Anténa pod plechovou střechou (odděleno)

Zkušenosti a problémy s příjmem analogových i digiálních signálů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#16 Příspěvek od Hill »

jakubrosler píše:...Horší je, že na kanálech přechodových sítí DVB-T2 (26 a 28) ukazují teploměry čistou nulu, ať točím anténou sebevíc. Přitom by to všechno (jak T1, tak T2) mělo vysílat z Černé hory a vše by mělo mít vysílací výkon 100 kW. STB EMOS EM180, odzkoušen doma, kde fungovalo i T2 bez problémů.
Nechápu.

A s anténou pod střechou tam nějaký signál na K26 a K28 máš?
jakubrosler

#17 Příspěvek od jakubrosler »

CZJKP1: Přišel mi v pohodě. Co se týče formátu, tak předtím doma mě to nenapadlo řešit a na chalupě už jsem T2 nechytl, takže nemůžu soudit. Promiň, že píšu až ted, omylem jsem si vypnul upozornění na novou odpověď.

Hill: Ne, nikde nic. :(
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od CZJKP1 »

Tak jak si nakonec dopadl?

Prošlo mi rukama několik set-top-boxů a zůstal sem u CryptoBox 702T HD a Cryptobox 702T MINI.

Ty všechny ostatní mi přišly horší, často se přehřívaly, nebo to byly křapky v plastu anebo nic moc ovládání popřípadě kombinace více nedostatků z uvedených.
I ten CryptoBox Mini i když je v plastu tak je pevný, nemá tedy SCART. Mají dobré dálkové ovladače.

Nejvíce mi zklamal Mascom MC720T2 kde není nikde ke stažení žádný FW ačkoli existují různé verze a přístroj upgrade v MENU umožnuje.

Dále jsem zjistil, že v případě že dojde k výpadku nebo zeslábnutí signálu a obraz se roztrhá má problém se poté "chytit". Většinou je nadále roztrhaný, někdy se napraví třeba až po minutě jindy pomůže jedině vypnutí a zapnutí. V takovém případě navíc dochází k tuhnutí při přepínání programů jako kdyby procesor nestačil.

Tohle byl jediný přístroj který sem vrátil.

V té cenové kategorii co jsou CryptoBoxy asi nic lepšího není. Technisat a některé dobré modely AMIKO jsou za cenu vyšší.
konosuke

#19 Příspěvek od konosuke »

hmm !
trh se asi nasytil majetní mají na novou TV i s tím bazmekem
https://www.novinky.cz/internet-a-pc/cl ... .seznam.cz
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
jakubrosler

#20 Příspěvek od jakubrosler »

CZJKP1: Zůstal jsem u toho EMOSu, ale spokojený nejsem - dělá přesně to, co jsi popisoval - u formátu 4:3 uřízne boky a obraz je tak menší. Ty CryptoBoxy to nedělají? Ještě to budu řešit jednou.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od CZJKP1 »

Bylo mi řečeno že to dělají všechny set-top-boxy a je to způsobem přenosu DVB-T2 obrazu.

Každopádně se přiznám že jsem neměl možnost testovat Cryptobox na 4:3 televizi protože v Praze žádnou nemáme
Hill
Administrátor

#22 Příspěvek od Hill »

Co znamenají "uříznuté boky" (teda, pokud nejsou moje)?
Myslíš ty černí pruhy nevyužité plochy po stranách obrazu ve formátu 4:3 na displeji 16:9? Jestli ano, tak to znamená, že
- konečně to zobrazuje ve správném poměru stran
- máš možnost to připojit scartem a obraz si zdeformovat v rozcapené držky. Na analogové úrovni to jde, měnit poměr stran obrazu. Ovšem za cenu standardního rozlišení, víc scart nedovolí.
Ale máš pravdu: dřív lidem vadila i celkem nevýznamná chyba nastavení svislého či vodorovného rozměru nebo i linearity. Třeba si toho v živém obrazu nevšimli, ale v monoskopu nebyla ta kružnice přesně kruhová...
V DVB-T se rozdělili na tři skupiny: jedni se vztekali, že musí při každé změně formátu do menu, aby neměli rozcáplý obraz, druzí si ho naopak rozcápli, aby neměli po stranách ty dva černé pruhy, a ti třetí ho rozcápli ještě víc i svisle...
Zatím u všech settopboxů pro DVB-T2/HEVC přes HDMI shledávám obraz ve správném poměru stran (KONEČNĚ!), nic nemusím přepínat, je to jako v kině, tam bylo u klasického formátu 1:1,37 také po stranách černo. Formát 1:1,67 zabral na šířku víc, 1:1,85 ještě víc, 1:2,05 ještě víc. A, když na šířku plátno nestačilo, muselo se ubírat nahoře a dole...
Hill
Administrátor

#23 Příspěvek od Hill »

jakubrosler píše:...Horší je, že na kanálech přechodových sítí DVB-T2 (26 a 28) ukazují teploměry čistou nulu, ať točím anténou sebevíc. Přitom by to všechno (jak T1, tak T2) mělo vysílat z Černé hory a vše by mělo mít vysílací výkon 100 kW. STB EMOS EM180, odzkoušen doma, kde fungovalo i T2 bez problémů....

Teď si nevzopomenu, který hařrdware to dělá, nezávisle na tom, jaká značka je napsaná na krabici, či jaká SW verze tam je: dokud nerozezná alespoň nějaký DVB-T2 signál, neukazuje ani jeho intenzitu. Třeba to je i v tom EMOSu. Máš tam asi skutečně moc odrazů a bude to chtít seznámit se se základy anténářiny, protože tam, kde to u souseda hraje jak z praku a u tebe jak z řiti, už to metodou pokus/omyl nůže trvat hodně dlouho---
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od CZJKP1 »

Pokud je televize 4:3 a propojení scartem a je vysílaný program 4:3 tedy starý film, tak jsou pruhy nejen na bocích ale i dole a nahoře, takže černý rámeček kolem dokola a obraz je menší, protože je prý ten obraz už v 16:9 vysílaný, čili i s těma pruhama po boku.
Alespoň se to řešilo na FB skupina Česko přechází na DVB-T2.

Uvedený problém se netýká LCD s HDMI.
jakubrosler

#25 Příspěvek od jakubrosler »

Ad uřízlé boky: Mám televizi 4:3 a štve mě ten černý rámeček kolem dokola. Na televizi bych to musel přenastavovat pokaždé se změnou formátu, pokud to na tom konkrétním přístroji vůbec jde.
Rád bych pořídil set-top-box, který umí poslat na 4:3 televizi 4:3 signál roztažený přes celou obrazovku.

S laděním: Na Vánoce už jsem měl pocit, že jsem vhodné místo našel, teď jsem tam znovu přijel a nic.
Tak zase někdy na jaře s tím budu laborovat, teď je na pobíhání s anténou zima a okýnkem otevřeným pro kabel se větrá.
Hill
Administrátor

#26 Příspěvek od Hill »

Přepni výstup settopboxu na Pan&Scan, a uvidíš, co to udělá. Máma si to nemůže vynachválit, že má na CRT 4:3 obraz přes celou obrazovku. Settopbox je Tesla TE310 nejmenované značky.
xsc

#27 Příspěvek od xsc »

Vzhledem k tomu, že se v DVB-T2 nepřenáší příznak 4:3, tak to prostě automaticky žádný STB dělat nemůže. Jde o to, že v DVB-T se vysílalo v SD buď 4:3 nebo 16:9. V DVB-T2 se vysílá v HD nebo qHD, což je vždy 16:9. Přepnout to tak u 4:3 filmu lze jen ručně a jiné už to nebude (byť teoreticky lze stále příznak přenášet s teletextem jako za časů analogu...)
jakubrosler

#28 Příspěvek od jakubrosler »

S notným zpožděním děkuji Hillovi za doporučení přístroje. Koupil jsem teď babičce TE310 (taky k CRT televizi) a plná spokojenost.

Ten EMOS teď nemám po ruce, ale když jsem ho instaloval, tak jsem prolezl menu skrz na skrz a možnost přepnout na Pan&Scan jsem prostě nenašel.
rayx

#29 Příspěvek od rayx »

Až budete mít možnost příjmu finálního MUX23, tak si porovnejte, jak si s formátem obrazu bude STB nebo jinej přijímač hrát u těch v "HD" šířených programech Seznam a TV Barandov ve srovnání s HD programy ČT.
Jsem zvědav, jestli po vyčištění finálního MUX22 o to, co bude jen v MUX23, začne Prima šířit svůj celý balík taky v 1440*1080. Pak by se např. Strong SRT8211 nemusel už bláznit jako nyní při přepnutí z toho 1440*1080 v MUX23 na 960*540 v MUX22, kdy začne ukazovat jako roztažený 4:3 LB ...
A např. Antex T2 a asi i další podobné klony zas při zvoleném formátu 16:9 ukazují ty dva "HD" z MUX23 jako 12:9, něco jako 4:3 PB, naštěstí tam je ještě volba "celá obrazovka" ... :)

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 77#1083777
nonius

#30 Příspěvek od nonius »

Vypadá to, že Prima bude vysílat v rozlišení 1280x720 bodů, tak uvidíme.

https://www.parabola.cz/zpravicky/32472 ... at-v-720p/
Odpovědět

Zpět na „Příjem DVB-T, DVB-C, DVB-S, IPTV, FM a dalších“