Prúdový chránič

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
SMITH

Prúdový chránič

#1 Příspěvek od SMITH »

Som sa ,blbec, nechal nahovoriť na inštalaciu. Podla novej vyhlášky musia byť v nebezpečnom prostredí nainštalované prúdové chrániče.
Mám dve otázky : 1 môže sa chránič namontovať na vstup do rozvodu, alebo len na jednu vetvu ?

2. Ako sa robí dimenzovanie chrániča ? Klasickou postupnosťou 10-16-20-25 ,alebo inak ?
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
DjRix
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od DjRix »

Chránič může být přímo na vstupu rozvodu,ale pokud ti vypadne kvůli závadě na jedné zásuvce,tak jseš v celým baráku bez elektriky.
Osobně bych ho instaloval akorád na větev zásuvek u kuch. linky a do koupelny.

Chránič se nedimenzuje tak jak píšeš,běžné chrániče snesou 40A,liší se ve vypínacím proudu,běžně se do domácích podmínek dává s hodnotou 30mA.

Pokud něco z toho je blbě(doufám že ne,před měsícem jsem dělal nově 6),tak mě určitě Hill opraví.....
Klídek chlapi,to je nulák...
SMITH

#3 Příspěvek od SMITH »

Ano v nebezpečnom prostredí /kúpelńe/ je predísaný vypínací prúd 30mA, ale v obchode mi ponúkli s takým to prudom chrániče na 16,20 a25 A. Ktorý by tam mal byť a prečo ?
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
DjRix
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od DjRix »

Počkej,to se ale bavíme o jednofázových ne?To co jsem myslel já je třífázový.Tobě na jeden zásuvkový okruh stačí jednofázový chránič na 16A,t.j. stejně jako jistič.Ty s větším proudem se vyrábí do jednofázových rozvodů ve starších bytech,kde je hlavní jistič 16,20,nebo 25A.
SMITH

#5 Příspěvek od SMITH »

Mea culpa , mal som to lepšie popísať. Tak že ak to správne chápem, ak mám istenie na zásuvkách 16A tak mi stači 16A chránič ?
DjRix
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od DjRix »

Yes! :prst:
SMITH

#7 Příspěvek od SMITH »

Ďakujem
Hill
Administrátor

doplním

#8 Příspěvek od Hill »

V podstatě máte pravdu, doplnil bych zkušenost: osvědčil se chránič na skupinu obvodů: i když už dnešní chrániče mají dobré vypínací vlastnosti jak nadproudů, tak reziduálního proudu, je lépe je používat hlavně pro ten reziduální; a proti nadproudu jistit normálními jističi.

Tedy zřídí se vývod s chráničem (třeba OFI 40/2/003) a za ním se rozjistí jističi po 16A zásuvky koupelna, venkovní a zásuvky kuchyň.
Stejně je dobře mít do kuchyně víc vývodů a z nich jeden, který přes chránič nevede: takový rozmrzlý mrazák je dost nepříjemná věc, hlavně, když se vrátíte z dovolené. On chránič někdy při bouřce vypadne, jakkoli jsou spotřebiče v pořádku - záleží m.j. na kvalitě distribuční sítě. I kdyby sám vypadl jednou za dva roky, věř tomu, že to udělá zrovna v momentu, kdy natropí nejvíc škody. Tolik Murphy.
Rozhodně není na škodu předřadit chránič většině zásuvek. Ale ne za každou cenu (viz výše). Chránič totiž má výrobcem předepsané lhůty zkoušení příslušným tlačítkem a ve vlastním zájmu je vědět, že chrání. Při testu samozřejmě ztratí část bytu šťávu. Tak ať neztratí napájení spotřebiče, u nichž by to způsobilo nějakou komplikaci. Ale to si musíš rozvážit sám.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“