Tyristorová nabíječka - stavba

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Nakadah

#31 Příspěvek od Nakadah »

Jo to fakt nevím, mám uloženo v JPG 5 stran toho návodu a mám tušáka že jsem ho našel tady na bastlírně.

https://uloz.to/file/tHR4PvuvdfZU/navod-zip
sinclair

#32 Příspěvek od sinclair »

Je to úplně totéž a od stejného autora :D, jenom s přidanou mechanickou konstrukcí.
Tou se stejně málokdo řídí, protože každý kutil má po ruce něco jiného, málokdo dobrou ohýbačku a ohýbatelný AL.
Nekontroloval jsem, jestli není v zapojení z USS chyba kreslíře, ale pečlivci jako Milan_F už to jistě zkontrolovali :D
Tvrdší trafo, s primárním příkonem 200VA a víc, nebo dokonce toroid, by snad stačil i s napětím o volt menším, okolo 18,5V. Při jmenovitých 230V sítě a při zatížení trafa asi 50%.
Do můstku by šly použít levně vyprodávané KYS30/30 či KYS30/40. Tím by to celé ještě víc zchládlo.
Stejně málokdo nabíjí proudem nad 5,5A. Vlastně jen lidi s dýzly.

Jestli můžu radit, použij na všechna místa teslácké, nebo RVHP tranzistory. Je to jistota.
Nejlíp odolné a poctivě vyrobené KC635/KC636, popř. KC637/KC638, pak KC507/BC177B, KC237/KC307. Vhodné by byly i BCY58/BCY78, ale z výroby maďarského Tungsramu, jugoslávského Ei, nebo polského Cemi.

Na místo budicího tranzistoru T2 pro tyristor, bych dal určitě aspoň to KC635-KC637, nebo i KF508, KFY46, KCY33, KCY35, BC211, 2N2219A a podobný v TO39.
Mně se na toto místo a toto použití zdá 100mA tranzistor málo, s malou rezervou.
Nakadah

#33 Příspěvek od Nakadah »

Takže + přes 1k rezistor na bod 6 nic, na R5 nic ani jeden konec, na emitoru T3 taky nic. Až + na emitoru T1 otevře tyristor. Napětí bod 12 (zem) vs. 6 je 11,4V. Napětí bod 12 vs. báze T3 je 10,8V. Takže je nižší o 0,6V.

sinclair> teď tam jsou jako T1,T3,T4 BCY78 Tungsram a T2,T5 jsou Tesly KC507.
sinclair

#34 Příspěvek od sinclair »

Máš tu desku dobře nakreslenou ???
Bočník je v pořádku? Grec je v pořádku a není přepólovanej?
Reguluje se "mínus" a snímá se "plus", tak pozor.
Měř proti spojeným anodám grecu a zda jde šťáva přes bočník na příslušné body desky.
Řekl bych, že Ti tam chybí drát, ale nevidím to, takže to je naprd..
dred

#35 Příspěvek od dred »

Nakadah píše:Takže + přes 1k rezistor na bod 6 nic, na R5 nic ani jeden konec, na emitoru T3 taky nic. Až + na emitoru T1 otevře tyristor.

Asi si neporozumel... Na emitor T1 červený bod! pripoj odpor 1K a druhý konec odporu pripájaj postupne do bodov ABCDE - zelené!
Nakadah

#36 Příspěvek od Nakadah »

DPS sedí jak na předlohu co mám v návodu, tak i na tu ručně kreslenou původní. Nikde nechybí propoj.

Bočník R2 je v pořádku, 0,2ohm. Drát mi nechybí. 1ka na + před bočníkem, 7ka na + za bočníkem. 2ka na jeden konec dráhy P1, 5ka na druhý. 3ka na jezdec P1. 12ka na - před tyristorem (- vystup z gretzu), 11ka na gate tyristoru, 10ka na - za tyristorem. Tyristor mám zapojený dobře. Gretz nemám přepólovaný. Všechny trimry mám raději na 1/2 drah.

Jdu ještě proměřit co píše dred, pochopil sem ho špatně.
Nakadah

#37 Příspěvek od Nakadah »

dred> takže E-A, E-B a E-C plný svit. Jak už jsem za R5 tak žárovka jen slabě svítí, spíš trochu silněji žhne.

Obrázek

Obrázek
dred

#38 Příspěvek od dred »

... a z toho vyplýva - VADNÝ R5 !!! vymeň ho! Keď mu pritlačíš nožičky meracími hrotmi, môže ukázať normálnu hodnotu, po uvolnení ??? kΩ, MΩ ???
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#39 Příspěvek od kutilmil »

Aku hodnotu má R5? Vyletuj ho a zmeraj a napiš nam.

dred ma predbehol
sinclair

#40 Příspěvek od sinclair »

Porovnával jsi obě desky a schémata z obou návodů? Ten můj z ulozto je bezpečně kreslený i popsaný správně. V tom USS jsem v minulosti objevil několik chyb. Vážné chyby byly např. v tyristorovém zapalování s prodlouženou jiskrou. Taky to vyšlo i jinde, snad v AR, ale tam to bylo správně.
Dej si záležet a celý to překontroluj.
To, že T3 ukazuje na multimetru betu ještě neznamená, že je dobrý!
On totiž bude ukazovat relativně normální betu i s nakoplým E-B přechodem, jak naznačil masar.
Odpory je nejlíp měřit jedním koncem vyletovaný a trimry úplně.

Moderní metalové odpory umějí po proudovém rázu změnit hodnotu o řád.
Nemáš analogový multimetr? Avomet II. či něco, co měří odpory větším proudem a přechody tranzistorů taky?
Nakadah

#41 Příspěvek od Nakadah »

sinclair> mrkni sám

Obrázek

Jdu na ten R5 a dám nový T3.
Nakadah

#42 Příspěvek od Nakadah »

Tak R5 je OK, ale pánové jsem idiot. Přehozené nožky R7 a R5 co jsou blízko u sebe. Mezi sebou. No nic, prostě jsem to neviděl. Už to funguje.

:oops: ta ostuda

Všem vám moc děkuji za pomoc. Dred to dobře tipnul na R5, akorát že nebyl špatný, jen špatně osazený do blbé dírky.
dred

#43 Příspěvek od dred »

:friday: už som myslel, že to vzdáš :D

:agree:
Nakadah

#44 Příspěvek od Nakadah »

Už to skládám, pak to seřídit. Samolepky nechat udělat na popisky. Já su tak ščastné.

Díky bohu za bastlírnu a členy ochotné poradit :prst:
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#45 Příspěvek od kutilmil »

A foto si nám poslal ako to vyzerá?
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“