Vlhkost vzduchu a materiálů (silikagel..)
Moderátor: Moderátoři
- czatlantis
Silikagel normálně absorbuje a naopak vypouští vlhkost podle okolní vlhkosti.
Víceméně přesně drží vlhkost bez ohledu na teplotu - tzn když jsem ho měl venku v cca 80% vlhkosti při cca 3°C, dal do sáčku a pak donesl dovnitř do tepla, tak držel zhruba těch 80% i po ohřátí na 23°C. A naopak vcelku vysušený silikagel uvnitř místnosti zavřený do sáčku držel plus mínus stejnou vlhkost i po přenesení ven do zimy.
Silikagel se dá vysušit i na topení (nebo prostě kdekoliv, kde je malá vlhkost vzduchu), ale dosáhne se třeba tak 30% vlhkosti (topení zase není tak extra teplý, aby udělalo třeba jen pár % vlhkost).Navíc to trvá. Když se pořádně prohřeje v troubě, tak se samozřejmě vysuší víc a rychleji. Ale není to nutný pro nenáročný použití. Žena má problém s mlžením skel v autě tak mě napadlo tam dát pytel silikagelu co se občas prohodí se silikagelem co bude třeba doma na topení.
Jinak na laboratorní použití se dá absorbovat voda třeba hydroxidem sodným (krtek an odpady). Ale samozřejmě tam je problém že z toho pak vzniká břečka a ještě k tou leptavá břečka - nezůstane to hezky v kuličkách. Ale samozřejmě kapacita absorpce na 1kg materiálu bude řádově lepší. Kdybych to měl přenést do elektro roviny, tak je to jako srovnávat kapacitu nabíjecích ni-mh baterek a nějaké lithiové Li-SoCl2 nenabíjecí
- tomasjedno
Ono je to trochu složitější. Taky si s tím trochu hraju, měřím adsorpci při teplotách 10 ºC, 23 ºC, 50 ºC a 130 ºC, ale protože ustálení rovnováhy trvá mnoho desítek hodin (kromě té teploty 130 ºC), tak ještě nemám prezentovatelné výsledky.czatlantis píše:Silikagel normálně absorbuje a naopak vypouští vlhkost podle okolní vlhkosti.
Víceméně přesně drží vlhkost bez ohledu na teplotu ...
Ona se taky nevsakuje. Ten silikagel je mikroporézní a zkondenzovaná voda pokrývá jeho povrch.Olchor píše:Silikagel vysouší i vzduch, který nemá 100% rel. nasycení, vodní pára je tam tedy plyn jako každý jiný a nějak moc nevidím důvod, proč by se měla vsakovat. Jestli to teda není přece jen nějaká chemická vazba.
Na (angl.) Wiki se uvádí, že 1 g silikagelu má povrch cca 800 m². Moje dva vzorky, které zkoumám, jsou schopny adsorbovat vodní páru v množství asi 33 % hmotnosti silikagelu - a z toho vychází, že se tam vytvoří vrstva o tloušťce 4 Å. V kapalné vodě je střední vzdálenost mezi molekulami vody 3 Å. Vypadá to tedy na cca monomolekulární vrstvu. (Těch 800 m² nebude moc přesné číslo, a protože jsem si zřejmě náhodně vybral docela kvalitní silikagel, jehož adsorpční schopnost převyšuje to co uvádí česká Wiki, tak tam možná mám plochu větší a tloušťka vrstvy se přiblíží těm 3 Å.)
Chemickou vazbou bych to nenazýval, pokud vím, nedochází tam k ní. Jedná se o prostou přitažlivost molekulí.
Za povšimnutí stojí také to, že rovnováha ustavená zdola a shora je stejná, nenaměřil jsem žádnou hysterezi. Také je zajímavé, že vlhnutí je asi 2,5x rychlejší než vysychání.
- tomasjedno
Když má plyn nějakou teplotu, tak to říká jenom to, že střední kinetická energie jeho molekul je nějaká (konkrétně ½kT na každý stupeň volnosti). Je tam ale nějaké statistické rozložení, některé jsou pomalejší, některé rychlejší. Když nějaká pomalejší narazí na povrch tělesa, přitažlivé síly ji podrží, a když zase třeba od kmitů atomů v mřížce toho tělesa získá větší energii, tak zase odletí. Nějakou chvíli se tam ale zdrží.
Když je relativní vlhkost vzduchu malá, tak je “přilepených” molekul vody málo, a když se blíží 100%, tak je povrch prakticky celý pokrytý “přilepenými” molekulami vody. Když vlhkost vzduchu dosáhne 100%, dopadá jich na povrch tělesa tolik, že už se nestačí zase “odlepovat” (množství odpařujících se molekul je dáno velikostí povrchu) a zkondenzované vlhkosti pak stále přibývá. Pak teprve obvykle hovoříme o tom, že tam voda kondenzuje - tvoří se makroskopická vrstva.
Co se týká auta, tak tam by snad stačil jeden pytlík, nicméně tam by měla vlhkost pohlcovat klima...
O nesmyslech s ponozkami na palubni desce to plati jakbysmet, tohle pisou jen v prihlouplych zenskych casopisech.
Te vlhkosti je proste o nekolik radu vic nez je silikagel schopen pojmout.
- tomasjedno
- czatlantis
- czatlantis
Navíc on se nesnaží vysušit nějaký uzavřený box, ale má asi naskládaný pytle někde na skříni v rohu místnosti (co jsem z toho pochopil) . Takže ten vlhký vzduch, aby se dostal k omítce, tak musí projít většinově skrz ten silikagel. A tohle si dokážu představit že pomůže právě třeba na ten styl vlhkosti že se někdo sprchuje a krátkodobě vylítne vlhkost.
A sikilagel z mých pokusů normálně vlhkost uvolní na úroveň okolí. Není to rychlý proces jako dát ho do trouby ale prostě když jsem ho zvážil v 80% vlhkosti a pak jsem ho nechal vevnitř, tak posutpně vodu ztrácel.