co je to za povrchovu upravu?
Moderátor: Moderátoři
-
MirekD
Dnes jsou firmy, které mají k dispozici veliké vany, ve kterách se dá pokovit celá svařovaná konstrukce, třeba vrata nebo stožár VN. Předtím se ten předmět odmašťuje a moří v kyselině, aby se vyčistil povrch.
Protože při tomto způsobu dochází k zahřátí na vysokou teplotu 445 oC, nehodí se to pro předměty náročně tvarované lisováním s velkým vnitřním pnutím, pak může nastat i dost velká deformace, pokud ten předmět není od počátku konstruovaný pro tento způsob pozinkování. Také to nelze použít pro uzavřené duté předměty, při vysokém zahřátí můžou explodovat.
Pozinkování skříně ručně ohýbané a bodově svařované dopadlo katastrofálně, pokroutila se natolik, že už se to nedalo srovnat.
viz. http://www.zinkovna.cz
Zde se dozvíš vše potřebné, dělají i kusové zakázky pro kohokoliv.
koukni se http://www.galvanika-brezova.sk/ ...
-
MirekD
K autům. Pokud je na pozinkování patrná ta kresba, jde o žárové zinkování a zřejmě konstruktéři nějak vyřešili ty deformace. Pokud tam žádná kresba není, bude to pokovení galvanické. Taky by se to poznalo v rozích, roztavený zinek zůstává ve spárách jako třeba cínová pájka, při galvanickém pokovení i velice tenká spára zůstane nedotčená.
miroja píše:Pred viac nez desatrocim som robil v nemenovanom vojenskom vyskumnom ustave a tam sa vtedy takato povrchovka bezne robila. Hovorilo sa tomu kadmiovanie. Takze sa pridavam k nazoru zo to so zinkovanim ma malo spolocneho. Ak by Ta konkretnejsie zaujimala technologia, mozno by som este niekoho nasiel, kto o tom vie viac.
Jak jsem už psal je to pozinkované se žlutým chromátem a to mi můžeš věřit protože jak jsem psal je to z mého oboru.
-
biovodík
skúšal to už niekto
- kevin_mitnick
Pokud jsi z Pezinku tak zkus galvaniku v byvale Meopte Bratislava, nebo (o kousek dal ale mnohem ochotnejsi personal) galvanizovnu v byvale Chirane na Starej Turej.
Verim tomu, ze pokud jim ukazes ten plech co mas na fotce, do minuty ti reknou jaka je to uprava a kolik te to bude stat, nebo ti navrhnou lepsi alternativu...
Nas subdodavatel si nechava na Starej Turej delat skoro vsechny povrchove upravy a i po 8 letech naprosta spokojenost s kvalitou.
A ještě by mě zajímalo pokud má někdo přehled jaký je orientační rozdíl v ceně mezi ocelovou žárově pozinkovanou konstrukcí a nerez ocelí, o kolik cca % by vycházel nerez více, jestli to lze takhle vyčíslit (myslím konstrukce typu zábradlí, brána apod.)
- serviceman