Počítač Sharp MZ 800
Moderátor: Moderátoři
- markoni
- Kontaktovat uživatele:
Počítač Sharp MZ 800
Vlastním tento v dnešní době stařičký počítač a hledám majitele toho to počítače na výměnu zkušeností,rad a podobně potřebuji poradit s Fdiskem já mám 5.25 mechaniku a diskety s vzhledem ke stáří těchto disket a tím chybovosti plánuji přejít na klasické 3.5 palce můžete mi někdo poradit jak nastavit tuhle 3.5 mechaniku aby pracovala jako B:720 kb v OS CP/M verze 1.3 potřebuji přenést těch par programu a her a bych jsem jich časem neztratil.
Za času dávno minulých jsem byl členem Sharp clubu a tam jsme experimentovali a proto jsem ji myslím tu mechaniku 3.5 palce měl připojenou vím že to funguje.díky předem za pomoc
PS o http://mz-800.xf.cz/ vím
-
chaky
Re: Počítač Sharp MZ 800
se SHARPem si stale hraje spousta lidi - napr. zrovna ted jsem k nemu ozivil par desek s rozsireni pameti na 1MB!
Co se tyka 3.5 mechaniky, tak muzes pouzit jakoukoliv, ale budes muset zmenit jeji ID - ty starsi to umely jumper switchem, u tech novejsich budes muset rozpajet propojku (vsechny maji ID=1 a ty potrebujes 0). Pripadne se4 da ID zmenit i prekrizenim vodicu na kabelu.
Nejvice lidi a informaci kolem SHARPa najdes na http://pandora.idnes.cz/conference/sharpemu/
S pozdravem - Michal Hucik
- markoni
- Kontaktovat uživatele:
Zapojení kšandy
Mám takové zapojení kšandy řadič sharp MZ-800=5.25 FD mechaniku jak na tu kšandu přípojit klasickou 3.5 FD mechaniku tak aby se mě identifikovala jako B:720 k děkuji předem za rady
- Přílohy
-
kšanada.gif- (56.44 KiB) Staženo 196 x
Neviem ako je to u Sharpov, pre bezny PC vyzera kabel pre vsetky flopy mechaniky takto (pri pohlade na obrazok zlava):
5 1/4 ako "A"
3 1/2 ako "A"
5 1/4 ako "B"
3 1/2 ako "B".
- Přílohy
-
flopy_kabel.jpg- (67.53 KiB) Staženo 201 x
- Přílohy
-
flopy.jpg- (55.21 KiB) Staženo 207 x
- markoni
- Kontaktovat uživatele:
Flopina
- Přílohy
-
FDmechanika.gif- (52.62 KiB) Staženo 208 x
To jsou prostě rozměry disket v palcích (")
Všechny ty diskety bývaly k mání v provedeních DSDD (oboustranná, dvojitá hustota, tedy nejčastěji používané k osmibitovým počítadlům), případně DSHD, což byla rovněž oboustranná s vysokou hustotou záznamu, tedy stop - ta šla samozřejmě obvykle bez potíží naformátovat na širší stopy, čili jako DD. Opačně se to u pětačtvrtek někdy povedlo, u třiapůlek se musela do pouzdra diskety udělat ještě díra, aby mechanika nepoznala, že jde o horší disketu a neodmítla ji naformátovat. Tady je to ale jedno.
Zpravidla používané kapacity pro CP/M:
pětačtvrtky DD měly 600 kB
třiapůlky DD mely 720 kB
I když obecně tato kapacita i fyzický formát slušely i jiným diskovým OS, například Dataputer nebo Didaktik D..
Samozřejmě to není úplný výčet ani formátů ani kapacit, jsou tu jen ty nejběžnější.
Re: Flopina
markoni píše:Co to je vlastně za flopina dá se to s toho obrázku poznat? kdyby ne tak tady vyvěsím další kvalitnější foto ,mám v tom trochu "hokej" v 5 1/4 5,25 a 3 1/2 3.5můžete mi někdo vysvětlit díky předem za help
Podla obrazku je to 5 1/4" mechanika. Kapacita media max 1,2 MB, disketa bola ohybna.