Cívkový magnetofon B 700

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MajklR

#16 Příspěvek od MajklR »

ronoda , díky za rady, jakmile mi přijdou nové gumičky, tak se do toho pustím. Potom písnu, jak jsem dopadl. Hezký večer. Majkl. :drinken:
MajklR

#17 Příspěvek od MajklR »

Tak moje nadšení zase trochu vyprchalo, když jsem uviděl setrvačník. Fotky, co sem dal "ronoda" jsou ještě kvalitní oproti tomu , co jsem objevil já. Praskliny dokola kotouče i napříč, odlupující se kraje, divím se že ten řemínek to přežil.
Snažím se někde objevit náhr. setrvačník k B700. Měl by pasovat i k B 70, B 730, B 117 (C). Uvítal bych každý tip, kde ho sehnat. Předem moc děkuji za rady. Majkl. :agree:
MajklR

#18 Příspěvek od MajklR »

Dobrý den pánové, tak jsem tu zase. Neválí se prosím někomu doma přebytečný setrvačník na B700, B70, atd. Ten můj se už nedá použít. Původně mě napadlo ty prasklé spáry něčím přelepit a potom srovnat na soustruhu, bohužel soustružník mě s tím hnal, že si nenechá tou nekvalitní slitinou rozbít slušně řečeno ústa. Hledal jsem i na stránkách různých bazarů, ale buď nabízí funkční, nebo vraky za "lidovou" cenu, k tomu pošta. Uvítám i jakoukoliv radu. Předem děkuje, Majkl. :agree:
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Na sustruhu si daj vyrobit novy.
konosuke

#20 Příspěvek od konosuke »

a to je nemilé...dárce orgánů - bude lepší než ten Tvůj ? na dobírku zajíc v pytli
nešlo by ten setrvák vysoustružit, podle výkresu z fabriky nebo originálu ?
už se řešilo všelicos, subtalíř pro gramec a podobné bazmeky
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
stefan31

#21 Příspěvek od stefan31 »

Možno by som o jednom zotrvačníku vedel...

Stefan31
MajklR

#22 Příspěvek od MajklR »

Na sustruhu si daj vyrobit novy....

Zkusím soustružníka ukecat, akorát nevím, z jakého materiálu.
-----------------------------------------------------------------------------------

Možno by som o jednom zotrvačníku vedel...

Stefan31

Děkuji, kolik by to přišlo i s poštovným ze Slovenska? Před časem jsem od jednoho kolegy kupoval trafo, nechal si to poslat rodině v Trnavě a ti mi to při návštěvě dovezli. Už si ale nepamatuji ,jak jsem to platil.
Majkl.
sinclair

#23 Příspěvek od sinclair »

Trošku OT:
Dělají tohle po tolika letech i setrváky v B70, tedy v prvních magnetofonech s touto mechanikou?
Mám nachystanou bleděmodrou krásku, úplně doslova.
Kompletní a neskutečně zachovalou B70, s nepodrápaným plexi a i celkovým přepravním, nezlomeným uchem, perfektními unašeči, ovládacími prvky - podle stavu páskové dráhy toho moc nenajezdila. Zespoda má ještě neporušenou plombu.
Síťová šňůra čisťoučký šedivák, jak zrovna vypadlá z Kabla. I ta "klapka" na flexovku funguje, tedy to vratné pérko.
Pak, krom jiných strojů, mám ještě jednu, podobně málo jetou B90 a také nejetou B93, původem ze skladu základky.
U té byla pod deklem prázdná cívka, nahrávací šňůra i návod se skladovou kartou.

Mám se bát otevření té B70?

Skladovaný jsou v konstantní vlhkosti, ale při plynule se měnících teplotách dle ročního období, od cca +3 do +30. Nikdy tam nemrzlo, ale nikdy ani cíleně netopilo. Je to jen sklad, s malým radiátorem a nastaveným protizámrzem, v přízemí baráku. Mírně se asi na 10-12°C temperuje jen patro. A přes sklad vedou trubky ÚT do dalšího, záměrně neizolovaný, aby to tam v zimě trochu ovlažily.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#24 Příspěvek od Habesan »

MajklR píše: akorát nevím, z jakého materiálu.
Já bych volil nerez.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Hill
Administrátor

#25 Příspěvek od Hill »

Setrvačníky os MGK10 po řadu B5 jsou z normální konstrukční oceli 11 600, povrchově pasivované eisenlakem, tedy mimo třecí plochy.
Díra se vyvrtá do většího kusu materiálu a přestruží se na průměr hřídele (to je tuším 5 mm) v toleranci J7 (tedy 5J7, strojař bude vědět), mezi hroty vysoustruří na přesný rozměr a hřídel se nalisuje potřený v místech, kde bude v setrvačníku, epoxydem. Po vytvrzení vyvážit jemným odvrtáním, jinak bude magneťák chodit po stole. Vyvažovačka je samozřejmě výhodou, jinak stačí dva vodorovní břity, mezi něž položíš setrvačník a sbažíš se dosáhnout stavu, kdy se nebude vracet do stejné polohy.
Setrvačník bude těžší, než původní, ale hlavně tě přežije.
konosuke

#26 Příspěvek od konosuke »

"Mám se bát otevření té B70?"
ne není třeba se ničeho bát, byl to magič - tank (i na čs poměry) velmi ošklivý ale odolný a trvanlivý
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Syron

#27 Příspěvek od Syron »

Kolik %?
Hill
Administrátor

#28 Příspěvek od Hill »

Jestli se ptáš na hmotnost setrvačníku, tak asi o 18 - 20 % podle složení toho zinkalu. Jestli se ptáš na přežití, tak setrvačník mnohokrát, jen ty řemínky, obložení mezikol a přítlačnou kladku nelze nahradit ničím trvanlivějším, ale se stejnými mechanickými vlastnostmi.
MajklR

#29 Příspěvek od MajklR »

Hill napsal: Setrvačník bude těžší, než původní, ale hlavně tě přežije.

Jde o to, abych to přežil já, když to ukážu soustružníkovi. Majkl. :smash:
Hill
Administrátor

#30 Příspěvek od Hill »

Ale pořád máš šanci to setkání přežít a odnést si setrvačník...
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“