Cívkový magnetofon B 700
Moderátor: Moderátoři
Snažím se někde objevit náhr. setrvačník k B700. Měl by pasovat i k B 70, B 730, B 117 (C). Uvítal bych každý tip, kde ho sehnat. Předem moc děkuji za rady. Majkl.
nešlo by ten setrvák vysoustružit, podle výkresu z fabriky nebo originálu ?
už se řešilo všelicos, subtalíř pro gramec a podobné bazmeky
Zkusím soustružníka ukecat, akorát nevím, z jakého materiálu.
-----------------------------------------------------------------------------------
Možno by som o jednom zotrvačníku vedel...
Stefan31
Děkuji, kolik by to přišlo i s poštovným ze Slovenska? Před časem jsem od jednoho kolegy kupoval trafo, nechal si to poslat rodině v Trnavě a ti mi to při návštěvě dovezli. Už si ale nepamatuji ,jak jsem to platil.
Majkl.
Dělají tohle po tolika letech i setrváky v B70, tedy v prvních magnetofonech s touto mechanikou?
Mám nachystanou bleděmodrou krásku, úplně doslova.
Kompletní a neskutečně zachovalou B70, s nepodrápaným plexi a i celkovým přepravním, nezlomeným uchem, perfektními unašeči, ovládacími prvky - podle stavu páskové dráhy toho moc nenajezdila. Zespoda má ještě neporušenou plombu.
Síťová šňůra čisťoučký šedivák, jak zrovna vypadlá z Kabla. I ta "klapka" na flexovku funguje, tedy to vratné pérko.
Pak, krom jiných strojů, mám ještě jednu, podobně málo jetou B90 a také nejetou B93, původem ze skladu základky.
U té byla pod deklem prázdná cívka, nahrávací šňůra i návod se skladovou kartou.
Mám se bát otevření té B70?
Skladovaný jsou v konstantní vlhkosti, ale při plynule se měnících teplotách dle ročního období, od cca +3 do +30. Nikdy tam nemrzlo, ale nikdy ani cíleně netopilo. Je to jen sklad, s malým radiátorem a nastaveným protizámrzem, v přízemí baráku. Mírně se asi na 10-12°C temperuje jen patro. A přes sklad vedou trubky ÚT do dalšího, záměrně neizolovaný, aby to tam v zimě trochu ovlažily.
Díra se vyvrtá do většího kusu materiálu a přestruží se na průměr hřídele (to je tuším 5 mm) v toleranci J7 (tedy 5J7, strojař bude vědět), mezi hroty vysoustruří na přesný rozměr a hřídel se nalisuje potřený v místech, kde bude v setrvačníku, epoxydem. Po vytvrzení vyvážit jemným odvrtáním, jinak bude magneťák chodit po stole. Vyvažovačka je samozřejmě výhodou, jinak stačí dva vodorovní břity, mezi něž položíš setrvačník a sbažíš se dosáhnout stavu, kdy se nebude vracet do stejné polohy.
Setrvačník bude těžší, než původní, ale hlavně tě přežije.