Jakou pojistku do primáru toroidu?
Moderátor: Moderátoři
Jakou pojistku do primáru toroidu?
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
padik píše:Ahoj. Mám pár pojistek v krabičce. Toroid 100 VA na 230V. Skončil jsem někde na 315 mA a pojistky ubývají. Jakou největší si mám troufnout? Je to do zdroje audiozesilovače, napájení desky odpojeno, kondíky 4700 mikro v každé větvi. Děkuji.
Na jištění primáru trafa patří pojistka se zpožděnou charakteristikou (T) a s vypínací schopností 1500A (pískem plněná, neprůhledná). Při volbě pojistky je na místě jistá opatrnost - při zkouškách (tzv. "zkušebních poruchách") se na sekundáru nasimulovalo takové zatížení, při kterém je proud primárem trafa rovný jmenovitému proudu použité pojistky a při síťovém napětí na horní hranici (většinou tedy při 253 V) se vyčkalo. Jestli taková zkouška končila vyhovujícím protokolem (nebo "příjezdem hasičů") záleželo na tom, co si dá líbit použité trafo. Slušní výrobci transformátorů někdy doporučenou pojistku uvádějí i jako štítkový údaj.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Zdroje, co mají na vstupu toroid cca 1kVA mají běžně T10A pojistky.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
kutilmil píše:Je dôležité aby ju dokázal vypáliť hlavne skrat na sekundáre.
Ještě že máme to štěstí, že jsi šel zrovna kolem. Myslíš si, že třeba případný mezizáviťák na primáru už není tak podstatný? (trafo už je v háji, není co řešit dál) Nebo například přetížené polovodiče na sekundáru?
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele: