Zkrat na MB

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
forbidden
Kontaktovat uživatele:

Zkrat na MB

#1 Příspěvek od forbidden »

Mam tu jednu desku, je to Gigabyte GA-K8NS-939. Zakaznik mi ji donesl s tim, ze pocitac po zapnuti vyhodil pojistky. Zjistil jsem, ze ve zdroji bylo rozstrelenych par soucastek, ten se mi opravovat ani nechtel. Po pripojeni noveho pocitac taky nenabehl, pritom zdroj jsem meril a je OK. Problem bude asi na desce, protoze na napajecim konektoru, na pinech kam se pripojuje + 3,3 V je zkrat vuci zemi (teda ne uplny, ale 1 Ohm se mi zda nejak malo).
Ted je otazka co s tim, tech 3,3 V se predpokladam pouziva pro vyrobu napeti pro jadro CPU, tedy by mohly byt zkratovany MOSFETy kolem CPU. Je moje domenka spravna? Pripadne nenapada nekoho jeste neco?

Diky za rady
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Zdroj než explodoval jel zřejmě na plný pecky a to dokáže spolehlivě vymlátit všecny periferie. Aspoň taková je moje dosavadní zkušenost, navíc budou nafouklý elyty na bordu.
..to bude jen ňákej odpůrek
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Nie, CPU sa napaja v tomto pripade z 12V vetvy. Skus zobrat nejaky nie maksi zdroj 3V a pripojit ho tam. Co sa bude najviac hriat, to je odpalene. Casto to byva chipset :(
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od forbidden »

Elyty jsou podle oka v poradku, jeste je pro jistotu promerim az tu desku vytahnu ven. MOSFETy se zdaji taky OK, zadny nema zkrat. Na chipset se podivam hned jak z nej sundam chladic, doufam, ze v nem nebude dira.
Zatim diky, budu kdyztak informovat co dal.
Banda

#5 Příspěvek od Banda »

Pokud nenajdeš v únosně dlouhém časovém intervalu onu závadu doporučuji se na desku vykašlat. mi-ro má opět pravdu a pokud je deska jednou šlehlá, asi těžko od ní očekávat spolehlivost. Jinak myslím, že těch 3,3V se používá na napájení CPU, ne na výrobu a 12V s CPU asi nic moc společného mít nebude. Pokud jsou trandy OK, tak to můžeš rovnou zabalit. Byl bys fakt dobrej frajer, kdyby jsi měnil chipset.
rezis

#6 Příspěvek od rezis »

A já si myslím že pro ziveni cpu se pouzivaji vsechny napeti :)
Internet - metla lidstva
mi-ro

#7 Příspěvek od mi-ro »

..................vykašlat. mi-ro má opět pravdu a pokud je deska jednou šlehlá............... nechte už tý srandy jó nebo se začnu stydět, takhle :oops: a pak vám nic nenapíšu
..to bude jen ňákej odpůrek
kysmen

Re: Zkrat na MB

#8 Příspěvek od kysmen »

forbidden píše:Mam tu jednu desku, je to Gigabyte GA-K8NS-939. Zakaznik mi ji donesl s tim, ze pocitac po zapnuti vyhodil pojistky. Zjistil jsem, ze ve zdroji bylo rozstrelenych par soucastek, ten se mi opravovat ani nechtel. Po pripojeni noveho pocitac taky nenabehl, pritom zdroj jsem meril a je OK. Problem bude asi na desce, protoze na napajecim konektoru, na pinech kam se pripojuje + 3,3 V je zkrat vuci zemi (teda ne uplny, ale 1 Ohm se mi zda nejak malo).
Ted je otazka co s tim, tech 3,3 V se predpokladam pouziva pro vyrobu napeti pro jadro CPU, tedy by mohly byt zkratovany MOSFETy kolem CPU. Je moje domenka spravna? Pripadne nenapada nekoho jeste neco?

Diky za rady

Při U=3.3 V poteče do 1 ohmu proud 3.3A . Tam by neměl být problem
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od forbidden »

3,3 A by sice problem nebyl, ale abych nameril ohmetrem 1 Ohm na nejakym zdravym polovodicovym prechodu je divny. A predpokladam, ze do rezistoru tech 3,3 V nejde.
kysmen

#10 Příspěvek od kysmen »

a když přehodíš polaritu ohmmetru tak je tam co? taky 1 ohm?
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od forbidden »

taky 1 Ohm
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Hlavne ked to nejde zapnut. Ked uzemnis PWR_ON# signal a ani tak to nejde, tak je tam jasny skrat - a to bude prave ten 1ohm na 3,3V. Napajanie CPU je naozaj z 12V vetvy (staci zozbrat ohmmeter a zistit si zapojenie tych mosfetov) - preco by asi tak na vsetkych novsich doskach bol ATX12V konektor?
Ked to pripojis na nejaky zdroj, tak tam pojde mozno aj viac ako 3,3A.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od forbidden »

Kdyz tam pustim z externiho zdroje 3,3 V tak se proud ustali na nejakych 3 A a nic krome chipsetu se nezahriva, takze je to asi jasny :evil:
ICE

#14 Příspěvek od ICE »

A co periferie, zkusil jsi odpojit? Paměti, grafická karta a procesor jsou OK?
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od forbidden »

Vsechno je z desky pryc, ale jestli je CPU v poradku netusim, jinou desku na A64 tu nemam.
Tak to je na 90% chipset. Jedinej se dost zahriva. Navic zakaznik rikal, ze se mu obcas pri pripojovani USBcka resetoval comp. Na kontaktech headeru je videt neco jako opaleni pri zkratu. Header samotnej je v poradku, muselo nejak dojit ke zkratu +5 V na zem. Nedovedu si predstavit jak, leda nejakym spatnym konektorem, kdyz se zkusi narvat opacne. Ale i tak by mela snad fungovat proudova ochrana, snad tam neni tech +5 V pripojenejch natvrdo. Vim, ze u i865 chipsetu to bylo zrovna takto blbe reseny bez ochrany, ale u nVidie nevim.
P.S. neumi nekdo vymenit chipset nVidia nForce3 Ultra? :lol:
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“