Expanzní nádržka Fabia, Octavia a spol- vyčištění sond.

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
hajeklubos

Expanzní nádržka Fabia, Octavia a spol- vyčištění sond.

#1 Příspěvek od hajeklubos »

Zdravím a předkládám další brutální řešení. Jak vyčistit expanzní nádobku chladiče Fabia a spol. Zprovoznit funkci sond navzdory tomu, že se ti v tom výrobce snaží zabránit. Vyhodit, kup novou. Jde o prořezání se k sondám a ty mechanicky vyčistit. Celá akce vznikla tím, že chlapci při opravě těsnění pod hlavou pospíchali, nenechali hlavu přerovnat a olej byl ve vodě ani ne za ½ roku znova , nádržka byla opět na vyhození. (300Kč v …). Když neupravenou pájkou prořízneš první vrstvu, (viz obr. )vidíš dvě dírky a sondy schované v další „krabičce“. Pro mne kurvítko. Tedy samočistící schopnost prouděním je 0. Šmat, který se tam dříve nebo později na sondách vytvoří vyvolá hlášení „nemáš vodu“. Obvykle v – 5 pod nulou. Upravenou pájkou (viz obr.)je možné se k sondám prořezat a mechanicky je vyčistit. Musíš to poprvé vyndat z auta,při případném dalším čištění už ne.
Přílohy
P1011263.JPG
P1011263.JPG
P1011261.JPG
P1011261.JPG
misocko

#2 Příspěvek od misocko »

mna by zaujimalo preco ta nadobka vyzera tak zlozito
myslis ze sa len konstrukter vysantil aby si sa nedostal k elektrodam , preto vyrobili nadobku nie jednoduchu na vyrobu
alebo
tvar ma nejaku funkciu , napr zabranit bublinkovaniu vody a tym zavzdusneniu dnesneho moderneho systemu chladenia ktory uz nedokazes odvzdusnit ako na felde (jazdou zohrejes, vodu dolejes). V dnesnych systemoch sa bez diagnostiky nezaobides ani pri blbej vymene chladiacej kvapaliny.
Eleman

#3 Příspěvek od Eleman »

misocko píše:mna by zaujimalo preco ta nadobka vyzera tak zlozito

Nevím, vyměnil jsem ji při průšvihu s olejem v chlazení za jednodušší (a taky levnější), bez toho vnitřku. Jen elektrody jsou zastrčeny v takové kapse, aby to kolem nich nešplouchalo. Po cca 4 letech jsem nezjistil žádný problém. Jediný rozdíl je, že v té jednodušší nádržce kapalina ví šplouchá.Mastná nádržka se dá vymýt benzínem a běžným přípravkem na nádobí, ale elektrody zůstanou pořád trochu mastné a po čase je problém.
Systém se dá "zkalibrovat" vytažením konektoru od elektrod nádržky a nastartováním (je to provázeno pípáním a blikáním kontrolky teploty) po zhasnutí motoru stačí zasunout konektor zpět a pak už to bude OK. Ale ne navždy, protože i přes pečlivý výplach zbytků oleje a vyčištění chladicího systému, tam vždy něco málo zůstane a po čase se elektrody opět zamastí.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Kvicala_r

#4 Příspěvek od Kvicala_r »

Teda nevím, jak přesně vypadá ta vaše nádobka, ale v mojí OC 1 stačí kartáček na zuby a trochu ojet elektrody (pardon dva asi nerez pruty). Jsou normálně vidět nalévacím otvorem
passion

#5 Příspěvek od passion »

Kvicala - potvrdzujem - na O2 mám tak isto elektródy prístupné cez otvor.
rnbw

#6 Příspěvek od rnbw »

Pekne kurvitko. Nastastie mam normalne auto, kde ma nadrzka jednoduchy tvar a ziadne sondy, takze sa nemusi nikdy vymienat ani cistit.
witt

#7 Příspěvek od witt »

Ono to zas tak dramatické není, stačí kontakty ve svorkovnici propojit a je navždy pokoj :D

Osobně si myslím, že se ty kontakty chemicky vyčistit dají a pokud to zlobí i nadále, tak je to spíše známka toho, že olej stále prosakuje. Pokud je to motor 1,4 MPI, tak bych řekl, že to je téměř jisté.
Kvicala_r

#8 Příspěvek od Kvicala_r »

Myslím, že ať už hladina, nebo omaštění kapaliny - oba hlídané aspekty jsou vítané. Trošku mi sáklo těsnění pod hlavou a byl sem rád, že na mě ta kontrolka mrkala :)
Sandal

#9 Příspěvek od Sandal »

Mě by zajímalo, co bude majitel dělat s rozkuchanou nádobkou. Bude mít vyčištěný čidlo a nádržku na mraky :roll:
Prostě oprav motor a nádobku dej novou a je to. Nemá cenu se proti tomu vzpírat, protože na to stějně nevyzraješ.
witt

#10 Příspěvek od witt »

To maštění u Fabie zpravidla poukazuje na utopené vložky válců. Srovnání hlavy zde nestačí...
Sandal

#11 Příspěvek od Sandal »

To jo, no. Je to nemilá závada, poněvadž musej ven i písty a stěma přesahama si musí člověk fakt pohrát. je to to samý jak u stareho MBčka, jak se to ojebe, za chvíli to fouká zase.
Dělal jsem jedou motor po mechánovi praseti, kterj byl línej tahat ven vložky a dal měděný podložky nahoru na těsnění. Fakt síla.
Maxipes_

#12 Příspěvek od Maxipes_ »

U embéčka musely písty s ojnicema ven, aby se daly vrátit vložky válců nazpět, ale u Fabie to při troše šikovnosti není třeba, vím to z vlastní zkušenosti. Kolem vložek válců je nahoře v bloku motoru tolik místa, že se tam dá manipulovat s kombinačkama a třmenem z plechu (asi 0,4 mm stačí), kterým se stáhnou pístní kroužky do drážek v pístu a válcová vložka se dá nasadit na píst, přišel jsem na to sám jen díky tomu, že jsem byl líný válet se pod autem a sundávat vanu a rozdělávat ojnice.
Bavíme se o Fabii 1.4 OHV.

P.S. při utopených vložkách spíš teče chladící kapalina do oleje, olej do chladící kapaliny jde většinou, až je těsnění pod hlavou úplně nasračky a olej proniká z mazacího kanálu na mazání vahadel mezi blokem a hlavou.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“