Použití autolednice pro trvalý provoz v kanceláři

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Kuba

Použití autolednice pro trvalý provoz v kanceláři

#1 Příspěvek od Kuba »

Ahoj všichni,

mám myšlenku že bych autolednici 12/230v trvale používal v práci v kanceláři na 230v (přes integrovaný zdroj)

Jak je to dobrý nebo špatný nápad?
Napíšu podrobnosti.

Jedná se o lednici Ezetil E32M.
V autě se osvědčila, na poměry autolednic kolem 1500,- chladí obstojně. Reálně 15* pod okolní teplotu i s potravinami uvnitř.
Autoledničku sem rozebíral a zkoumal (viz foto) + se mi osobně nelíbilo že integrovaný zdroj byl prakticky bez ventilace, tak jsem vyřízl kousek oddělovacího plastu aby vzduch od chladiče procházel i skrz zdroj a podařilo se. Teplota zdroje se citelně snížila a mám klidnější svědomí.
Výrobce v návodu uvádí ze doporučuje vždy po 6ti dnech provozu na 2h vypnout a nechat odmrazit. Tudíž s nějakým “non-stop” provozem počítá.
Stejně jednou za týden lednici odpojim, vymeju, vydesinfikuju a vysušim. Operace asi na hodinku.
Zhruba za týden mám v úmyslu do chladiče implantovat nevratnou tepelnou pojistku 66*. Pro případ že by kixsnul větrák nebo se něco stalo aby to celý nechytlo a neshořela mi kancelář a dílna.

Když pominu jakýkoliv ekonomický nebo prakticky aspekty, jak moc by jste tento provoz 24/7 s pauzou 1h týdně doporučili?
Zatím mi běží asi měsíc a půl a bez problému

(Lednici normální samozřejmě na kuchyňce pro zaměstnance máme ale je plná a přeci jen je lepší mít ty potraviny u sebe a mimo dosah kolegů :-)
termit256

#2 Příspěvek od termit256 »

Jsou tam peltiery, muzes to mit zaple jak dlouho chces
tomasjedno

#3 Příspěvek od tomasjedno »

Ale taky je tam pidi sranda větráček, který je hlučný a jehož životnost odhaduji na 1000-2000 hodin.
Kuba

#4 Příspěvek od Kuba »

tomasjedno píše:Ale taky je tam pidi sranda větráček, který je hlučný a jehož životnost odhaduji na 1000-2000 hodin.

Proto sem si říkal že bych pro jistotu dal do chladiče tu tepelnou pojistku.
Výrobce slibuje 5let životnost ale tomu asi nikdo nevěří. Zatím má orientačně natočeno 1200mth. A ten hluk není nijak hrozny a v práci se ztratí :-)

Stejně si myslím ze skončím u waeca tc-14fl :D
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Ak chces poriadnu chladnicku, tak kompresorovu.
Kuba

#6 Příspěvek od Kuba »

rnbw píše:Ak chces poriadnu chladnicku, tak kompresorovu.

Tu mám v autě a spokojeně používám.
Ale v práci mě provoz “peltiera” moc netrápí a hlavně se u nás hodně práší a je tam celkově nepořádek takže nechci likvidovat v práci kompresorovku za desítku :D když bude ezetilka fungovat dále a až klekne tak koupím další ezetilku a pak třeba to waeco :D
MiraSt

#7 Příspěvek od MiraSt »

Větráček se dá pomazat kapkou motorového oleje a je prakticky nesmrtelný. Ledničku mám podobnou a to promázání jsem už udělal.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
Kuba

#8 Příspěvek od Kuba »

MiraSt píše:Větráček se dá pomazat kapkou motorového oleje a je prakticky nesmrtelný. Ledničku mám podobnou a to promázání jsem už udělal.

Dobrá rada, díky ;-)
tomasjedno

#9 Příspěvek od tomasjedno »

Kuba píše:Stejně si myslím ze skončím u waeca tc-14fl :D
Za 2.500 máš opravdickou chladničku.
https://www.ikea.com/cz/cs/p/tillreda-c ... a-00331670
Cowley

#10 Příspěvek od Cowley »

Hlavně to prokonzultuj s firemním "bezpečákem".
Jsou organizace, kde je zakázáno používat vlastní elektrospotřebiče.
Kuba

#11 Příspěvek od Kuba »

tomasjedno píše:
Kuba píše:Stejně si myslím ze skončím u waeca tc-14fl :D
Za 2.500 máš opravdickou chladničku.
https://www.ikea.com/cz/cs/p/tillreda-c ... a-00331670

To je moc velký . Potřebuju něco co elegantně dam pod stůl, za židli, k regálu apod. Mám omezený možnosti místa. A na tu podebradku, kofolu, jogurt na den stačí ta termoelektricka
Kuba

#12 Příspěvek od Kuba »

Cowley píše:Hlavně to prokonzultuj s firemním "bezpečákem".
Jsou organizace, kde je zakázáno používat vlastní elektrospotřebiče.

To u nás problém naštěstí není, o revizi mu dyztak řeknu aby bylo všechno v pořádku
Sandal

#13 Příspěvek od Sandal »

Stačí revize zdroje, pokud je oddělený.
EKKAR

#14 Příspěvek od EKKAR »

Kuba píše:
MiraSt píše:Větráček se dá pomazat kapkou motorového oleje a je prakticky nesmrtelný. Ledničku mám podobnou a to promázání jsem už udělal.

Dobrá rada, díky ;-)
A jako konkrétní mazivo můžu vřele doporučit zbytek na dně v láhvi/kanystru JAKÝHOKOLIV ČERSTVÝHO MOTOROVÝHO OLEJE do auta - doslova to co vám zbyde ve flašce po výměně v autě, to nechte vykapat do malý lahvičky a máte na léta mazání na větráčky. Já mám výměnný množství 3,6 litru, kupuju 4l kanystr nebo 4x 1l flašu. Rok co rok mi skoro půllitránek zbyde - a Drobek je tak milý autíčko, že olej mezi výměnama vůbec nežere, takže mám dost a dost ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Artaban001

#15 Příspěvek od Artaban001 »

propálíš tolik proudu, co nepropálí ani ta nejhorší kompresorová stolní lednice.
O ty větráčky bych se tolik nebál, ale peltiér je sám o sobě pěkný hajzlík. pokud jej vypneš, tak jeho "izolační schopnost" je rovna snad kusu plechu. teplota z "horké strany" se Ti bude vracet dovnitř. Kompresorový, nebo i ten absorpční systém je ve vypnutým stavu mnohem dokonalejší. Navíc ty chladící články někdy popraskají a pak míň chladí - dá se to indikovat i ampérmetricky. Každá destička má několik paralelních okruhů - pokud dojde díky tepelnýmu namáhání k uvolnění nějaký ty "kostičky" (najdi si obrázek peltierova článku v řezu), přeruší se její větev a destička o tu větev chladí míň. Ono ne nadarmo se tohle chlazení používá tak u nejlevnějších vinoték, nebo autolednic. A některý autolednice ten zdroj pro trvalý provoz již mají v sobě, nebo je součástí příslušenství - slouží k tomu, aby jsi do auta přenesl již nachlazenou lednici z "obsahem" - a to díky té blbé vlastnosti chladícího článku musíš provést co nejrychleji.
Edit: Schválně jsem zkoušel chladící destičku vybavit chladičem jen na "horké straně" a zkoušel jsem, co se bude dít na studený straně - ta se za chvíli pokryla jinovatkou z ledu, po vypnutí napájení okamžitě zmizela - udělal jsem tohle párkrát. Po několika cyklech už fungovala mizerně - zničil jsem ji. Asi jsem překročil maximální delta T, pokud má teda takový parametr v "datasheetu"
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“