nové gramofony hrot a 78 ot
Moderátor: Moderátoři
nové gramofony hrot a 78 ot
To znamená že můžou přehrávat i šelak ? Jaký hrot je v nich použit když to funguje jako univerzal ?
A kutilmile - nelituju tě
např
https://gramofony.heureka.cz/audio-tech ... e/#section
A kutilmile - nelituju tě
Uvědomíme-li si, že šelaková deska je dnes sběratelský předmět, a že i vinyl v životě mnozí v ruce neměli, dá se to pochopit, ale ne odpustit. Třeba někdo zdědil sbírku desek a gramofon si pořídil proto, že na jiném ten šelak nejde přehrát vůbec.
Prodejce by měl upozornit zákazníka, aby si pro tento případ koupil rovnou třeba přenosku AT78 nebo jinou pro šelakové desky. A nejlíp i se skořepinou kvůli snadnější výměně.
Ale to bychom po většině prodejců už asi chtěli moc.
stačí trochu zagooglit
(velmi pravděpodobně přechodem na mikrodrážku (LP, SP) se musí hrot vyměnit
tudíž spíš obchodní parádička než provozní potřeba přehrávat šelaky)
čtvrtá rychlost 16 ot/min nevím popravdě k čemu to, snad pro školy výukové účely a záznam mluveného slova nebo pohádky pro děcka
Pro takový případ je lepší měnit komplet přenosku ve skořepině, nehledě k tomu, že záznam na šelakových deskách je monofonní a je tedy zbytečné ho snímat stereofonním systémem. Mono je třeba zrovna Ortofon OM78 nebo 2M78, vyhoví i téměř třikrát levnější AT78, která je normálně stereofonní, jen se ty systémy spojí paralelně. Ona totiž chvějka do těchto přenosek není zase o tolik levnější, než celá přenoska.
A když má raménko vyměnitelnou skořepinu, slušný výrobce by ji měl přibalit rovnou ke gramci. Ty dvě stovky by ho nepoložily, ani kdyby ji nezapočítal do ceny. Je to teda už nějakých dosr let, kupoval jsem pár skořepin do různých granců Tesla po 15 korunách ve výprodeji v Nedisu. Už mi zbyla jen jedna tuším do HC15...
v nouzi T4P do 1/2" vložit lze - pomocí adapteru - ale vzroste setrvačná hmotnost kompletu:
http://img24.cz/images/60171468926337828397.jpg
předpokládám tedy že "šestnáctka" měla normální mikrodrážku jak LP
vždycky jsme na SŠ úču češtinářku ukecali ať přinese do výuky gramec a desky revolučních recitací, písní...ale houby ! pouštěli se Smokie, Abba, BoneyM co byli (zrovna a náhodou) poruce
No a kdo pořídil lacino výprodejní kompletní plocháč pro výprodejní NAD5120 i s tlumičem, byl na tom stejně, mohl měnit přenosky do alelujá.
Teď si nevybavuju, jestli je konektor i v raménku NC470..
Dotyčnému bych spíše doporučil dokoupit/sehnat onu skořepinku a další stejnou vložku, ale s hrotem standard 78.
Precizně označit barevnou fólií, či samolepkou s písmenem S jako standard, aby to nešlo splést s vložkou mikro.
Já to na jednom svém hrámofónu mám. V jedné hlavičce je V15-IV, v druhé je M95 verze ED a ve třetí je taky čistě účelově VM2204. Každá je šikovná na něco jiného.
Vložku, ani hrot, ani korekční předzesilovač na několik záznamových norem pro 78 ale nemám, mám jen RIAA a další dvě normy, NAB a RCA. Nemám žádný vzácný archiv, co by za to vůbec stál, třebaže hrámofón tu rychlost má.
Měl jsem poděděných několik desítek standardek Ultraphon, HMV-RCA a dalších, ale rozdal jsem to. Nebavil mě ten obsah, zvuk už samozřejmě vůbec a to i po správné korekci.
Není vůbec pravda, že standardní desky žádnou korekci nepotřebují. Možná ty úplně nejstarší ne, ale desky z druhé půle 30.let už zcela určitě ano a lze se o tom i dočíst v Miřátském.
Ono něco jiného je, poslouchat ty desky přes přiměřeně špatný aparátek, co toho hodně skryje, než aparát, který nic nemaskuje a neodpouští, ten výsledek je přes hifi prostě špatně.
Hlavičky sice tehdy stály majlant, protože jsou echt japonské, ale tak dokoupit šly i tady, to bylo hlavní.