Prúdový chránič
Moderátor: Moderátoři
Prúdový chránič
Mám dve otázky : 1 môže sa chránič namontovať na vstup do rozvodu, alebo len na jednu vetvu ?
2. Ako sa robí dimenzovanie chrániča ? Klasickou postupnosťou 10-16-20-25 ,alebo inak ?
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
Osobně bych ho instaloval akorád na větev zásuvek u kuch. linky a do koupelny.
Chránič se nedimenzuje tak jak píšeš,běžné chrániče snesou 40A,liší se ve vypínacím proudu,běžně se do domácích podmínek dává s hodnotou 30mA.
Pokud něco z toho je blbě(doufám že ne,před měsícem jsem dělal nově 6),tak mě určitě Hill opraví.....
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
doplním
Tedy zřídí se vývod s chráničem (třeba OFI 40/2/003) a za ním se rozjistí jističi po 16A zásuvky koupelna, venkovní a zásuvky kuchyň.
Stejně je dobře mít do kuchyně víc vývodů a z nich jeden, který přes chránič nevede: takový rozmrzlý mrazák je dost nepříjemná věc, hlavně, když se vrátíte z dovolené. On chránič někdy při bouřce vypadne, jakkoli jsou spotřebiče v pořádku - záleží m.j. na kvalitě distribuční sítě. I kdyby sám vypadl jednou za dva roky, věř tomu, že to udělá zrovna v momentu, kdy natropí nejvíc škody. Tolik Murphy.
Rozhodně není na škodu předřadit chránič většině zásuvek. Ale ne za každou cenu (viz výše). Chránič totiž má výrobcem předepsané lhůty zkoušení příslušným tlačítkem a ve vlastním zájmu je vědět, že chrání. Při testu samozřejmě ztratí část bytu šťávu. Tak ať neztratí napájení spotřebiče, u nichž by to způsobilo nějakou komplikaci. Ale to si musíš rozvážit sám.