Elektronická pojistka
Moderátor: Moderátoři
Elektronická pojistka
snažím se k jednomu zařízení zhotovit elektronickou pojistku. Schéma mám zapojené v simulátoru, které jsem obohatil meřákama. Z měření vím, že na rezistoru R3 je maximálně nějakých 115mV. O takový úbytek je pak menší napětí na neinvertujícím vstupu. Nicméně, dle vzorečku Uvýs = R4/R2x(U2-U1) zjistíme výstupní napětí. Nechápu, kde se bere tak velké výstupní napětí, dle měřícího přístroje -2.2V (Převažuje větší napětí na invertujícím vstupu) když rozdíl napětí na vstupech je malý. K tomu se dostávám k další části problému a sice, nejsem si jistý, zda se může výsledná hodnota odporu R2 a P1 vypočítat paralelně, ale myslím, že ne, protože na sebe přímo nenavazují, v obvodu se uzavírají přes další součástky.
Odpory R2 a R6 by neměly mít na funkci vliv a tudíž by neměly figurovat ve vzorečku pro výstupní napětí operáku. Jestli mě rozum nešálí, tak napětí v uzlu R4, R5, D2, D3 je:
(V+)-(I*R3*R4/P1)
V+ je napětí na výstupu zdroje a I je výstupní proud.
A protože mezi tím uzlem a výstupem zdroje má LM317 referenci 1,25V, tak výstupní proud je omezený na hodnotu:
I = 1,25/(R3*R4/P1)
Takže s uvedenýma součástkama na 0 - 416mA.
Při maximálním odporu potenciometru P1 a trimru R1 je na výstupu stabilizátoru nějakých 15V. Proudové omezení přichází ve chvíli, kdy zátěž na výstupu začne vyžadovat více než 416mA, jak psal uživatel Lesana 87.
Simulaci sem prováděl v programu MultiSim.
Pokud to ma byt pojistka, musi fungovat spravne a musi na ni byt spoleh, a ne ze zabere snad nejak a nekdy.
Radši bych se naučil na obvodech s minimem integrovaných obvodů. Když budu všechno nahrazovat integrovaným obvodem, nikdy té elektronice nebudu rozumět tak jak bych chtěl.
- patrikvarga
- weed_smoker
https://www.youtube.com/watch?v=K6aahD3RADQ
čaS 00:20