Motorový spúšťač (tepelna ochrana).
Moderátor: Moderátoři
Zodpovědné hlídání motorů je celkem věda.
Mně se osvědčily motorové spouštěče bývalé firmy Sprecher&Schuh. Dneska je to myslím Allen-Bradley a určitě to vyrábějí dál. Byly to osvědčený věci i z průmyslu, vypínaly spolehlivě a proto jsme je tehdy použili. Na ochranu silných cirkulačních čerpadel sídlištní kotelny.
Mohl by to být tento, pořád je k dostání:
http://www.elektroodbyttp.cz/motorovy-s ... i-produkt-
A výjimečně tepličáci nelžou, je to kvalitní produkt, originál Švýcar a mám s ním dobrou zkušenost.
Dá se do něj vestavět i pomocný signální kontakt.
Na jaký proud ho potřebuješ? Kolik má ten motor na štítku?
EDIT: Teraz som si všimol že štítkovej záťaži. Samozrejme že aj záťaž sa musí úmerne znížiť. Ja som totiž presvedčený, že motor sa dá trvalo prevádzkovať aj v Y, pokial odoberaný prúd nepresniahne štítkovú hodnotu delenú odmocninou z troch.
EDIT: Ešte raz to okomentujem. Skrátka a jednoducho. Jednotlivé cievky motora sú stavané na štítkový prúd v D delený druhou odmocninou z 3. Pokiaľ sa tento prúd pri Y neprekročí nič nie je preťažené a motor tak môže trvalo bežať.
Byly to poměrně speciální motory /oběhových čerpadel/, jejichž případná oprava by byla někdy nemožná. Skoro všecko to byly čerpadla zahraniční. Oni u nich v papírech i doporučovali typ-druh ochrany a na kolik má být nastavená.
Ty motorové spouštěče-chrániče tam uspokojivě fungovaly až do příchodu frekvenčních měničů kvůli plynulé regulaci průtoku a úsporám.
Ale potvrzuju, že legendární R100, pokud nebyly extra vyhřáté, byly ve spojení se stykačem vrcholně spolehlivé.
Vypadávaly spolehlivě při ztrátě jedné fáze. Několik desítek kusů /na nejběžnější výkony motorů/ jsem uložil v krabici na půdě. Je to jednodušší při případné výměně ve starém stroji, než to při vyhřátí celé překopávat na něco moderního.
Ten motor nikdy nepoběží do trojúhelníka?
Pokud by byl trvale na hvězdu, dal by se chránit vyvedením toho uzlu hvězdy ze svorkovnice. Při výpadku jedné fáze by to bylo průkaznější hlídání napěťově, než proudově.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!