co je to za povrchovu upravu?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pole

#16 Příspěvek od pole »

Moze byt naozaj neviem.
A co je to za zinok ten klasicky pozinkovany plech na strechy. Ten co ma na sebe take akoby kristaliky?
stanimir

#17 Příspěvek od stanimir »

Jak se dělá plech na střechy to nevím. Ale na dílce ze železa galvanicky nanese zinek a pak se dá dát různej chromát modrý, žlutý či černý. Ale nejčastěji se používá ten žlutý a modrý většinou je to na všech šroubech a matkách.
Sendyx

#18 Příspěvek od Sendyx »

Před chvilkou jsem mluvil se známým, ty volně prodávané šasi v USA á la Marshall, á la Vox mají někde psáno, že je to zinko-chromát, takže jsme se shodli s reklamním údajem výrobce :-).
pole

#19 Příspěvek od pole »

Ok diky :)
MirekD

#20 Příspěvek od MirekD »

Zinek na klempířském plechu je nanesený ponořením do lázně roztaveného zinku. Ta kresba potom vznikne při chladnutí. To je pro tento způsob pokovení zcela charakteristický znak.
Dnes jsou firmy, které mají k dispozici veliké vany, ve kterách se dá pokovit celá svařovaná konstrukce, třeba vrata nebo stožár VN. Předtím se ten předmět odmašťuje a moří v kyselině, aby se vyčistil povrch.
Protože při tomto způsobu dochází k zahřátí na vysokou teplotu 445 oC, nehodí se to pro předměty náročně tvarované lisováním s velkým vnitřním pnutím, pak může nastat i dost velká deformace, pokud ten předmět není od počátku konstruovaný pro tento způsob pozinkování. Také to nelze použít pro uzavřené duté předměty, při vysokém zahřátí můžou explodovat.
Pozinkování skříně ručně ohýbané a bodově svařované dopadlo katastrofálně, pokroutila se natolik, že už se to nedalo srovnat.
viz. http://www.zinkovna.cz
Zde se dozvíš vše potřebné, dělají i kusové zakázky pro kohokoliv.
maxim

#21 Příspěvek od maxim »

Taky souhlasím se zinkem plus žlutý chromát,
koukni se http://www.galvanika-brezova.sk/ ...
miroja

#22 Příspěvek od miroja »

Pred viac nez desatrocim som robil v nemenovanom vojenskom vyskumnom ustave a tam sa vtedy takato povrchovka bezne robila. Hovorilo sa tomu kadmiovanie. Takze sa pridavam k nazoru zo to so zinkovanim ma malo spolocneho. Ak by Ta konkretnejsie zaujimala technologia, mozno by som este niekoho nasiel, kto o tom vie viac.
Sejny

#23 Příspěvek od Sejny »

ptal jsem se otce....ten dělá se železem dobrých 20let a potvrdil mi zinek...docela by mě zajímalo jak se zinkují kastle aut....tam je přece plno lisovaných dílů...žeby to lisovali s už poziknovaného plechu? to se mi nezdá
MirekD

#24 Příspěvek od MirekD »

Z toho, co tu zaznělo, bych si tipnul, že u toho zesilovače jde o galvanický zinek s pasivací chromátováním. Ono to zřejmě vypadá na pohled stejně jako chromátované kadmium, proto ty různé názory (sám jsem chromátovaný zinek nikdy nedělal, tak ho neznám), ale to kadmium se používá především tam, kde jde o odolnost venku na povětrnosti, zinek je v tomto směru horší. Ale to kadmium je zase dražší, takže u toho zesilovače bych předpokládal zinek. Ten zesilovač není určený do venkovního prostředí, takže to dražší kadmium tam postrádá smysl. A protože to na pohled vypadá stejně, levnější zinek tu je vhodnější kvůli ceně. U vojenských zařízení bývá kadmium, ale tam ta cena není důležitá a páni zadavatelé si předepíší odolnost vůči slané mlze, takže to kadmium tam konstruktér předepíše.
K autům. Pokud je na pozinkování patrná ta kresba, jde o žárové zinkování a zřejmě konstruktéři nějak vyřešili ty deformace. Pokud tam žádná kresba není, bude to pokovení galvanické. Taky by se to poznalo v rozích, roztavený zinek zůstává ve spárách jako třeba cínová pájka, při galvanickém pokovení i velice tenká spára zůstane nedotčená.
stanimir

#25 Příspěvek od stanimir »

miroja píše:Pred viac nez desatrocim som robil v nemenovanom vojenskom vyskumnom ustave a tam sa vtedy takato povrchovka bezne robila. Hovorilo sa tomu kadmiovanie. Takze sa pridavam k nazoru zo to so zinkovanim ma malo spolocneho. Ak by Ta konkretnejsie zaujimala technologia, mozno by som este niekoho nasiel, kto o tom vie viac.

Jak jsem už psal je to pozinkované se žlutým chromátem a to mi můžeš věřit protože jak jsem psal je to z mého oboru.
biovodík

#26 Příspěvek od biovodík »

Conrád predáva súpravu pre pokovenie v24 karátovým zlatom 8O
skúšal to už niekto
:arrow: http://redir.netcentrum.sk/?noaudit&url ... 325f96e759
kevin_mitnick

#27 Příspěvek od kevin_mitnick »

To POLE:

Pokud jsi z Pezinku tak zkus galvaniku v byvale Meopte Bratislava, nebo (o kousek dal ale mnohem ochotnejsi personal) galvanizovnu v byvale Chirane na Starej Turej.

Verim tomu, ze pokud jim ukazes ten plech co mas na fotce, do minuty ti reknou jaka je to uprava a kolik te to bude stat, nebo ti navrhnou lepsi alternativu...

Nas subdodavatel si nechava na Starej Turej delat skoro vsechny povrchove upravy a i po 8 letech naprosta spokojenost s kvalitou.
sr71

#28 Příspěvek od sr71 »

připojím se do tohoto tématu s dotazem ohledně žárového zinkování - jaká je běžná tlouštka vrstvy zinku? tady píší 3090mikronů https://www.eurometal.cz/magazin/rozdil ... -detail-60 což mi přijde jako nesmyslně moc, 3000mikronů jsou 3mm ne?
A ještě by mě zajímalo pokud má někdo přehled jaký je orientační rozdíl v ceně mezi ocelovou žárově pozinkovanou konstrukcí a nerez ocelí, o kolik cca % by vycházel nerez více, jestli to lze takhle vyčíslit (myslím konstrukce typu zábradlí, brána apod.)
serviceman

#29 Příspěvek od serviceman »

Žárový pozink se používá všude ve velkém na kdeco, na rozdíl od nerezu. Cenový rozdíl bude hlavně dán rozdílem v ceně obyčejné konstrukční oceli a nerezu. Povrchová úprava to už moc neprodraží.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
PavelFF

#30 Příspěvek od PavelFF »

Lezu dost často po namáčených konstrukcích a 3mm vrstva na nich určitě není. Asi překlep. Možná chtěli napsat 0,3mm.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“