oddělovací trafo vs proudový chránič

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
bu2520

oddělovací trafo vs proudový chránič

#1 Příspěvek od bu2520 »

měl bych dva dotazy k oddělovacímu trafu. Mám zařízení na 110V , chci použít oddělovací transformátor , má nějaký smysl (je v tom vana s vodou) při použití v neznámém prostředí předřazovat zásuvkový chránič. Celý vstup do oddělovacího trafa splňuje zařízení druhé ochranné třídy , ale vodičem PE jsou pospojovány kovové části.
Druhý dotaz, může mít oddělovací trafo druhé vinutí pro napájení další elektroniky?Napětí 12V
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Na oddělený výstup trafa nemá smysl dávat chránič. Už z principu nebude fungovat.
..to bude jen ňákej odpůrek
bu2520

#3 Příspěvek od bu2520 »

myslím na vstup trafa
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od forbidden »

A to oddělovací trafo používáš jen proto, že má na výstupu 110, který potřebuješ do zařízení, nebo proto, že to má být skutečně i odděleno? Nějaká vana s vodou mi přijde lepší uzemněná, než izolovaná, ale neznám podrobnosti.
bu2520

#5 Příspěvek od bu2520 »

Oddělovací trafo, je součástí výrobku, výrobek je čínský, a tak mám v plánu stávající trafo nahradit českým s osvědčením a jasnou minulostí.
Michal22

#6 Příspěvek od Michal22 »

Já si nejsem pořád jistý, zda chce bu2520 předřadit chránič před to oddělovací trafo, nebo až za něj.
A pokud trafo splňuje podmínky pro zařízení třídy II, tak proč jsou kovové části toho zařízení pospojované? To je nějaká samodomo úprava?
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
bu2520

#7 Příspěvek od bu2520 »

ne je to originál výrobek, kovová kostra je pospojovaná , ovšem napájení je v plastovém boxu kde je oddělovací trafo a jeho primární část je připojená na spínač a zásuvku (připojuje se pomocí třížilového kabelu jaký se třeba používá u PC) Majitel toho zařízení tvrdí, že ho musí připojovat přes zásuvkový adaptér chrániče. A já si myslím, že je to nesmysl, nehledě na to , že netuším jak by se chovaly dva chrániče za sebou pokud už by ta zásuvka do které tento adaptér připojí byla chráničem vybavena v rozvaděči.
ZVUK2000

#8 Příspěvek od ZVUK2000 »

bu2520 píše: nehledě na to , že netuším jak by se chovaly dva chrániče za sebou pokud už by ta zásuvka do které tento adaptér připojí byla chráničem vybavena v rozvaděči.

Bylo by to jenom suplované. Při poruše by záleželo který chránič bude "rychlejší" Např. v dřevostavbách bývá centrální chránič 300mA a za nim podružné 30mA.
p32

#9 Příspěvek od p32 »

Zapojení chrániče na vstup nedává smysl. Nenahradí normální jistič a s největší pravděpodobností vstup trafa nebude mít ty podmínky pro aktivaci chrániče a i kdyby, tak jeden už tam je. Má nějaký smysl tam dát pro jistotu jen pojistku pokud tam na primáru není. Spíše jde jen o to, jestli ten sekundár je fakt dobře izolovaný vůči primáru.
ZVUK2000

#10 Příspěvek od ZVUK2000 »

A když je to na těch 110V, není to náhodou běžné síťové trafo a zařízení určené pro amerciký trh a podle výrobce musí být zapojené přes fíčko.
Achab

#11 Příspěvek od Achab »

Chránič před ochranným oddělovacím trafem má význam pouze pro ochranu vodivých neživých částí vlastního zdroje. Tyto části mohou (případně podle okolností musí) být spojeny s ochranným vodičem sítě. Ovšem u větších traf může běžný AC chránič s malým Ir při zapnutí vypínat.

Co se týká ochranných vodičů u napájeného zařízení, záleží jestli jde pouze o zdroj funkčního napětí, nebo má poskytovat ochranné oddělení. U zařízení napájeného funkčním napětím záleží na druhu základní ochrany. U ochranného oddělení mohou být neživé části zařízení navíc chráněny pospojováním, nespojeným s ochranným vodičem sítě.

Ochranné oddělovací trafo může mít další vinutí, například pro pomocné obvody. V případě spojení takového obvodu s chráněným zařízením musí splňovat stejné požadavky na ochranné oddělení.
p32

#12 Příspěvek od p32 »

ZVUK2000 píše:A když je to na těch 110V, není to náhodou běžné síťové trafo a zařízení určené pro amerciký trh a podle výrobce musí být zapojené přes fíčko.
Nějak jsem to přehlídl, že je to v Americe. :wink:
ZVUK2000

#13 Příspěvek od ZVUK2000 »

Já nepsal v Americe, ale americký trh (Bolívie, Brazílie, Kolumbie, Panama, Peru) :D
renda15

#14 Příspěvek od renda15 »

Zapojení chrániče na vstupu trafa by mělo význam pouze pokud by se trafo prostřelilo mezi primárem a sekundárem, což u číny nelze vyloučit. Pokud by k tomu došlo, a nebylo to přesně uprostřed vinutí což se dá předpokládat tak by měl chránič vybavit. Nic to ale nemění na tom, že u kvalitního zkoušeného trafa je to zbytečnost.
p32

#15 Příspěvek od p32 »

ZVUK2000 píše:Já nepsal v Americe, ale americký trh (Bolívie, Brazílie, Kolumbie, Panama, Peru) :D
Já ti rozumím, ale pokud by měl na sekundáru např. 160 V, tak to bude podle čeho? Ameriku bych do toho prostě nemotal. :wink:

to renda15:
bu2520 píše:... tak mám v plánu stávající trafo nahradit českým s osvědčením a jasnou minulostí.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“