Lupa s LED osvětlením (Čína)
Moderátor: Moderátoři
Lupa s LED osvětlením (Čína)
před nedávnem jsem zakoupil pájecí stanici jejíž součástí byla lupa s LED osvětlením. Fungovala cca 2 sekundy. Samozřejmě proběhla reklamace a zaslali druhou, ta je zatím funkční. Ta první mi ale zůstala a mě je líto ji vyhodit. Otevřel jsem ji, obkreslil schéma zapojení a hodil do jednoduchého simulátoru. Dle něj by to i mohlo fungovat, ale... Pak jsem všechny součástky vyměnil za nové, spálené LEDky nahradil a po zapnutí opět cca 3 sekundy života. Výsledek jsou blikající LEDky, cca polovina z nich je mrtvá. Uměl by někdo poradit, jak obvod upravit, aby to fungovalo?
PS: tranzistor je MPSA44
- Přílohy
-
circuit-20200215-1400.funkcni3.txt- schéma v simulátoru http://www.falstad.com/circuit/index.html
- (4.27 KiB) Staženo 250 x
-
circuit-20200215-1415.png- schéma LED lampičky
- (24.63 KiB) Staženo 464 x
Nebudeš mít takové škody na materiálu.
V labce by se na testování používal nastavitelný transformátor - síťové toroidní trafo s jezdcem. Můžeš na něm plynule nastavovat střídavé výstupní napětí od desítky voltů po cca 400V. Začne se od nízkého napětí, postupně se zvyšuje, a průběžně měříš proud. Pokud nabude vyšší než přípustné hodnoty, ukončíš experiment, obvody zůstanou funkční.
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Přesunuto.
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
bu2520 píše:podle mě záleží na tom na jaký proud jsou LEDky dimenzovány. Když vezmu hypoteticky, že se tranzistor prorazí, nebo je naplno otevřený (je stejně jenom jako lineární regulátor ) tak proud do diod reguluje pouze rezistor a především srážecí kondík. Kdyby měly hypoteticky ledky 20mA Id , měl by mít kondík někde okolo 270nF. Takhle tam může téct proud 70mA a to by ty Ledky těžko rozdýchávaly
o kterém z těch tří kondenzátorů je řeč? ten 1µF?
A kutilmile - nelituju tě