Počítač Sharp MZ 800

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
markoni
Kontaktovat uživatele:

Počítač Sharp MZ 800

#1 Příspěvek od markoni »

Zdravím
Vlastním tento v dnešní době stařičký počítač a hledám majitele toho to počítače na výměnu zkušeností,rad a podobně potřebuji poradit s Fdiskem já mám 5.25 mechaniku a diskety s vzhledem ke stáří těchto disket a tím chybovosti plánuji přejít na klasické 3.5 palce můžete mi někdo poradit jak nastavit tuhle 3.5 mechaniku aby pracovala jako B:720 kb v OS CP/M verze 1.3 potřebuji přenést těch par programu a her a bych jsem jich časem neztratil.
Za času dávno minulých jsem byl členem Sharp clubu a tam jsme experimentovali a proto jsem ji myslím tu mechaniku 3.5 palce měl připojenou vím že to funguje.díky předem za pomoc

PS o http://mz-800.xf.cz/ vím
rnbw

#2 Příspěvek od rnbw »

Treba zohnat starsiu 3.5" FDD, ktora ma jumpery (nove uz nemaju). Niektorym z tych jumperov sa da nastavit DD mod.
pepik9

#3 Příspěvek od pepik9 »

Tady se nic nenajde?
http://www.sharpmz.org/index.html
V menu CP/M a CP/M Disk Formats.
pepik9

#4 Příspěvek od pepik9 »

Jinak podrobnejsi popis HW byval obcas v prvnim rocniku casopisu Bajt.
chaky

Re: Počítač Sharp MZ 800

#5 Příspěvek od chaky »

Ahoj,

se SHARPem si stale hraje spousta lidi - napr. zrovna ted jsem k nemu ozivil par desek s rozsireni pameti na 1MB! :) Nemas zajem?<br>
Co se tyka 3.5 mechaniky, tak muzes pouzit jakoukoliv, ale budes muset zmenit jeji ID - ty starsi to umely jumper switchem, u tech novejsich budes muset rozpajet propojku (vsechny maji ID=1 a ty potrebujes 0). Pripadne se4 da ID zmenit i prekrizenim vodicu na kabelu.
Nejvice lidi a informaci kolem SHARPa najdes na http://pandora.idnes.cz/conference/sharpemu/

S pozdravem - Michal Hucik
markoni
Kontaktovat uživatele:

Zapojení kšandy

#6 Příspěvek od markoni »

Dobrý den
Mám takové zapojení kšandy řadič sharp MZ-800=5.25 FD mechaniku jak na tu kšandu přípojit klasickou 3.5 FD mechaniku tak aby se mě identifikovala jako B:720 k děkuji předem za rady
Přílohy
kšanada.gif
(56.44 KiB) Staženo 197 x
Čím víc dál se snažím se učit tím poznávám že nic nevím .Poslední 2 roky mám kvadruparézu
p32

#7 Příspěvek od p32 »

Nacvakneš to tam stejně jak u normálních šráků pro PC. Jen se mi nezdá ten řadič na 5,25" a 3,5" :lol:
miroja

#8 Příspěvek od miroja »

Ten konektor vpravo na Tvojom obrazku vyzera ako konektor na 5 1/4-kovu mechaniku.

Neviem ako je to u Sharpov, pre bezny PC vyzera kabel pre vsetky flopy mechaniky takto (pri pohlade na obrazok zlava):
5 1/4 ako "A"
3 1/2 ako "A"
5 1/4 ako "B"
3 1/2 ako "B".
Přílohy
flopy_kabel.jpg
(67.53 KiB) Staženo 201 x
miroja

#9 Příspěvek od miroja »

A este pohlad na staru flopinu, kde sa dalo co-to presvicovat (adresa a tusim aj DD/HD). Konkretne tato by Ti bola k dispozicii a mala by byt dobra (vcera som z nej skusal nabootovat PC a islo to). Tak si pre nu prid :-) ... ked prides na Liptov.
Přílohy
flopy.jpg
(55.21 KiB) Staženo 207 x
markoni
Kontaktovat uživatele:

Flopina

#10 Příspěvek od markoni »

Co to je vlastně za flopina dá se to s toho obrázku poznat? kdyby ne tak tady vyvěsím další kvalitnější foto ,mám v tom trochu "hokej" v 5 1/4 5,25 a 3 1/2 3.5 8O můžete mi někdo vysvětlit díky předem za help
Přílohy
FDmechanika.gif
(52.62 KiB) Staženo 209 x
Čím víc dál se snažím se učit tím poznávám že nic nevím .Poslední 2 roky mám kvadruparézu
Hill
Administrátor

#11 Příspěvek od Hill »

Jak to poznat: velký konektor na hranu plošňáku má pětačtvrtka (5,25" nebo 5 1/4", to je přece jedno, jak to napíšeš) , malý konektor na jehly má třiapůlka (3,5" nebo taky 3 1/2").
To jsou prostě rozměry disket v palcích (")

Všechny ty diskety bývaly k mání v provedeních DSDD (oboustranná, dvojitá hustota, tedy nejčastěji používané k osmibitovým počítadlům), případně DSHD, což byla rovněž oboustranná s vysokou hustotou záznamu, tedy stop - ta šla samozřejmě obvykle bez potíží naformátovat na širší stopy, čili jako DD. Opačně se to u pětačtvrtek někdy povedlo, u třiapůlek se musela do pouzdra diskety udělat ještě díra, aby mechanika nepoznala, že jde o horší disketu a neodmítla ji naformátovat. Tady je to ale jedno.
Zpravidla používané kapacity pro CP/M:
pětačtvrtky DD měly 600 kB
třiapůlky DD mely 720 kB
I když obecně tato kapacita i fyzický formát slušely i jiným diskovým OS, například Dataputer nebo Didaktik D..
Samozřejmě to není úplný výčet ani formátů ani kapacit, jsou tu jen ty nejběžnější.
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Inak raz som skusal experimenty s Didaktik D40 - vymenil som (bulharsku) mechaniku za HD a potom mi to 5,25" DD diskety formatovalo na 720KB :)
Hill
Administrátor

#13 Příspěvek od Hill »

To máš pravdu, tohle s Didaktikem šlo.

Jo, a jestli ta floppyna má zavírací páčku, je to pětačtvrtka, tedy většinou ji měly. Třiapůlky mají jen vyhazovací tlačítko.
miroja

Re: Flopina

#14 Příspěvek od miroja »

markoni píše:Co to je vlastně za flopina dá se to s toho obrázku poznat? kdyby ne tak tady vyvěsím další kvalitnější foto ,mám v tom trochu "hokej" v 5 1/4 5,25 a 3 1/2 3.5 8O můžete mi někdo vysvětlit díky předem za help

Podla obrazku je to 5 1/4" mechanika. Kapacita media max 1,2 MB, disketa bola ohybna.
rnbw

#15 Příspěvek od rnbw »

Mam jednu 5.25" mechaniku, ktora nema packu ale tlacidlo. Je to tusim Canon.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“