sháním schema: automatický vrátný pro domovní telefon
Moderátor: Moderátoři
sháním schema: automatický vrátný pro domovní telefon
Netuším, ve kterém časopise toto bylo, ale v databázi článků A radio a Amatérské rádio jsem zatím neuspěl. Návod pod názvem "Automatický vrátný" (Aradio PE 8/2015 str.30) funguje obdobně, ale až po 10 sec vytrvalého držení zvonkového tlačítka.
Díky za jakoukoliv radu či nasměrování, hledám to už dlouho...
Podobné zařízení dodávala MaT Elektra Praha.
Na rezervní zvonkové tlačítko v table se napojilo toto Morse zařízení a zachytávalo na svém vstupu impulsy. Při shodě s nastaveným kódem se seplo relé, přes jeho kontakty se mohl na nastavený čas odjistit el.zámek.
Zařízení tak sloužilo všem nájemníkům.
Z tvého popisu jsem ale pochopil, že bys to chtěl pro sebe a používat to jen na svůj zvonek?
Tohle dnes zvládne malé MCU (picaxe, ATTiny apod.)
A pozor na názvosloví: El.vrátný je mluvítko (hovorová jednotka) ne el.zámek.
Lidi to pletou
ano, to je v zásadě přesně ono! Jen se to už neprodává...
Aplikace pro všechny nájemníky mě nenapadla, zamýšlel jsem pro sebe.
Je mi jasné, že "by to šlo s MCU", ale je to mimo obor mých schopností napsat.
V zásadě se domnívám, že schema v Aradiu, které jsem zmínil, by se dalo použít tak jak je, jen by se dal přepsat program.
Uvedené zapojení pracuje s PIC16F84A a program (napsaný v C) pouze hlídá, že je vstup sepnutý kontinuálně po určitou dobu (10sec).
S použitím zcela shodné DPS by se tedy úkol dal zúžit na nalezení někoho, kdo by byl ochoten napsat rutinu pro PIC pro konkrétní telegrafní značku (lze definovat i docela jednoduše jako např. tři samostatná stisknutí různých délek učiněná v čase do 1,5 sec apod.)
A vážně chceš zvonit na svůj zvonek až půjdeš v noci domu kombinaci Morse kódu a vzbudit tak rodinu doma spící?
Řešením by bylo zachytávat tyhle "zvonění" (stisky) nejdříve do elektroniky a pokud by nebyla shoda (tzn.nejsi to ty, ale návštěva nebo pošťačka co na tebe zvoní), teprve pak by zaznělo vlastní zvonění.
Kód tečka/čárka se dá "naprogramovat"/nastavit pomocí DIP přepínače.
Co je to za typ zvonkového rozvodu? Tesla, MiWi, Fermax, Urmet...
Zvoní zvonek, bzučí domácí telefon nebo "hraje" tón/melodie z domácího telefonu?
A také si dej do profilu nebo napiš odkud jsi, třeba se tě pak někdo ujme...
Velmi oblíbené v dílně/kanceláři místními, před nadřízenými se tajilo.
p.s. Dnes by to byl snadný úkol pro PIC.
Ne, mám zbytky inteligence - použije se jen ve všech ostatních případech. Zařízení není úplná náhražky klíčů od baráku...Cowley píše:Kouknu na to schema.
A vážně chceš zvonit na svůj zvonek až půjdeš v noci domu kombinaci Morse kódu a vzbudit tak rodinu doma spící?
To je super řešení, ale nepřijde mi nezbytné. Pokud by takové bylo jako hotové, bylo by to samozřejmě zajímavé.Cowley píše:Řešením by bylo zachytávat tyhle "zvonění" (stisky) nejdříve do elektroniky a pokud by nebyla shoda (tzn.nejsi to ty, ale návštěva nebo pošťačka co na tebe zvoní), teprve pak by zaznělo vlastní zvonění.
Tak to je přesně to, co nevím, co je...Cowley píše:Kód tečka/čárka se dá "naprogramovat"/nastavit pomocí DIP přepínače.
Je to úplně jednoduchý 4+N panelákový rozvod.Cowley píše:Co je to za typ zvonkového rozvodu? Tesla, MiWi, Fermax, Urmet...
Zvoní zvonek, bzučí domácí telefon nebo "hraje" tón/melodie z domácího telefonu?
okCowley píše:A také si dej do profilu nebo napiš odkud jsi, třeba se tě pak někdo ujme...
Ten druhý odkaz je trefa do černého. Principiálně je to přesně ono, co popisuji. Snažím se přelouskat tu polštinu, autor to postavil jsko svoji první konstrukci v r. 2012
Jen nechápu, proč to nenapájí přímo z rozvodu toho domovního telefonu a dělá si to složité tím, že musí mít sólo zdroj...
Zkusím to dočíst, pročíst a případně mu napsat...
vop píše:Jen nechápu, proč to nenapájí přímo z rozvodu toho domovního telefonu a dělá si to složité tím, že musí mít sólo zdroj...
Zkusím to dočíst, pročíst a případně mu napsat...
Bylo to i v nějakém Amáru. A pak jsem určitě někde viděl vylepšení právě bez sólo zdroje. Zkusím to najít.
Edit:
původní verze je v červeném Amaru 2/2001, na MCU je ta vylepšená verze.
FHonza píše:původní verze je v červeném Amaru 2/2001, na MCU je ta vylepšená verze.
Jo, díky moc,
nastudoval jsem to na MCU (vůbec tyto weby neznám :) a bohužel toto docela luxusní řešení neodpovídá jinému mému požadavku, protože mám doma paralelne dva telefony (jeden v u dveří a druhý v pracovně, kde bývám zavřenej a neslyším první telefon) a toto docela propracované a luxusní řešení počítá jen s jedním přístrojem a přebírá funkci vyzvánění, musel bych to nově vytvořené vyzvánění nějak paralelizovat do pracovny)
čili jsem nyní požádal o PDF toho Amara a kouknu na to, jak je to řešené...
každopádně zatím moc díky za pomoc při pátrání! Je i tak dost možné, že budu potřebovat pomoct s nějakými dalšími kroky...
Dej sem fotku svého aparátu (otevřeného) a můžeme potom doladit detaily vlastního napojení do rozvodu tak, aby byl minimálně zatížen.
V principu u 4+N rozvodu se bude stačit "napojit" na 3 původní vodiče.
- Vyzvánění (svorka 4 u Tesla, CA u Urmetu apod.)
- Společný vodič (svorka 3 u Tesla, 6/10 u Urmetu apod.)
- Otevírání dveří (svorka 1/Z u Tesla, 9 u Urmetu apod.)
Jo a DIP přepínač je toto. Zde bys mohl nastavit tečku/čárku vždy, když bys měl pocit, že tě někdo viděl jak dole cvakáš
No už se s tím smiřuju, že to možná tak dopadne, ale furt nevidím důvod to dělat jako nezbytné... ať to má ve správě kdokoliv, jsme SVJ, s klidem navrhnu zvýšení svého ročního příspěvku na společnou elektřinu o předpokládaný příkonCowley píše:Určitě použij vlastní napájecí zdroj, už jen z důvodu, že rozvod domácích telefonů "není tvůj", ale počítám že je Bytového družstva a ve správě ho má určitě nějaká elektrofirma.
Díky za ochotu, mám v referátu tři přístroje a každý jinak zapojený, čili už je mám všechny identifikovanéCowley píše:Dej sem fotku svého aparátu (otevřeného) a můžeme potom doladit detaily vlastního napojení do rozvodu tak, aby byl minimálně zatížen.
V principu u 4+N rozvodu se bude stačit "napojit" na 3 původní vodiče.
- Vyzvánění (svorka 4 u Tesla, CA u Urmetu apod.)
- Společný vodič (svorka 3 u Tesla, 6/10 u Urmetu apod.)
- Otevírání dveří (svorka 1/Z u Tesla, 9 u Urmetu apod.)
Jo ták... to by ovšem vyžadovalo komplet nové řešení...Cowley píše:Jo a DIP přepínač je toto. Zde bys mohl nastavit tečku/čárku vždy, když bys měl pocit, že tě někdo viděl jak dole cvakáš
A v čem nové? Nebo si ten kód chceš zapisovat na papírek?vop píše:Jo ták... to by ovšem vyžadovalo komplet nové řešení...Cowley píše:Jo a DIP přepínač je toto. Zde bys mohl nastavit tečku/čárku vždy, když bys měl pocit, že tě někdo viděl jak dole cvakáš