Lupa s LED osvětlením (Čína)

Vše o nekvalitním materiálu, výrobcích, zboží. Vyslovení vlastního názoru na cokoliv a v mezích slušnosti není nijak v rozporu se zákony této země ani Pravidly EB. Vše ostatní jde automaticky směr koš.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
stanky

Lupa s LED osvětlením (Čína)

#1 Příspěvek od stanky »

Dobrý den,
před nedávnem jsem zakoupil pájecí stanici jejíž součástí byla lupa s LED osvětlením. Fungovala cca 2 sekundy. Samozřejmě proběhla reklamace a zaslali druhou, ta je zatím funkční. Ta první mi ale zůstala a mě je líto ji vyhodit. Otevřel jsem ji, obkreslil schéma zapojení a hodil do jednoduchého simulátoru. Dle něj by to i mohlo fungovat, ale... Pak jsem všechny součástky vyměnil za nové, spálené LEDky nahradil a po zapnutí opět cca 3 sekundy života. Výsledek jsou blikající LEDky, cca polovina z nich je mrtvá. Uměl by někdo poradit, jak obvod upravit, aby to fungovalo?

PS: tranzistor je MPSA44
Přílohy
circuit-20200215-1400.funkcni3.txt
schéma v simulátoru http://www.falstad.com/circuit/index.html
(4.27 KiB) Staženo 250 x
circuit-20200215-1415.png
schéma LED lampičky
(24.63 KiB) Staženo 464 x
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Nereguluje to proud, musíš zjistit proč. Můj odhad je zejména vadný trimr, nebo špatně osazený či proražený tranzistor. Hlavně prověř ten trimr a jeho sériový rezistor, zda jsou zapojené do obvodu, jejich rozpojení znamená plný céres do ledek.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ZdenekHQ »

Tohle je praseČÍNA, a ne proudový zdroj. Ten, co to navrhl, patrně nebyl vůbec při smyslech.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Zaky

#4 Příspěvek od Zaky »

Je to čínsky ojebané, ale ne zase tolik, aby ledky hořely po pár sekundách. Hoří to, protože je tam nějaká závada. Jak píšeš, že jsi měnil všechny součástky, týká se to i srážecího kondíku? Není proražený?
bu2520

#5 Příspěvek od bu2520 »

a není ten jeden mikro kondík docela dost velká kapacita?
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od kulikus »

Během testů ponech jednu LED a ostatní nahraď rezistorem 70V/10mA =~ 6k8
Nebudeš mít takové škody na materiálu.

V labce by se na testování používal nastavitelný transformátor - síťové toroidní trafo s jezdcem. Můžeš na něm plynule nastavovat střídavé výstupní napětí od desítky voltů po cca 400V. Začne se od nízkého napětí, postupně se zvyšuje, a průběžně měříš proud. Pokud nabude vyšší než přípustné hodnoty, ukončíš experiment, obvody zůstanou funkční.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

Pořád si říkám, kolik ten čínskej soudruh ušetřil, když vynechal jeden blbej tranzistor...

Přesunuto.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
MiraSt

#8 Příspěvek od MiraSt »

A nedal by se použít stabilizátor z led žárovek? Trochu jsem si s tím pohrál a dost (pět) jich opravil. Tam je nastavený proud pomocí (dvou) odporů.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od workhard »

Dal, ale musel bys tam dát i ledky z LED žárovek, aby stabilizátor nemusel užírat 160V.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
stanky

#10 Příspěvek od stanky »

Kondíky jsem měnil všechny, tam by problém být neměl. Zůstal jen ten potenciometr, ale ten jsem měřil. Zkusím ho večer vypájet a znova proměřit.
Zaky

#11 Příspěvek od Zaky »

V ledžárovkách jsou dva typy zdrojů, lineární zdroj proudu, který pochopitelně topí a spínaný, který by použít bez problémů šel, tam rozdíl napětí sítě a ledek není problém.
bu2520

#12 Příspěvek od bu2520 »

podle mě záleží na tom na jaký proud jsou LEDky dimenzovány. Když vezmu hypoteticky, že se tranzistor prorazí, nebo je naplno otevřený (je stejně jenom jako lineární regulátor ) tak proud do diod reguluje pouze rezistor a především srážecí kondík. Kdyby měly hypoteticky ledky 20mA Id , měl by mít kondík někde okolo 270nF. Takhle tam může téct proud 70mA a to by ty Ledky těžko rozdýchávaly
stanky

#13 Příspěvek od stanky »

bu2520 píše:podle mě záleží na tom na jaký proud jsou LEDky dimenzovány. Když vezmu hypoteticky, že se tranzistor prorazí, nebo je naplno otevřený (je stejně jenom jako lineární regulátor ) tak proud do diod reguluje pouze rezistor a především srážecí kondík. Kdyby měly hypoteticky ledky 20mA Id , měl by mít kondík někde okolo 270nF. Takhle tam může téct proud 70mA a to by ty Ledky těžko rozdýchávaly

o kterém z těch tří kondenzátorů je řeč? ten 1µF?
EKKAR

#14 Příspěvek od EKKAR »

Jo. Zkus tam dát 220nF, pak k němu přidat paralelně 100nF, když to nebude stačit, dát paralelně 2 kusy 220nF = celková kapacita 440nF. A takhle postupně navyšovat, až ten jas bude dostatečnej. Mikrofarad je na všecky LED v sérii opravdu moc !!!!
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
workhard
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od workhard »

I tak by měly vydržet dýl, než tři vteřiny.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Odpovědět

Zpět na „"Čínský" a jiný šmejd“