Žhavení zapojené do série - 6n2p, snížení napětí pro žhavení

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Eleman

#16 Příspěvek od Eleman »

Pokud tam dá těch 4.7Ω bude mít na jedné lampě asi 6V a na druhé asi 6.6V což je v toleranci a je to daň za sériové spojení žhavení lamp, které k tomu nejsou určeny.
jinak by musel použít lampy s 12V žhavením, nebo 6V trafa.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
sinclair

#17 Příspěvek od sinclair »

Sraz napětí v celém okruhu o necelý volt sériovým odporem 2,7R.
Potom paralelně k lampě s vyšším žhavicím napětím zkusmo přikládej odpor od cca 150R níže, až se srovnají.
Jiný východisko ani nemáš, pokud není možnost vybrat pro sériový žhavení vhodnější lampy.
Elemane, ty lampy berou 300mA. Odpor 4,7R je už moc velký.
Eleman

#18 Příspěvek od Eleman »

Omyl, tyto lampy berou 340mA ± 25mA, takže 4.7Ω se jeví akorát, aby v rámci tolerance byla jedna lampa mírně podžhavená a druhá mírně přežhavená. Při tomto proudu bude úbytek napětí 1.6V, tzn. žhavicí napětí 14.4 - 1.6 = 12.8V na obě lampy.
Při tvých 300mA by byl úbytek menší a naopak by byl potřeba odpor větší.
Naposledy upravil(a) Eleman dne 27 led 2020, 15:52, celkem upraveno 1 x.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
masar

#19 Příspěvek od masar »

sinclair píše:...Elemane, ty lampy berou 300mA...
To není pravda. Žhavicí proud je podle DS 340±35mA.
Jinak vzhledem k tomu, že rozdíly žhavicího napětí vznikají obvykle nestejnou délkou žhavicích vláken, je pro dosažení shodné teploty vláken potřebný i shodný proud. Proto doporučuji vřadit pouze sériový rezistor tak, aby byl žhavicí proud uprostřed tolerančního pole. Dorovnávat ještě žhavicí napětí je drbání jednou rukou za druhým uchem.
:wink:
Ale Eleman už reagoval.
Naposledy upravil(a) masar dne 27 led 2020, 15:52, celkem upraveno 1 x.
sinclair

#20 Příspěvek od sinclair »

Kdysi jsem si podobně naběhnul se sériovou P-řadou.
Dělal jsem koncák se čtyřmi PCL86 a prostě jsem bál, roztahovat pod šasi střídavý napětí přes 50V, kdybych je dal předpisově sériově. Nakonec to stejně tak dopadlo, ale stejnosměrně.
Použil jsem tenkrát asi 13,5V vinutí, u dvou kusů PCL86 to bylo úplně špatně. Potřebovaly přes 14,5V na vláknu, aby jimi teklo předepsaných 300mA.
U sériovýho žhavení lamp, určených na výhradně paralelní žhavení, se dají očekávat podobný potíže.
Chybama druhých se učíme jich vyvarovat. Teda někteří.
Eleman

#21 Příspěvek od Eleman »

Masar to popsal přesně.
sinclair

#22 Příspěvek od sinclair »

No tím spíš je 4,7R při 340mA hodně.
Nemáš možnost vybrat dvě "stejnější" lampy?
Je to lampa, určená pro paralelní žhavení, proto to dovolené rozpětí žhavicího napětí. Pro sériový žhavení měli Rusové přece jiné elektronky.
Naposledy upravil(a) sinclair dne 27 led 2020, 15:55, celkem upraveno 1 x.
masar

#23 Příspěvek od masar »

Hlavně je potřeba používat mozek. :D
vacek11

#24 Příspěvek od vacek11 »

Mám další dvě doma, na cestě dalších deset... Takže to možné je/bude.
sinclair

#25 Příspěvek od sinclair »

Tak to bude určitě šikovnější - vybrat dvě stejný a případný celkový přebytek srazit maličkým odpůrkem.
vacek11

#26 Příspěvek od vacek11 »

Tak po zmene lampy mam na jedne 6.9V a na druhe 7V, na sekundaru 14VAC... Ted uz jen ten odpor.
Eleman

#27 Příspěvek od Eleman »

Tak pokud máš teď na sekundáru při zatížení 14V, bude potřeba odpor 3.9Ω.
Předtím jsi psal, že tam máš 14.4V, tomu by odpovídal odpor 4.7Ω.
Ale s kterýmkoliv z obou odporů, bude žhavicí napětí spolehlivě v toleranci.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od ZdenekHQ »

masar píše:Jinak vzhledem k tomu, že rozdíly žhavicího napětí vznikají obvykle nestejnou délkou žhavicích vláken, je pro dosažení shodné teploty vláken potřebný i shodný proud. Proto doporučuji vřadit pouze sériový rezistor tak, aby byl žhavicí proud uprostřed tolerančního pole. Dorovnávat ještě žhavicí napětí je drbání jednou rukou za druhým uchem.

Já tomu teda vůbec nerozumín, ale myslíš, že na stejnou teplotu vlákna (teda spíš katody) stačí jen stejný proud? Já myslím, že teplota je dána uvolněným "topným" výkonem, delší vlákno bude mít vyšší odpor a pak už stačí jen vzorec P=R×I² :?:
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
masar

#29 Příspěvek od masar »

Správně. Nic není tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Totéž lze říci i o metodě vyrovnávání na stejné napětí. Ale pokud půjdeme ještě do jemnějších detailů, pak ani shodnost výkonů nezaručí shodnost teplot povrchu katod, vzhledem ke konečné přesnosti rozměrů.
Pokud bychom chtěli korigovat i na rovnost výkonů, pak bychom museli použít jak sériový tak i paralelní korekční rezistory, ale počítat je na rovnost výkonů. Pak by to tomu "drbání za uchem" odpovídalo ještě více.
Eleman

#30 Příspěvek od Eleman »

Přátelé uvědomte si, že v tomto zapojení není nutné provozovat obě elektronky ve stejných podmínkách žhavení, takže rozdíl žhavicích vláken ve smyslu rozdílného žhavicího výkonu je zde zcela nepodstatný.
Opět mne zaráží, kolik (zbytečných) postů je napsáno k poměrně jednoduchému problému, který byl vyřešen hned na začátku vlákna.
Ale šťouralové si prostě musí zašťourat a udělat z triviální věci problém.
Omlouvám se, že jsem k rozsahu vlákna nemalou měrou přispěl, ale musel jsem reagovat. Někdy si říkám, že by snad bylo lepší kdybych to nechal úplně plavat a jen se bavil odpověďmi ostatních. Ale upřimně, bylo by mi tazatele líto, když mu můžu poradit a pomoci. Teď je mi ho líto, že se v tom musí nějak zorientovat.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“