Stavba mikrofonního multipředzesilovače

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Osmdesat

#16 Příspěvek od Osmdesat »

ferdislav píše:https://kytary.cz/tascam-us-16x08/HN155254/
třeba
já na pc nahrávám a tadyty pokusy už mám zasebou, nemyslím to ve špatném a nejsem proti bastlení,ale tyhle zvukovky ti to nahrajou v perfektní kvalitě a převedeš si to do jakého formátu pak chceš, použiješ efekty dodatečně, sestříháš a když si vezmeš ceny mikrofonů, je ta zvukovka směšně levná
A má ten Tascam skutečných osm kanálů, samostatně nahrávatelných v PC, nebo to se to v něm před digitalizací smixuje a v PC dostanu jenom dvoukanálový stereomix? Nějak jsem se to z těch jejich specifikací nedočetl.

Jinak důvodem, proč chci jít touto cestou, je:
1) nedostatek peněz
2) záliba v bastlení
3) myslím si, že pořizovat profesionální vybavení neodpovídá kvalitě hudebního projevu, který budu zaznamenávat
4) myslím si, že že pořizovat profesionální vybavení neodpovídá stupni mých zvukařských schopností
5) myslím si, že běžný posluchač nebo i tzv. profesionál vůbec nerozpozná, že něco bylo nahráváno přes integrovanou zvukovku, nebo nějakým hogo fogo aparátem. Je-li výstupem reprodukce z mp3 souboru ve sluchátkách mobilního telefonu, je zbytečné se bavit o nějakých utra převodnících a ultra předzesilovačích. Čili že je to spíš taková pocitovka, než skutečný hmatatelný rozdíl.
6) zařízení bych chtěl výhledově používat pro záznam na pásek

Všiml jsem si v poslední době, že lidi dnes kladou hrozný důraz na kvalitu (tedy spíš drahost a značkovost) svého vybavení, která je v absolutním nepoměru s jejich skutečnými dovednostmi. Absolutní amatéři všech možných oborů si pořizují drahé profesionální vybavení. Výsledky jsou hrozné, ale mají dobrý pocit, že pro kvalitu udělali maximum.
Osmdesat

#17 Příspěvek od Osmdesat »

sinclair píše:To Osmdesat:
Projdi všecky žluté SaK.
Že se výstupní napětí 600R mikrofonu /obvyklá je impedance 200R/ pohybuje okolo 0,5mV, tos vyčetl prosímtě kde? :D
Nástrojový asymetrický vstup musí mít vstupní impedanci aspoň 1MOhm a měl by mít citlivost o 20dB nižší, než symetrický mikrofonní. Ideální je základní gain předzesilovače regulovatelný v rozsahu 40dB a na asymetrickém konektoru přídavný útlum 20dB a 10dB. To bohatě stačí.
Na TL07x a TL08x se zrovna vyser, hrajou hrozně a fetový OZ je tady stejně naprd. Kdyžtak aspoň něco, jako jsou MC33078, druhý OZ využiješ jako samostatný asymetrický vstup s vysokou impedancí, nebo třeba subsonic filtr.
Zvukově výborné na live jsou i NJM2068.
Díky za rady.
Ty vstupní tranzistory mám nechat stejné?
Že má dyn. mikrofon výstup cca 0,5 mV, jsem se dočetl v Bozděchovi, Stavba doplňků pro mgf. Nepíše to myslím přímo, ale uvádí to ve schématech pro mikrofonní předzesilovače.
Ten Tascam, který mi doporučil ferdislav, má max. citlivost mikrofonního vstupu 0,3 mV, což by téměř odpovídalo tomu Bozděchovu. Ale možná je to opravdu max. citlivost a reálný výstup mikrofonu např. při zpěvu z krátké vzdálenosti je řádově vyšší. Tak jak to tedy je?
Naposledy upravil(a) Osmdesat dne 26 kvě 2020, 22:05, celkem upraveno 3 x.
Osmdesat

#18 Příspěvek od Osmdesat »

Sendyx píše:Něco podobného jsem před časem řešil, 8 x preamp s INA217, 4x vysokoimpedanční vstup s OZ a gainem 0-20dB. Indikace na každý vstup Signal/Clip dvoubarevnou LED.
Dvoubarevná led je dobrý fígl. Prozradíš zapojení toho indikátoru?
ferdislav

#19 Příspěvek od ferdislav »

jenom se zeptám, jak na integrované zvukovce uděláš osm samostatných stop záznamu najednou?
jestli jsem tě dobře pochopil co chceš tedy...

zvukovka a mikrofon není nic profi, je to lacinej základ pro každého amatéra, který si chce něco bez problému nahrávat
https://soundcloud.com/user-895637922/026-heavy-rock-5
tady máš nahrávku snímanou jedním mikrofonem na dvě kytary
nejde vůbec o nějaké značky a drahé věci, kytara je mnohem dražsí, reproduktor, počítač atd.
profi věci stojí uplně jiné sumy
proč bych se trápil s výrobou něčeho co je dávno vyrobeno nesrovnatelně lépe a bezproblémově, když místo toho můžu rovnou hrát, zpívat atp. a mám k dispozici všechno co potřebuji hi i mic vstupy,kontrolu úrovně, regulaci gain,výstup monitoru,phantom,midi, výstup sluchátek,out linku i digitál

řekl bych že rozdíl ve zvuku poznáš bez problému, ale je to tvá volba

zdůrazňuju, že taky rád vyrábím a stavím, ale věci kde to má větší přínos a smysl
Naposledy upravil(a) ferdislav dne 26 kvě 2020, 22:36, celkem upraveno 2 x.
JiriTom

#20 Příspěvek od JiriTom »

Pro představu - jak se používá Tascam:
Přílohy
20200526_221144.jpg
20200526_221144.jpg
rnbw

#21 Příspěvek od rnbw »

Tascam US-16x08 ma 16 kanalov, ktore sa cez USB daju nahravat oddelene (multitrack).

Na integrovanej zvukovke 8 vstupov tazko, ale zvukoviek moze byt v PC viac.
Osmdesat

#22 Příspěvek od Osmdesat »

Např. integrovaný Realtek v mém PC umí nahrávat dva vstupy dle vlastního výběru naráz, to jsou 4 kanály. Dám tam ještě jednu takovou zvukovku a můžu nahrávat osm. Tohle není problém.
Jedním mikrofonem se samozřejmě dá nahrávat také - to je ale opravdu přílišný základ.
ferdislav

#23 Příspěvek od ferdislav »

nejsem si jistý zda integrovaná a slotová karta si budou navzájem rozumět a ještě se podporovat v nahrávacím software, to je právě takový to vaření, jako pejsek a kočička, hrozně komplikované řešení, kupovat další interní kartu, když je k dispozici nástrojová externí, kde se například ovladače s interní kartou nehádají

s tím mikrofonem to byla jen ukázka kvality, za pár korun, že i amatérsky to jde dobře, mikrofonů je víc : )
rnbw

#24 Příspěvek od rnbw »

Karty si nemusia nijako rozumiet, staci pouzit vhodny SW (Linux + Ardour + JACK).

Ale problem moze vzniknut v tom, ze vzorkovacia frekvencia dvoch kariet nebude uplne zhodna a pri dlhsej nahravke sa budu rozchadzat.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“