Zdanie casto klame Fyziku neoseries, velkost cipu nepusti - pozri si napriklad https://www.infineon.com/dgdl/irfp7430p ... 2ca5682025 - oproti nemu ma TO-220 o 50% vyssi Rdson a zaroven tento TO-247 zvladne trojnasobne vacsiu energiu Eas pri prieraze
vytáhnu svýho kostlivce, minulou vadu jsem zdárně vyřešil ale mám další "zbraň" co se chová stejně zkusil jsem i ten větší mosfet a hoří taky, respektive chvilku vydrží a pak se spálí
Minulou závadu jsi úspěšně vyřešil a nyní máš další-stejnou a nevíš si rady? Mi to nějak hlava nepobírá. A když už si tady komunita třepila huby, co kdyby jsi aspoň napsal, že jsi to vyřešil a jak?
Však si pořádně přečti vlákna tady na EB, věnované spínání mosfetů. V nich se dočteš, že častý nešvar těchto trandů je kmitání na hranách. To samozřejmě vede k přehřívání. Jeden ze způsobů, jak to eliminovat je odpor do G. Velikost 10 - 100R, podle aplikace.
myslim ze sa ti tam podpisuje to co sme si zatial neuvedomili.
kmitanie samotneho tlacitka. Mohol by pomoct malicky kondik medzi G a S
takze odpor cca 10R-20R medzi spinac a G, 1k medzi GS a mali kondik paralelne k nemu.
idealne by to bolo kuknut digitalnym osciloskopom.
no spomenul som si ta to ako som ja skusal spinacom zopnut mosfety na maly "coil gun" , a nevedel som preco mi fety horia, pomohol budic mosfetov, nic ine som nemenil , takze rovnake podmienky, rovnaky fet aj prudy len ine budenie...
a ano, mozno pre zaciatok maly kondik k tlacitku
U coilgunu budou ty proudy asi řádově vyšší, jak spínání nějakýho motorku. Tam věřím, že pomalý otevírání může způsobit lokální přehřátí a smrt MOSFETu. Ostatně co nejrychlejší otevření bude dobrý vždycky, těch 10-22 Ω bude daleko lepších, jak 100 Ω.