velká spotřeba plasmy v pohotovostním režimu
Moderátor: Moderátoři
velká spotřeba plasmy v pohotovostním režimu
Zarazila mi ale spotřeba v pohotovostním režimu, udávaná je 0.7W a já naměřil 68W! Divný je, že i když jí vypnu vypínačem, spotřeba se pakticky nezmění. Mám takovej ten watmetr do zásuvky, je to od Hamy a jiný věci to měří celkem dobře. Může ten zdroj mít natolik jiný parametry při normálním režimu a pohotovstním, aby to naměřilo nesmysly, nebo mám kliku na vadnej kus?
Re: velká spotřeba plasmy v pohotovostním režimu
hafca píše:Koupil jsem plasmu Panasonic 42PX70EA a napadlo mi změřit spotřebu. Byl jsem zvědavý, jak to dopravdy je oproti LCD. V běžném provozu spotřeba kolísá kolem +-150W, když byl hokej, lezlo to samozřejmně výš.
Zarazila mi ale spotřeba v pohotovostním režimu, udávaná je 0.7W a já naměřil 68W! Divný je, že i když jí vypnu vypínačem, spotřeba se pakticky nezmění. Mám takovej ten watmetr do zásuvky, je to od Hamy a jiný věci to měří celkem dobře. Může ten zdroj mít natolik jiný parametry při normálním režimu a pohotovstním, aby to naměřilo nesmysly, nebo mám kliku na vadnej kus?
rezis píše:Spínané zdroje takto moc měřit nejdou.
Tomu věřím, ale takový rozdíly by tam snad být neměly, přece jen 0.7W a 70W je dost i na spínanej zdroj. A co ten odběr při vypnutém vypínači, tam by nemělo být přece nic, zhasne LED a spotřeba sleze cca o 8W. Navíc při provozu to ukazovalo přibližně to co jsem čekal. Uvidím, co ukáže ten elektroměr.
1. Ten prúd môže mať výrazne harmonické skreslenie a ak si ho nemeral prístrojom, ktorý meria TrueRMS, skutočná hodnota môže byť podstatne nižšia.
2. Prúd môže byť voči napätiu fázovo posunutý a teda nie je odoberaný činný výkon ale iba jalový.
Tie zásuvkové merače nestoja za nič. Musíš použiť poriadny prístroj, alebo elektromer. 69W namiesto 0,6W je však aj pri zohľadnení toho čo som tu napísal naozaj veľký rozdiel.
dolac píše:Ako si dostal tých 68W? Nameral si prúd 0,3A a spočítal 230x0,3A%69W ??
1. Ten prúd môže mať výrazne harmonické skreslenie a ak si ho nemeral prístrojom, ktorý meria TrueRMS, skutočná hodnota môže byť podstatne nižšia.
2. Prúd môže byť voči napätiu fázovo posunutý a teda nie je odoberaný činný výkon ale iba jalový.
Tie zásuvkové merače nestoja za nič. Musíš použiť poriadny prístroj, alebo elektromer. 69W namiesto 0,6W je však aj pri zohľadnení toho čo som tu napísal naozaj veľký rozdiel.
I kdyby tohle všechno bylo tak, jak píšeš, jedna věc je tam stejně špatně. Jestli to vypnu vypínačem na televizi, musí to mít NULOVÝ odběr a ne kolem 60W! Kdyby to bylo na nule, pak veřím tomu, že to měřím blbě, nebo špatným měřákem.
Spínaný zdroje neumějí takovej rozsah regulace výkonu např 1W ve stb a 100W při provozu. Zkrátka i ve stby si pulzáky berou kolem 10W. Třeba takovej Set-up box si bere za provozu 14W a ve stby 10. Tohle jsme opravdu měřili Wattmetrem!! a některý laciný telky 55cm odebíraly až 16W!!p32 píše:Možná jsem nepochopil problém, ale v čem se liší jestli má spotřebič spínaný zdroj nebo normální s trafem atd. ? Pokud vezmu normální wattmetr nebo ampérmetr či to kontroluji jen na hodinách, kde není nic jiného zapnutého a vychází odběr 68 W místo 0,7 W, tak mě přece nemusí zajímat jestli je spotřebič červený nebo modrý, ale jen ten odběr, ne ? Nebo se v něčem pletu, co jsem přehlédl ?