Paměťový osciloskop HP1741A
Moderátor: Moderátoři
Paměťový osciloskop HP1741A
To znamená, že to není ze vstupu ani jednoho ze dvou X. Oscilo má klasickej lineár zdroj. Připadá mě, že malinko víc bručí než dřív, co třeba rozptyl trafa?
Všechno ale maká, tak vyšším zatížením zdroje to asi nebude.
Když odpojím horizontální destičky, tak pokud to jde z koncovýho zesilovače X, tak by měla být rovná čára a dá se vyloučit pronikání brumu či špatnou filtraci v zesáku X. Trochu mě mate, proč ty vlnky jsou jen "vršky" asi 5 ms a jen na jednu stranu.
Ale pokud to bude dělat dál, tak jak rozlišit filtraci zdroje a nebo ten rozptyl?
Ještě bych mohl projít zemnící body, jestli někde za ty léta něco není povolený, zoxidovaný a pod.
Je v tom kupa elytů dost velkých kapacit na velký napětí a ty nebudou moc levný, takže pokusný přidávání paralelních kapacit.
Ty elyty by asi měly nárok, je to výroba z roku cca 1979-1980.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Pro první pokus o identifikaci, proč lezou do vertilálu "kopečky" 20mS jsem odpojil oba přívody vertical od obrazovky. Kopečky zůstaly takže to do "obrazovky leze" jinudy.
Pak jsem zkusil odpojit i horizontál ale stala se divná věc, na obrazovce uprostřed zůstala asi 10 mm dlouhá horizontální čára a opět na ní je vidět vertikální vlnění od těch "kopečků". Divný, myslel jsem, že bez připojených X a Y destiček musí být jen bod ve středu obrazovky.
Bude to chtít druhej oscilo a zkontrolovat brum na všech napájeních. Napětí ve všech kontrolních bodech sedí, takže moje doměnka že trafo bručí od nějakýho přetížení je asi mylná.
Všiml jsem si, že vevnitř je volič AC 220/240V, dosud to bylo přepnutý na 220V. Po přepnutí na 240V trafo bručí trochu míň ale na obrazovce jsou "kopečky" stále stejný.
Servisní manuál od 1741A mám, jsou tam blokový i deskový schemata, rozložení součástek, průběhy a napětí v měřících bodech, nastavovací předpis a rozpiska součástek. Takže by snad neměl být problém. Ovšem když koukám na ty filtrační válce, to nebude jednoduchý sehnat ekvivalent.
to Alxa: Nevím, co máš za stejný maslostroj, ale podle fotek rozhodně není trafo zapájený do plošáku ale má drátový vývody do konektoru desky.
Asi 1,5 hodiny doloval z oscila desku základních zdrojů, viz předešlá fotka "HP_zdroj". Zkusil jsem jak doporučil Alxa prohlídnout a propájet konektory ale nic s nima nebylo.
Tak jsem vypájel jednu nohu všech elytů a proměřil je na BM509. Neuvěřitelný, elyty jsou starý 40 let a všechny měly o 30-50% vyšší kapacitu než mají deklarováno a rovněž ESR bez problémů.
Tak jsem šel po usměrňovacích můstkách a opravdu, ze sedmi použitých měly dva (na zdrojích -15V a +48V) přerušenou jednu diodu v můstku. Takže to je jasný, pouze jednocestný usměrnění nezvládalo "dobíjet" filtrační elyt a nedostatečný napětí se projevovalo i na výstupu stabilizátoru.
Zdroj +48V je asi mnohem víc zatíženej než -12V na jehož výstupu se nic neprojevovalo.
Tak začalo hledání co tam dát, HP totiž součástky má pod nějakým interním značením. Za pomocí servisní dokumentace a Termita zde z fóra byly můstky identifikovaný. Jeden není problém, mám i skladem ale druhej snad půjde nahradit něčím od Farnella aby se to vešlo prostorově a roztečí při požadovaným proudu.
Tak snad vyměma můstků zlikviduje ty "kopečky" na vertikálu. +48V napájí co jsem zatím zběžně koukal koncový zesilovače destiček horizontálu a vertikálu. A nestabilizovanejch 48V jde ještě někam do obrazovkový zadeklovaný části, možná že se s ním napájí násobič pro obrazovku. To jsem zatím nezkoumal. Musí tam něco takovýho být, z síťovýho trafa leze největší napětí do zdroje 115V.
Ještě se kouknu na potenciometr posuvu vertikálního kanálu A, asi malinko "šustí". Ostatní poťáky a přepínače jsou OK.
Tak doufám, že mi bude ještě dlouho sloužit.
Ono to odprásknutí jedný diody v můstku je docela častá závada. Někdy koncem 90-tých let tu byla v Ecomu série 1,5A kulatých můstků B80C1500, co odcházely docela dost, asi třetina z namontovaných. Přitom filtrační elyt nebyl moc velká kapacita a odběr byl jen 8V/450mA. Museli jsme je pro sichr servisně všude vyměnit a pak už bylo vše ok.
Jsem si na 90% jistej, že ty můstky odešly proudovým rázem při nabíjení filtrace moc vysokým napětím jak bylo trafo přepnutý na 220V. Na 240V by se to možná vůbec nestalo. Nojo, člověka by vůbec nenapadlo, kouknout po tom, co se u nás přešlo z 220 na 230, jestli 40 let starý americký zařízení vůbec možnost přepnutí na 230 nebo víc má, když si oni hrají na 110 nebo 120V/60Hz.