TV ORION 32DDR, zdroj

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tonyab

#16 Příspěvek od tonyab »

Na netu jsem nakonec našel mé pracně kreslené originální zapojení zdroje pro tuto televizi, nojo, kdo nemá v hlavě, má v... Těší mě, že jsem to nakreslil správně a shořelé součástky měly podle Ivana správné hodnoty, i hlavní pojistku jsem trefil (vůbec tam nebyla)...
Jinak na německém fóru: http://www.repdata.de/wbb2/thread.php?threadid=55252
je probírán úplně stejný problém s touhle televizí (podobný typ), i se stejnými projevy poruchy, stejné průběhy napětí a chování IO (na konektoru k vychylovačkám mám taky opálené spoje), jako by to byla stejná televize, stejná vadná věc (kromě vyhořených součástek)???
Zatím tam pravděpodobně k ničemu nedošli, snad trafo???
Díky a zdarec, T
Návštěvník

#17 Příspěvek od Návštěvník »

Nezoufej , třeba se dopracujem ke stejnému závěru , ale zatím vyzkoušej tu žárovku .
Zdravín Ivan
tonyab

#18 Příspěvek od tonyab »

Žárovka 230V/60W místo LP2 se rozbliká frekvencí asi 1Hz.
Na 14 IO a G tranzistoru se zvýšilo pulzační napětí až na 2,5V (předtím bylo asi 0,2V, měřím analogem), po připojení měřáku na vývod 9 IO (soft start), žárovka zhasne...
Ostatní napěťové hodnoty (pulzování) na IO jsou stejné. Není mi jasné, co vlastně ty pulzy shazuje, na vývodu 3 IO není vůbec nic (nebo to měřák nestíhá?)...
Asi by to chtělo osciloskop, na víkend ho mám slíbený...
Dík, zdarec T
Návštěvník

#19 Příspěvek od Návštěvník »

Když odsaješ kopler na straně u TEA a zapneš to se žárovkou (místo LP2) , co to udělá ?
Ivan
tonyab

#20 Příspěvek od tonyab »

Vše je stejné...
Zdarec a dík T
Návštěvník

#21 Příspěvek od Návštěvník »

tonyab píše:Vše je stejné...
Zdarec a dík T

Pak mu odpoj zátěžě ze sekundáru .
Zdravím Ivan
tonyab

#22 Příspěvek od tonyab »

Po delší době jsem se dostal opět k téhle TV...
Je to chassis PWR 8005, na eserviceinfo je velmi podobné chassis Professional 8000.
Obě trafa jsem měřil pouze ohmmetrem (vodivost) a megmetem (proti průrazu), vypadají ok.
Taky sekundáry impulzního trafa se zdají ok, měřeno proti zkratu a napětím naprázdno, jen výměna podezřelého elytu CP48 u stabilizátoru +8V.
Tranzistory HR jsou ok, jen malé ESR u elytu CG2 (1M/250V) v obvodu korekce EW (zčernalý odpor RG4).
Na výstupu VN trafa byl spálený pojistkový odpor 4R7 a ve zkratu dioda DL7 napájení +200V. Nejsem si jistý, jestli je to důsledek přetížení a vyhoření napájecího zdroje, nebo příčina nynějšího nespínání zdroje (hlídání napájení +200V obrazového zesilovače?). Součástky mám objednané...
Zdarec a dík (hlavně Ivanovi...), T
tonyab

#23 Příspěvek od tonyab »

Odpojil jsem sekundární napětí, kromě 140V a napájení optronu, žárovka stále bliká frekvencí asi 1Hz, jen se změnili některá napětí (v závorce jsou hodnoty s připojeným sekundárem). Na anodě optodiody je 13V (3-5V), na katodě 12-13V (2-4V). Na kolektoru optotranzistoru je 0-5V. Na kolektoru H tranzistoru a na H vychylovačkách je 90-100V (55-60V).
Myslím si, že původní závada byla ta proražená dioda +200V, po zásahu nějakého umělce vyhořel zdroj a ten teď nechce startovat...
Děkuji za rady, zdarec T
Návštěvník

#24 Příspěvek od Návštěvník »

Teď zkus odpojit zátěž z těch 140V , nelépe odsát vývod VN trafa , nebo odpojit konc. tranzistor hor.
Zdravím Ivan
tonyab

#25 Příspěvek od tonyab »

Odpojil jsem výk. H tranzistor (opět jsem jej měřil, je ok), a pak i tlumivku ze 140V na vývod 11 VN trafa, vše je stejné (ostatní sekundáry jsem připojil zpět, platí napětí v závorkách), žárovka bliká asi 1Hz.
Zdarec a dík, T
Návštěvník

#26 Příspěvek od Návštěvník »

Takže po odpojení všech zátěží , žárovka bliká cca 1Hz ? Zkus ještě odpojit DP9 .
Ivan
tonyab

#27 Příspěvek od tonyab »

Je odpojený sekundár (pojistky FP1,3,4 a tlumivka LP8), dále odpojen H-tranzistor a vývod 11 VN trafa, pouze napětí pro ZV opto (16V a 140V) je ponecháno, žárovka stále bliká 1Hz. Napětí je stejné jako v minulém příspěvku...
Takže sekundár je asi ok???
Zdarec a díky, T
Návštěvník

#28 Příspěvek od Návštěvník »

Máš stále v serii s konc. zapojenu žárovku ? Pokud ano , zkratuj u kopleru diodu , nebo tranzistor kopleru (je připojen k IO) odsaj . Zátěže máš stále odpojené ?
Zdravím Ivan
tonyab

#29 Příspěvek od tonyab »

Opto jsem odpojil (mám ho na patici), vše je stejné, žárovka bliká 1Hz (sekundáry jsou stále odpojené)...
Dík, T
Návštěvník

#30 Příspěvek od Návštěvník »

Nepotěším Tě . Můžeš vypájet trafo a navinout na něj cca 3 závity zvonk. drátem a to samé udělat na nějakém jiném funkčním trafu zdroje . Pokud to uděláš jedním drátem , tak Ti zbudou dva konce . Mezi ně dej odpor cca 3ohmy a jestli bude hřát , nebo hořet máš potvrzenou diagnozu .
Jinak se Ti zítra zeptám , kdo to servisuje a kam se případně obrátíš pro náhr. díl .
Zdravím Ivan
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“