Sháním schéma BM388E

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
MAHO

Sháním schéma BM388E

#1 Příspěvek od MAHO »

Mám starý poškozený voltmetr TESLA BM 388E a nevím, zda-li je schema stejné jako předchozí verze BM388. Děkuji předem za radu. Ještě s ním mám tento další problém. Je tam odešlý variátor v napájení žhavení elektronek. Je možné ho nějak nahradit?
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Nemáš náhodou na mysli VARISTOR? Nebo je to TERMISTOR?
Já že VARIÁTOR je plynule měnitelný řemenový převod, používaný třeba na skútrech (nemusí se řadit, spojka je odstředivá...), v elektronice jsem o něčem takovém snad ještě neslyšel....
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Radix

#3 Příspěvek od Radix »

Terminus technicus variátor je správně. Je to odpor ze železa v baňce naplněné vodíkem.
Stabilizuje proud elektronek.
BM388E mám taky, možná bych našel i schéma.
zdenekxxx

#4 Příspěvek od zdenekxxx »

asi by se dal nahradit zdrojem konstantního proudu, možná termistorem či v nouzi pouze odporem. Mám tento přístroj taky doufám že variátor vydrží :D

kompletní popis je zde

http://www.edisk.cz/stahni/65964/BM388E.pdf_2.82MB.html
EKKAR

#5 Příspěvek od EKKAR »

Aj waj iz mir - tak to jo, jenže já jsem NELAMPOVEJ - nějak mne minula ta léta elektronková a v dnešní době návratu vakuových součástek do módy se jim nějak marně pokouším přijít na chuť, prostě elky mne NEBEROU... :lol: :lol: :lol:
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Maskot

#6 Příspěvek od Maskot »

Vyrad puvodni zhaveni misto neho stablizovany zdroj.
zdenekxxx

#7 Příspěvek od zdenekxxx »

maskote, ale variátor stabilizuje proud, ne napětí... když tam dá obyčejný stabilizovaný zdroj napětí, nesníží se životnost elektronek díky proudovým nárazům při zapnutí? Chtělo by to asi zapojit stabilizátor proudu, nebo někde sehnat ten variátor.
Sendyx

#8 Příspěvek od Sendyx »

Dost velký sortiment variátorů se používal v ruské spojařině.
Crifodo

#9 Příspěvek od Crifodo »

termistor NTC by svoji roli taky zahrál... a stejně většina lampových zařízení regulaci náběhu žhavení neměla a existovala. Při rozumně stabilní síti není důvod se bát o nějaký tělocvik žhavicích vláken.
Maskot

#10 Příspěvek od Maskot »

zdenekxxx píše:maskote, ale variátor stabilizuje proud, ne napětí... když tam dá obyčejný stabilizovaný zdroj napětí, nesníží se životnost elektronek díky proudovým nárazům při zapnutí? Chtělo by to asi zapojit stabilizátor proudu, nebo někde sehnat ten variátor.
Zalezi na zapojeni,pokud je obvod zhaveni v serii,pak bych to resil proudovym zdrojem,pokud jsou zhaveny paralelne pak stabilizovanym zdrojem treba s tristupnovym startem.Sehnat variator asi nebude snadne,radeji bych volil cestu jinudy.Ale to je muj nazor jen :D
mtajovsky

#11 Příspěvek od mtajovsky »

Variátor lze v nouzi nahradit odporem 5 ohmů. Lepší je to kombinací žárovek, třeba automobilních tak, aby při 7V teklo 1,4 A a žárovky právě začínaly slabě žhnout. Variátor je typ GLUWO 3-9V, 1,4 A a zatím se mi jej nepodařilo sehnat.
masar

#12 Příspěvek od masar »

termistor NTC by svoji roli taky zahrál... a stejně většina lampových zařízení regulaci náběhu žhavení neměla a existovala. Při rozumně stabilní síti není důvod se bát o nějaký tělocvik žhavicích vláken.

To bezpochyby, jenže nenahradil by tím funkci variátoru, jehož úkolem je stabilizovat proud žhavení při různém napájecím napětí (je to přece měřící přístroj), zatímco termistory NTC se používaly pro omezení nárazového proudu při žhavení sériově zapojených vláken s různou nažhavovací dobou. A to je přece něco jiného. :wink:
Sendyx

#13 Příspěvek od Sendyx »

Kdybys už dávno postnul údaje, jaké ten variátor má, mohl jsem se podívat, jestli ho nemám.

BTW, před pár dny na mne vypadnul ze skříně ruský B-0,3/17, tak jsem jej cvičně připojil ke zdroji, nacvakal 299mA a ono to vyběhlo na 17,01V... sakra byli přesní :)
kaktus80

#14 Příspěvek od kaktus80 »

zdenekxxx píše:kompletní popis je zde

http://www.edisk.cz/stahni/65964/BM388E.pdf_2.82MB.html

Nemáte niekto servisný manuál k BM388 alebo BM388E? Citovaný odkaz na stránku vyššie uvedenú, mi nefunguje, údajne bol už súbor zmazaný. Máte ho niekto uložený?
Kúpil som oba typy, ani jeden správne nefunguje. Návod so schémou na BM388 som stiahol z www.oldradio.cz. Niečo tam funguje divne, zvláštne a nestabilne sa správa, keď sa pokúšam na ňom merať. Na druhom tiež. Rád by som aspoň jeden dal dokopy, aby fungoval. Asi by som mal premerať nejaké body v schéme. K tomu by sa hodil servisný manuál, ak by niekto mohol poskytnúť. Ďakujem.
OK2STO

#15 Příspěvek od OK2STO »

Na www.oldradio.cz máš servisní manuál v BM388
v sekci měřící přístroje.
Jarda
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“