Míchadlo stavebních směsí EXTOL
Moderátor: Moderátoři
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
Míchadlo stavebních směsí EXTOL
Na pouzdru TO-92 je velké V. a pod ním 5401B, po zadání do google mi vyskočilo označení 2N5401B což podle mně bude označení tohoto tranzistoru. Datasheet 2N5401
Problém však je, že takový doma nemám a použitelnou náhradu se mi nějak nedaří naleznout. Syn na to spěchá, je doma a tak chce stihnout co nejvíc, včera bylo pozdě asi tak nějak. Tak jsem prozatím vyřadil regulátor z činnosti tím, že jsem přemostil triák a míchadlo jede nyní na plný výkon na nejvyšší otáčky.
Mohl by mi někdo poradit nějakou náhradu tohoto tranzistoru? Pokud není budu muset objednat a nebo postupně překopat svoje zásoby a pracně hledat podle toho co najdu. Hledal jsem i na vyšší proud ale nenašel.
Tranzistor lze nahradit....oprava: původní návrh byl nesprávný, viz níže.
p.s. A to jsi měnil rezistor, aniž bys destičku aspoň ometl od prachu?
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
To že po zapnutí míchadla se objevily z toho rezistoru "kouřové signály" je pravda.
Ten tranzistor co jsi uvedl jsem také dneska našel ale moje radost netrvala dlouho, zjistil jsem že má opačnou vodivost tak jak uvedl Cowley.
Destičku jsem se snažil očistit ale je to cementový prach a ten tam drží pořádně.
To ano, ale když jsi zjistil, že je přerušený, měl jsi ho nahradit předepsanou hodnotou, kterou sis navíc mohl ověřit z barevného značení původního, který spálený přece nebyl.otakarv píše:masar, ten rezistor jsem měřil abych zjistil zda je dobrý...
A k té náhradě tranzistoru - my nevíme, co máš doma.
Na jeho místě lze zkoušet např. BC327, BC638 popř. i jiné v jiných pouzdrech, pokud velikost Uce nemusí být v tomto zapojení dodržena a pokud ani Ic, pak lze vyzkoušet i BC556, BC557...
Jen je třeba dávat pozor na zapojení CBE, které se může lišit.
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
Zvláště 4-tý proužek toho původního rezistoru je matoucí, vypadá na hnědou ale má být oranžová. Nebýt toho že to vyznačili na plošný spoj tak je problém.
Chtěl jsem si nakreslit schéma ale syn spěchal, navíc volal kamarád že mi pojede do lesa pro dřevo takže jsem to zkompletoval a když budu mít ten tranzistor tak pak když to čas dovolí.
Vím že pokud bych tam dával jiný tak si musím dávat pozor na správné zapojení vývodů ale děkuji Ti za připomínku.
- otakarv
- Kontaktovat uživatele:
Ještě jednou se všem hluboce omlouvám, moje vina, moje převeliká vina.
Jenom otázka, mohl ten tranzistor se prorazit tím že jsem tam dal takovouto nízkou hodnotu rezistoru? Ale když ten původní byl bez hodnoty tak nyní nevím, kdybych se alespoň lépe podíval že tam je ještě jeden tranzistor a změřil i ten před tím. To je tak když mě někdo nahání a já nemám svůj klid, ach jo.
Tranzistor má přechod B-E vodivý (proražený).