Grafika Nvidia GeForce 9500GT na W XP 32

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#31 Příspěvek od Celeron »

Dobře, a tak kam ta 12 a 15 má jít na DVI-D? V mý redukci na pin 6 a 7 DVI-D nejdou. Navíc na DVI-D vlastně SDA ani není, je tam DDC. To je ekvivalent SDA?
https://www.bucek.name/stranky/ruzne/zapojeni_konektoru/zapojeni-konektoru.php?cesta=Video%20kabely/HDMI-B%20na%20DVI-D
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#32 Příspěvek od rnbw »

DDC = Display Data Channel = komunikacia s monitorom cez I2C. Ako urcite vies, I2C zbernica pouziva signaly SDA a SCL. Na DVI konektore su na pinoch 6 a 7:
https://pinouts.ru/Video/dvi_pinout.shtml
Celeron

#33 Příspěvek od Celeron »

Ten propoj dat a clock v tý redukci opravdu není. Vypadá to, že si driver grafiky pamatuje poslední VGA monitor, se kterým dokázal komunikovat. Teď jsem připojil přes tu redukci DVI-VGA LCD monitor Acer AL2216E a PC stále hlásí původní AOL. Našel jsem v bedně s PC kabely dvoumetrovku DVI-VGA asi byla jako příslušenství k nějaký grafice. Ta propojení dat a clock má a grafárna Acer ihned zdetekovala správně. Takže pešek, zrovna se mi dostala do ruky neůplná redukce. :roll:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
rnbw

#34 Příspěvek od rnbw »

Redukciu preventivne vyhodit, budu s nou len problemy.
PotPalo

#35 Příspěvek od PotPalo »

Na VGA káble pozor. Tie tenšie s modrými koncovkami sú v poriadku, ale mal som tu starší sivý, hrubý ako malíček, a ten nemal zapojené DDC. A navyše bol obraz horšej kvality oproti tým tenším, taký akoby rozmazaný, to by jeden nečakal.

Niektoré redukcie DVI-VGA majú plné osadenie na strane DVI, ale funkciu to nemá žiadnu, aj tak je použitých iba tých pár kontaktov pre analóg+DDC. Takže rozdiel oproti "takmer prázdnej" redukcii nieje žiadny. Pokiaľ teda nieje úplne prázdna, bez DDC... :lol:
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
rnbw

#36 Příspěvek od rnbw »

Tiez mam jeden taky stary kabel. Vyzera dobre, ale je nepouzitelny. Kvalitne byvaju cierne hrube s drazkovanou izolaciou.

A pozor, videl som uz dost kablov, kde DDC prestalo fungovat - typicky odpadnuty drot z pinu 15 (v zaliatej koncovke).
xsc

#37 Příspěvek od xsc »

Na neúplnou redukci se dá kašlat, v případě VGA nejsou ta pomocná data nutná, protože původní VGA je nepodporovala (a existuje i propojení 5xBNC pro profi monitory). Stačí systému vnutit driver na monitor, který to rozlišení podporuje. Třeba na ten můj Dell, případně je v XP i spousta univerzálních. Dělá se to tak, že se v kartě nastavení obrazovky klikne na záložku monitor, dá se aktualizovat driver, vybrat z počítače, zrušit zaškrtnutí kompatibilních typů a následně vybrat ze seznamu nějaký vhodný, nebo ho dodat. Lze stáhnout přímo od výrobce monitoru i ten správný. Standardně XP instalují monitor "plug and pray" :-) , neboli "obecný monitor PnP". Driver na monitor pak není klasickým driverem, ale jen seznamem podporovaných rozlišení + případný barevný profil (ten může překvapit...).
Po této úpravě ale zas systém nepřizpůsobí rozlišení, pokud dojde k výměně monitoru za horší. Jde ale nabootovat ve VGA módu a nastavit nižší rozlišení (pokud je jen jeden připojený monitor VGA).
Redukce dodávaná k mé kartě ty piny propojené má, takže karta monitor poznává. Mívali to tehdy v každém krámě za pár Kč.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“