Germaniový zesíček
Moderátor: Moderátoři
Nepamätám si už zapojenie, ale asi by sa to malo podobať akémusi transiwattu. Proste dobové riešenie. Pripadá mi to ako lepšia voľba oproti MBA810, pretože u nej si zo strednej pamätám ten prechoďák. Prikladám foto, aby bolo jasno, o aký modul mi ide. Prinútili ste ma ísť preň. EKKAR to trafil. Ak niekomu taký leží, mám záujem.
A nemám v pláne niečo stavať, nie som nadšenec. Len som trochu zvedavý, ale nie až tak.
BTW, prečo germániá nazývate bambusákmi?
A EKKARe, keď nemali komplementárne páry, prečo neurobili kvazikomplementár? Problém?
Bambusáky měly svou éru poměrně úzkou. Zesíky se počítaly z hybridních parametrů (h11, h21....) a vycházelo se ze zapojení elektronek. Chuťovka budící a výstupní trafo pro 150mW nebo vf zapojení se společnou bází aby to kmitalo ještě o jedno procento výš atd....
O diferenciálních vstupech, zrcadlech atd ani ťuk. Trápila mě teplota, netrápilo mě kmitání (nožičky součástek byly téměř nezkracované), trápila mě cena, impedanční přizpůsobování vstupů, atd...
Vyzkoušet vhodné zapojení pro bambusáky může být docela zajímavé. Arambajk šel na to zase odzadu. Princip topologie Si zesíku osazuje Ge tranzistory a zápasí s tepelnou problematikou (a to nemluvím o velkých zbytkových proudech). Má tam docela zajímavé postřehy.
http://arambajk.blogspot.com/2011/01/kv ... niovy.html
Jinak nové germaniové tranzistory jsou drahé jako čert ale použité se určitě dají sehnat.
Kdo má čas, baví ho experimenty, má pole otevřené.
Na doske, ktorú zháňam, ma zaujíma, že ide o kompletný koncový stupeň, keby bol osadený hocičím. A nejaké Ge mám, KC148 by som mohol povymieňať. Ale potom tie parády s pracovnými bodmi a ich utekaním.
Inak diferenciálne vstupy, prúdové zrkadlá, netvrdím, že je to zlé, naopak, iste je to dobré, ale neviem im prísť na chuť. Keď ísť takto ďaleko, tak asi by som použil hotový OZ. Ale nie som konštruktér, len môj názor.
Pamätám si starý malý tranzistorák, ako kedysi nosili na vinice naháknuté na nohaviciach a tak. A v ňom malé budiace a koncové tráfko. Čudoval som sa, čo tam robia.
Byly osazovaný různě, GD608/618, GD607/617 i AD161/162, vše výroba Tungsram. Bylo to napájený jen 16V, takže tam mohlo být z uvedených cokoliv.
Pokud se ale domníváš, že primitivně zapojený výkonový zesilovač, se dvěma nf křemíky a dvěma bambusáky s Ft=1MHz, bude mít nějaký zvláštní "germaniový zvuk", tak tě musím vyvést z omylu, nebude.
A kutilmile - nelituju tě
Existovalo pár dvojitých speciálů pro diferenční zesilovače, ale to byly dvě samostatné struktury na společné, dobře tepelně vodivé podložce, jinak nic nového. Mělo to krátce v programu Valvo a Mullard.
To, co si lze k bambusovýmu výkoňáku, nebo i výkonový diodě, dovolit v oblasti malých napětí a brutálně velkých proudů, to si dovolíte u křemíku jen 1x