DVB T2 s modulátorem
Moderátor: Moderátoři
Pdle stejného zdroje má zvuk "posazený" na 6,5 MHz, což našim starým televizím vyhovuje.
Modulátor pro videohry, co jsem na něj dával odkaz já, míval obvykle kanály dva (přepínatelný kanál 9 nebo 10), což by byla výhoda, ale jeho zásadním nedostatkem je zvuk pouze na 5,5 MHz. Ten dávala Tesla jako druhou normu do televizí až někdy od roku 1966. V Ametystu určitě není, tedy by byl němý, nebo bys před ZMF do televize musel vrazit 5,5/6,5 MHz konvertor. Šlo to, schéma konvertoru je v Kottkovi.
Zvukové kanály ze scartu sloučíš přes odpory asi 1k do audiovstupu, video připojíš přímo. Na RF výstup zapoj symetrizační člen 75/300 Ω a jeho výstupy připoj na svorky televize. Zapni napájení modulátoru a musí to jet.
Dnes jsem ho zkusil po asi 8 letech odstávky zapnout a normálně bez problémů naběhl. Je fakt, že většinu svitků jsem před lety vyměnil. Pospojoval jsem to tak jak jsem to před lety používal, tedy STB s modulátorem, konvertor a TV.
Ten STB má 2 scart konektory - jeden pro TV a druhý pro video. Když by se do toho s označením video připojil STB T2 bude to fungovat?
Tady jsem udělal pár obrázků:

Jinak je radost zapnout po letech starou televizi a ona krásně naběhne. Tahle má navíc obrazovku ve skvělým stavu. Ještě mám rozchozenýho Mánese, ale ten má obrazovku slabou.
Tady je malá ukázka chodu ještě spolu s Mánesem do kterého se mi konečně podařilo sehnat obrazovku ve velmi dobrém stavu 35 MK-21 bez iontové pasti.
https://www.youtube.com/watch?v=BGw5ZXO ... e=youtu.be
Vyzkoušej to s nějakou novější televizí, která má normy obě - jestli zvuk půjde, je to jasně modulátor nedodaný podle inzerované specifikace. Pak by bylo lepší ho vrátit a požadovat ten správný.
Druhá možnost je podívat se dovnitř, jestli tam pro zvukový doprovod někde neuvidíš keramický rezonátor 5,5 MHz.Náhrada rezonátorem 6,5 MHz by to mohla vyřešit.
Díky za rady!
Taky jsem si mohl tu destičku prohlédnout důkladněji, pak bych se tady takhle neztrapnil....no už se stalo....
Ještě mám lehký obavy o to tráfko, přijde mi, že se dost hřeje. Jaká je bezpečná teplota transformátoru?