky

#8 Příspěvek od Zaky »

Z druhé strany si to každopádně vyfoť a případně i poměř rezistory v zapájeném stavu na desce, pokud je to nepopsané smetí, kdyby přece jen něco upadlo. A potom předehřev a horkovzdch, jak je psáno výše. Když se do toho moc nedrcne, tak nic neupadne ani při roztavení pájky. Tranzistor neškodí velmi lehce stejnoměrně pocínovat, plošky stáhnout odsávacím lankem, umýt IPA a nanést kvalitní tavidlo. Po ohřátí tranzistor velmi lehce přitlačit, aby dobře sednul. Taková pouzdra pájím na oboustranných deskách běžně a není s tím problém.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od ZdenekHQ »

termit256 píše:Co budes rikat az budes pajet chutovky jako treba tohle 10x10mm velke pouzdro.

Na to bych se akorát tak víš co. U nový desky si to ještě dokážu představit, u opravy už moc ne.
]
termit256

#10 Příspěvek od termit256 »

Ja jsem s tim obvodem chtel neco delat, ale na zapajeni doma jsem si netroufl ani do nove desky. Jdou tam proudy v jednotkach amper, takze to nemuze byt nejak ledabyle zapajene.
weed_smoker

#11 Příspěvek od weed_smoker »

Připomíná mi to tu fotku s deskou z oběhovýho čerpadla,ve kterym byl BLDC 3F motor (funkčně podobnej jako z kola nebo ze starý FDD,říká se mu "invertorový",aspoň teda ve spotřebce) a driver bylo jediný BGA pouzdro,do kterýho šlo z kondenzátoru 325V DC a měl cestičky přímo na svorky U,V,W toho motorku.Tazatelovi se po zatuhnutí čerpadla ten obvod prorazil na jedný fázi do plusu.
Ten termitův obvod ale tipuju na nějakej spínanej stabilizátor nebo nabíječ lithiovek.
K obvodům v podobnym pouzdru nabízelo v AR několik autorů buď přímo osazení na DPS nebo na mezidestičku s normální roztečí vývodů.Někdo na takovej obvod dokonce "nabondoval" drátky z Cu licny a za ně to pak připájel do DPS jako DIL nebo TO-39,podle toho,jak drátky vyšly.
Pokud bych chtěl použít takovej obvod,sháněl bych ho na tý mezidestičce nebo po někom,kdo jí udělá a osadí na ní obvod.
BTW.Je spousta super obvodů,který mě od použití odradily právě tím pouzdrem.Nejsou to jen stabilizátory,nabíječe,drivery a snímače,ale i zajímavější obvody jako třeba RF7196-98,NORDIC,ConnectONE a další.
termit256

#12 Příspěvek od termit256 »

Je to motorovy driver, musi byt pripajen poradne protoze se mj. chladi do desky - jde tam 3.5A, takze zadne dratky. Bohuzel k tomuto zadnou desticku nedelaji.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od ZdenekHQ »

Tak už to mám doma, opět od objednání do doručení neuplynul ani den, lépe řečeno 21 hodin. Ještě jsem měl jedno oko zavřený, když přijela UPS.

S tím předehřevem to asi nepůjde, je tam nahusto hrst hliníkových elytů, feritový tlumivky a ještě deska kolmo s řízením. Ale zkusím něco vymyslet. Nejraději bych vyměnil všechny 4, i když durch byl jen jeden.
]
Kvicala_r

#14 Příspěvek od Kvicala_r »

I kdybys to ohřál jen fenem na 60C, pomůže to.. Hlavně je přidat olovnatý cín a tavidlo. Pak jen dofouknout shora / nebo použít na prase dvě pájky pro každou stranu vývodů.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od ZdenekHQ »

Ale jo, já využiju toho, že při odpájení to řádně prohřeju a rovnou tam nacpu ty nový. V nejhorším si to zopakuju... :twisted:
]
Odpovědět

Zpět na „Součástky“