regulační trafo

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Olchor

regulační trafo

#1 Příspěvek od Olchor »

Válí se mi tu pěkné trafo 1kW s navinutým primárem. Tak uvažuju, že bych udělal sec. s několika vinutími tak, aby se pomocí výkonových relé ( mám jich spousta, RP701, 3P) postupně vinutí přepínaly 0 - 255V s krokem 1V, řízeno 3 palcovými BCD přepínači.Řídicí dekoder není problém, ale jak ufachčit tu výkonovou část? Samozřejmě se nabízí 8 vinutí v binár kodu, ale tam by výstup šel přes příliš velké množství kontaktů relé.
Takže co nejmenší počet vinutí a co nejmenší počet silových kontaktů v cestě.
Neřešil to už někdo?
Výhody - oddělení, vyšší proudy při nízkých napětích ( oproti reg.trafu), přímé zadávání napětí, možnost komunikace po sběrnici.
samec

#2 Příspěvek od samec »

Hlavný problém je rozpínací kontakt u prepínacích relé. Vačšinou je rozpínací kontakt dimenzovaný na podstatne nižší prúd, ako spínací. Pri použití samostatných relé s využitím len spínacích kontaktov zas hrozí ich súčasné zopnutie a skrat príslušného vinutia.

Ak využiješ aj zapojenie vinutí v protifázi, tak vystačíš so 6 vinutiami a vyskladáš napätie až 364V. Len budeš potrebovať viac relé.
Napätia vinutí by boli 1, 3, 9, 27, 81 a 243.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od workhard »

samec píše: Vačšinou je rozpínací kontakt dimenzovaný na podstatne nižší prúd, ako spínací.

Tak to slyším poprvé v životě :upset:
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
sinclair

#4 Příspěvek od sinclair »

Pět voltů nastavíš jak?
Nebylo by třeba lepší 1V-2V-4V-8V-16V-32V-64V-128V a osm relátek s jedním přepínacím kontaktem?
Takhle i bez protifází vyskládáš na sekundárech 1-255V po 1V a funguje to zároveň jako oddělovací trafo.
Když to pak jedním dalším relátkem celé zapojíš sériově se sítí jako autotrafo, tak se dostaneš až do 485V, s regulovanou částí 1-255V po 1V.

Proudy vinutí podle předpokládaného použití a odběrů, nebo taky podle použitých relátek. Asi bych na to přepínání sekundárů použil 8x RP700 3P a s kontakty paralelně.
Na připnutí sítě do série se sekundárem totéž relé, ale se dvěma kontakty v sérii.
Naposledy upravil(a) sinclair dne 26 kvě 2020, 18:17, celkem upraveno 1 x.
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

5 = 9 - (3 + 1) :lol:
Ten zdroj s vinutíma 1, 3, 9, 27, 81V mám snad 45 let a umí to 1 až 121V po jednom voltíku. Vejš jsem kvůlu bezpečnosti nešel. Akorát vývody na zdířky a propojovat špagátama s banánama.
Propojování relátkama by bylo složitý a drahý, tenkrát jsem byl rád za to kolik stálo trafo M40 x 50 v navíjárně.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
sinclair

#6 Příspěvek od sinclair »

Proč tak složitě??
Jirko, já to měl jak píšu, ale místo relé samozřejmě s 8+1 páčkovými přepínači.
Ty odečty jsou na tento účel hloupost.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Proč? Požadovaný napětí a proud to dávalo a sčítat a odčítat to šlo i z hlavy. :wink:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
bdn

#8 Příspěvek od bdn »

Možná bys mohl nahradit relátka tyristorem nebo step-down.
Existuje něco jako preregulace.
Jedna z variant: Na sekundární straně trafa před prvním filtračním kondenzátorem je tyristor.
Pulzním řízením tyristoru se mění DC napětí na kondenzátoru.
Inspirace třeba: AN32 - High Efficiency Linear Regulators
https://www.google.com/search?q=linear+technology+AN32
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Ak som to spravne pochopil, tak vystupom nema byt jednosmerne napatie, ale ma to byt digitalne regulacne trafo.
samec

#10 Příspěvek od samec »

sinclair píše:Proč tak složitě??
Jirko, já to měl jak píšu, ale místo relé samozřejmě s 8+1 páčkovými přepínači.
Ty odečty jsou na tento účel hloupost.
Nemusí to byť až tak zložité. Stačí vložiť jednú EPROM medzi tých osem prepínačov a relatka. Poloha prepinačov by definovala adresu a dáta by cvakali relátkami.
voitano

#11 Příspěvek od voitano »

Osobně si myslím, že krok po 1V to zbytečně komplikuje, já mám něco podobného odstupňované po 5V, ale v reálu to mám v krocích 10V a 20V
PavelFF

#12 Příspěvek od PavelFF »

Je to smělý záměr, ale bojím se, že řešením praktických problémů tě přejde chuť. Možná dospěješ k závěru, že obyčejné regulační trafo a oddělovák udělá stejnou práci jednodušeji.

Olchor píše:...Výhody - ....., vyšší proudy při nízkých napětích ( oproti reg.trafu), ...
Pokud je trafo navrženo optimálně, tak ti na vinutí sekundáru zbývá právě jen prostor pro výkon 1kVA bez odboček a konstatntním průměrem vodiče. Jakmile některé vinutí uděláš tlustší, abys dostal větší výkon z malého napětí(což je lákavé) , nezůstane ti dost místa na zbytek. Nehledě na velký počet odboček a na celkově větší napětí sekundáru než na primáru. Takže nakonec můžeš na výstupu dostat výkon třeba jen 500VA při 255V. Silnější vodič na některých vinutích musíš kompenzovat slabším jinde. Ničemu to nevadí, jen aby sis to uvědomil.
Achab

#13 Příspěvek od Achab »

Olchor píše:...pomocí výkonových relé RP701, 3P

RP701 je určené pro pomocné obvody. Při vypínání zátěže až 1 kW bude podstatně zkrácená životnost kontaktů. Navíc doporučené minimální napětí a proud pro dlouhodobě spolehlivé spínání je 48V / 0,1A.
kbulda

#14 Příspěvek od kbulda »

Grafiaus

#15 Příspěvek od Grafiaus »

takto to vyzera v Diametral , sekundar v binarnom 1,2,4,8 ...
Přílohy
AC250K1D.jpg
AC250K1D.jpg
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“