Žhavení zapojené do série - 6n2p, snížení napětí pro žhavení
Moderátor: Moderátoři
jinak by musel použít lampy s 12V žhavením, nebo 6V trafa.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Potom paralelně k lampě s vyšším žhavicím napětím zkusmo přikládej odpor od cca 150R níže, až se srovnají.
Jiný východisko ani nemáš, pokud není možnost vybrat pro sériový žhavení vhodnější lampy.
Elemane, ty lampy berou 300mA. Odpor 4,7R je už moc velký.
Při tvých 300mA by byl úbytek menší a naopak by byl potřeba odpor větší.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
To není pravda. Žhavicí proud je podle DS 340±35mA.sinclair píše:...Elemane, ty lampy berou 300mA...
Jinak vzhledem k tomu, že rozdíly žhavicího napětí vznikají obvykle nestejnou délkou žhavicích vláken, je pro dosažení shodné teploty vláken potřebný i shodný proud. Proto doporučuji vřadit pouze sériový rezistor tak, aby byl žhavicí proud uprostřed tolerančního pole. Dorovnávat ještě žhavicí napětí je drbání jednou rukou za druhým uchem.
Ale Eleman už reagoval.
Dělal jsem koncák se čtyřmi PCL86 a prostě jsem bál, roztahovat pod šasi střídavý napětí přes 50V, kdybych je dal předpisově sériově. Nakonec to stejně tak dopadlo, ale stejnosměrně.
Použil jsem tenkrát asi 13,5V vinutí, u dvou kusů PCL86 to bylo úplně špatně. Potřebovaly přes 14,5V na vláknu, aby jimi teklo předepsaných 300mA.
U sériovýho žhavení lamp, určených na výhradně paralelní žhavení, se dají očekávat podobný potíže.
Chybama druhých se učíme jich vyvarovat. Teda někteří.
Nemáš možnost vybrat dvě "stejnější" lampy?
Je to lampa, určená pro paralelní žhavení, proto to dovolené rozpětí žhavicího napětí. Pro sériový žhavení měli Rusové přece jiné elektronky.
Předtím jsi psal, že tam máš 14.4V, tomu by odpovídal odpor 4.7Ω.
Ale s kterýmkoliv z obou odporů, bude žhavicí napětí spolehlivě v toleranci.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
masar píše:Jinak vzhledem k tomu, že rozdíly žhavicího napětí vznikají obvykle nestejnou délkou žhavicích vláken, je pro dosažení shodné teploty vláken potřebný i shodný proud. Proto doporučuji vřadit pouze sériový rezistor tak, aby byl žhavicí proud uprostřed tolerančního pole. Dorovnávat ještě žhavicí napětí je drbání jednou rukou za druhým uchem.
Já tomu teda vůbec nerozumín, ale myslíš, že na stejnou teplotu vlákna (teda spíš katody) stačí jen stejný proud? Já myslím, že teplota je dána uvolněným "topným" výkonem, delší vlákno bude mít vyšší odpor a pak už stačí jen vzorec P=R×I²
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Pokud bychom chtěli korigovat i na rovnost výkonů, pak bychom museli použít jak sériový tak i paralelní korekční rezistory, ale počítat je na rovnost výkonů. Pak by to tomu "drbání za uchem" odpovídalo ještě více.
Opět mne zaráží, kolik (zbytečných) postů je napsáno k poměrně jednoduchému problému, který byl vyřešen hned na začátku vlákna.
Ale šťouralové si prostě musí zašťourat a udělat z triviální věci problém.
Omlouvám se, že jsem k rozsahu vlákna nemalou měrou přispěl, ale musel jsem reagovat. Někdy si říkám, že by snad bylo lepší kdybych to nechal úplně plavat a jen se bavil odpověďmi ostatních. Ale upřimně, bylo by mi tazatele líto, když mu můžu poradit a pomoci. Teď je mi ho líto, že se v tom musí nějak zorientovat.