Třídění Ledek podle svítivosti
Moderátor: Moderátoři
Třídění Ledek podle svítivosti
Je nějaká šance je nějak orientačně roztřídit na kusy s velkou svítivostí od těch "indikačních", co jsou mi jsou v podstatě k prdu?
Napadlo mě zapojit vždy pár kusů do série , dát jim cca 30-40 mA a luxmetrem vybrat na největší svítivost, případně vyházet ty co to nepřežijou. Nojo, ale nikdy jsem nezkoumal jak to bude se svítivostí kontra vyzařovacím úhlem a barevnou teplotou a jak na to bude luxmetr reagovat.
V/A charakteristika bude asi pracnější a netuším, jestli bude něco vypovídat.
Nebo se s tím nepatlat a při dnešní ceně 2-5 kaček za kus je prostě zahodit nebo je poslat dál nějakýmu mladýmu nadějnýmu?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě
- Artaban001
- Artaban001
Osobně bych na to šel nějakým nastavitelným zdrojem proudu, LED zapojím do série a k celé skupině bych ještě dal raději nějaký zatěžovací odpor, který v okamžiku testu vypínačem odpojím - abych neodpráskl LED, než se proudový zdroj "uklidní" při zapínání a vypínání. Pokud tam pouštíš pár V, můžeš LED zapojovat a odpojovat v okamžiku, kdy proudový zdroj napájí ten zatěžovací odpor, takže bude stále v chodu (důležitý hlavně v situaci, kdy používáte laboratorní zdroje z velice uškrceným nastavením proudu - na výstupu bývaj kondenzátory.)
Pak můžu porovnávat jas LED a taky na nich můžu měřit napětí Uf.