Zosilnovac SONY TA-FE610R studeny spoj?

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
earthquake

Zosilnovac SONY TA-FE610R studeny spoj?

#1 Příspěvek od earthquake »

Zdravim vsetkych. Raz som tu uz riesil Phono cast tohto pristroja a jej kvalitu.
Chcem vsak poprosit o radu.
Zosilovac sa sprava tak ze po zapnuti a cvaknuti cca 5sec(rele?) normalne funguje akurat posvietenie LED ktora znaci ktory vstup je prepnuty je velmi slaba, vsetko okrem dialkoveho ovladania funguje.
Po cca 15min asi na sekundu vypadne signal a potom uz zacne svietit normalne a ide ovladat dialkou. Asi ked uz sa pristroj zohreje-
Casto uz po 5 minutach prevadzky staci ked po nim v prednej casti zvrchu pristroja buchnem rukou a naskoci podsvietenie LED a uz ide aj DO.
Trufam si to odhadnut na studeny spoj. Pajkovanie nieje problem, len ci ma viete naviest ktore spoje skusit pretavit-prespajkovat, nakolko nemam elektro vzdelanie, aj ked pracujem ako technik PC a bezne menim kondenzatory v PC, LCD a vadne konektory napajania v notebookoch a podobne.
Este ked bol v zaruke tak robil to iste, vtedy to opravili a v popise bolo nieco ako vymna driveru...uz si presne nepamatam. Servisny manual som si stiahol.
Dakujem moc vsetkym ktory by boli ochotny ma naviest co skusit prepajkovat.
PotPalo

#2 Příspěvek od PotPalo »

Na studený spoj sa nenavádza, ten treba nájsť. Poriadna lupa, a hľadať. Najčastejšie býva na vývodoch väčších súčiastok, súčiastok ktoré sa zohrievajú, a hlavne súčiastok, ktoré sú pripevnené na chladiči. Chce to dobrý zrak a dobrú lupu (10x), je ho vidieť.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
earthquake

#3 Příspěvek od earthquake »

Myslel som ktoru cast prepajkovat/natavit kde moze byt riadenie tohto panela prepinaca vstupov...
sinclair

#4 Příspěvek od sinclair »

Nemusí to být stuďák na desce, klidně i zoxidovaný řadový konektor.
masar

#5 Příspěvek od masar »

Musíš projít dva konektory na deskách a trase, kterou jsem ti nakreslil:
:wink:
Přílohy
deska panelu.png
deska panelu.png
deska LED.png
deska LED.png
earthquake

#6 Příspěvek od earthquake »

Dakujem velmi pekne Masar. Urcite to vyskusam prepajkovat, najneskor cez vikend sa k tomu dostanem.
Budem informovat o vysledku.
Este raz vdaka.
masar

#7 Příspěvek od masar »

Raději bys měl vadné místo odhalit měřením a teprve potom opravit.
ok1hga

#8 Příspěvek od ok1hga »

masar píše:vadné místo odhalit měřením a teprve potom opravit.

přesně !
nejdřív měř, potom řež (pájej) !!!
. . . pozor, tvým přístupem si víc závad sám uděláš, než opravíš ty co už tam jsou . . .
earthquake

#9 Příspěvek od earthquake »

Chapem.
Mam len standardny merak, co by asi stacilo, len ako to pomerat netusim, tam moje znalosti nesiahaju. Ak mi vsak poviete na pin ten a ten a na pin ten a ten zmeraj napatia alebo odpor...To zvladnem.
masar

#10 Příspěvek od masar »

No tak není snad nic těžkého změřit ta dvě napětí, která jsem vyznačil do obrázku. Tranzistor Q907 stabilizuje na svém emitoru (E) napětí +3,3V, které napájí procesor a indikátory LED. Druhý "drát" měřidla musíš vždy mít opřený o GND (například - póly elektrolytických kondenzátorů C900, C901...). Pokud tam +3.3V naměříš, změříš napětí v druhém vyznačeném bodě na přívodu k rezistoru R958 (taktéž proti GND), mu sí tam být napětí o cca 0.6V nižší než 3.3V, t.j. +2.6÷+2.7V. Pokud bude napětí výrazně nižší, hledej závadu před měřeným bodem.
"Nič jednoduchšie..."
sinclair

#11 Příspěvek od sinclair »

Lze zkusit i při zapnutém a odkrytovaném zesilovači lehce pohnout dotyčnými konektory.
Často jeden signál/napětí vede i přes několik konektorů. Už tehdy se používaly laciné, niklované konektory a bez pasivace, které i pod tlakem per zásuvek, mohou oxidací nožů a per částečně ztrácet kontakt.
Dokud jsem pár těch větších konektorů nevyčistil a nenakonzervoval /a některé jsem i vyměnil za jiné, pozlacené verze/, tak jsem měl podobný kříž s relativně "mladým" minidisc rekordérem Sony MDS-JE502.
Furt něco to bylo - nepravidelný pohasínání displeje vlivem přechoďáku na velkém konektoru čelního panelu - na pinech žhavení displeje. Občasné nezablokování audio-výstupů při funkcích pause, stop a skip, chrastící sluchátkový výstup. A to ten přístroj nikdy nebyl v nepříznivým klimatu, snad jen 2x-3x jsem jej měl spolu s modelem 500 na letní venkovní akci.

Myslím, že na to přijdeš velmi brzy a že budeš úspěšný. Není to bůhvíjak složitý a překombinovaný přístroj.
Masar Ti radí velmi dobře, poslechni ho a udělej všecko, co píše.
earthquake

#12 Příspěvek od earthquake »

Cez vikend vyskusam chalpi. Najskor poodpajam a popripajam konektory, ved co ak by to bolo naozaj len v nich...Ak nepomoze budem merat a pajkovat...
Dakujem Vam, vysledok sem napisem.
earthquake

#13 Příspěvek od earthquake »

Tak som to priniesol dnes do prace a zacal rozoberat, dal som dole predny panel a potom aj jeho predny hlinikovy krat a zostal mi plastova panel ktory neviem ako dat dole aby som sa dostal k plosakom. Podla SM asi stiahnut knofliky z potenciometrov ale nejak nejdu a nechcem tahat prilis silno. posielam foto. Kazda rada dobra. Dakujem.
Přílohy
Sony3.jpg
Sony3
Sony3
Sony2.jpg
Sony2
Sony2
Sony1.jpg
Sony1
Sony1
masar

#14 Příspěvek od masar »

Vždyť k té desce máš přístup zcela otevřený, není (zatím) třeba další demontáž. Proměřit tu cestu můžeš už teď.
edit: Takovou závadu si musíš "hýčkat", jinak se jí zbavíš ani nebudeš vědět JAK. A co PAK :wink:
Přílohy
deska panelu.jpg
deska panelu.jpg
Naposledy upravil(a) masar dne 17 čer 2020, 10:12, celkem upraveno 1 x.
earthquake

#15 Příspěvek od earthquake »

Za nou su tie konektory a chcel som ich odpojit a pripojit ci nieje chyba tam...
Tak to pomeram...uvidime
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“