Tyristorová nabíječka - stavba
Moderátor: Moderátoři
Bez batérie mu dlho trvá kým sa nabije - dostáva len krátke pulzy z tyristora a musí sa nabíjať z nuly. Keď je tam baterka nabíja sa od napätia batérie po nastavené maximum. Keby tam nebol, tak sa to rozkmitá vždy keď napätie sínusovky presiahne nap. bat.
Vyskúšať môžeš, či tam ten pomalý nábeh bude, keď odpojíš jednu nohu R7
Je možno použít jako T1,T3,T4 KCY36? Hrabu se doma zásobami. KFY46 bych použil místo T2. To co píše dred by dávalo smysl, protože na 24V otvírá tyristor kratší dobu. Já to pak s tím blbnutím na baterku nepřipojoval. Bylo mi divný že to najednou reguluje jenom v poslední 1/5 dráhy P1.
No dělám to celé znova a budu to oživovat přesně podle návodu. Pak napíšu jak jsem dopadl.
Jediné co funguje divně je regulace. Podle návodu s baterkou a žárovkou nastaveno 10A pomocí P2. Akorát že plynule jede regulace 0,3-2A. Pak úplně s P1 nadoraz vystřelí na nastavené maximum. Tam to pak zachytí omezení napětí a proud klesá dolů. Jinak regulace pohybem P1 zabírá hned, bez zpoždění.
Podle mě to dělá to trafo na 24V, protože s tím starým na 14V ta regulace chodila plynule. Drátový poťák mám 3W Tesla WN69050 3k3 (v návodu je 2W typ). Zkoušel jsem ho ohmicky měřákem, průběhy jsou OK od min do max.
Nabíječka funguje, jenom kdyby ta regulace šla doladit.
EDIT: takže je to přesně naopak, už mi z té nabíječky hrabe. hodnota R6 se musí zvyšovat aby proud lezl nahoru. Jenže to zase celé rozdrbe regulaci a maximální proud to posune daleko za původně nastavený.
Když se otevření T3 řídí napětím C2 a to je závislé na nastavení P1 a úbytku napětí na R2, nemůže ta moje konstrukce R2 ze 7x1R5 5W být tak nějak nahovno? Mám manganinový drát 1mm. Udělat z něj odpor R2 nebude problém, ale ustojí to 10A?