Elektronická pojistka
Moderátor: Moderátoři
Jde jen o to, že při "tvrdém" zkratu se relé neudrží svojí vlastní cívkou zaplé, a odpadne. Čímž ochrání před ním připojený zdroj před velkým, déle trvajícím nadproudem a zatížením.
Znovu upozorňuji, že pokud zdroj nebude mít sám v sobě vestavěné ochrany proti nadproudu, tak toto "udělátko" ho v žádném případě neochrání !!!
Trochu polopaticky jsem to, v předchozím příspěvku napsané, rozvedl pro pochopení.
Vašek
lesana87 píše:To je celé nějaké divné. Operák 741 má udáván pracovní rozsah vstupního napětí 2V pod napájení, tady má vstupy vesele připojené na potenciál napájení.
Odpory R2 a R6 by neměly mít na funkci vliv a tudíž by neměly figurovat ve vzorečku pro výstupní napětí operáku. Jestli mě rozum nešálí, tak napětí v uzlu R4, R5, D2, D3 je:
(V+)-(I*R3*R4/P1)
V+ je napětí na výstupu zdroje a I je výstupní proud.
A protože mezi tím uzlem a výstupem zdroje má LM317 referenci 1,25V, tak výstupní proud je omezený na hodnotu:
I = 1,25/(R3*R4/P1)
Takže s uvedenýma součástkama na 0 - 416mA.
Zkusil jsem si to spočítat, ale to výstupní napětí z OZ mi vůbec nevychází. Chápu jak si k tomu přišel, ale nevím, proč simulátor ukazuje něco jiného.