Expanzní nádržka Fabia, Octavia a spol- vyčištění sond.
Moderátor: Moderátoři
- hajeklubos
Expanzní nádržka Fabia, Octavia a spol- vyčištění sond.
myslis ze sa len konstrukter vysantil aby si sa nedostal k elektrodam , preto vyrobili nadobku nie jednoduchu na vyrobu
alebo
tvar ma nejaku funkciu , napr zabranit bublinkovaniu vody a tym zavzdusneniu dnesneho moderneho systemu chladenia ktory uz nedokazes odvzdusnit ako na felde (jazdou zohrejes, vodu dolejes). V dnesnych systemoch sa bez diagnostiky nezaobides ani pri blbej vymene chladiacej kvapaliny.
misocko píše:mna by zaujimalo preco ta nadobka vyzera tak zlozito
Nevím, vyměnil jsem ji při průšvihu s olejem v chlazení za jednodušší (a taky levnější), bez toho vnitřku. Jen elektrody jsou zastrčeny v takové kapse, aby to kolem nich nešplouchalo. Po cca 4 letech jsem nezjistil žádný problém. Jediný rozdíl je, že v té jednodušší nádržce kapalina ví šplouchá.Mastná nádržka se dá vymýt benzínem a běžným přípravkem na nádobí, ale elektrody zůstanou pořád trochu mastné a po čase je problém.
Systém se dá "zkalibrovat" vytažením konektoru od elektrod nádržky a nastartováním (je to provázeno pípáním a blikáním kontrolky teploty) po zhasnutí motoru stačí zasunout konektor zpět a pak už to bude OK. Ale ne navždy, protože i přes pečlivý výplach zbytků oleje a vyčištění chladicího systému, tam vždy něco málo zůstane a po čase se elektrody opět zamastí.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Dělal jsem jedou motor po mechánovi praseti, kterj byl línej tahat ven vložky a dal měděný podložky nahoru na těsnění. Fakt síla.
Bavíme se o Fabii 1.4 OHV.
P.S. při utopených vložkách spíš teče chladící kapalina do oleje, olej do chladící kapaliny jde většinou, až je těsnění pod hlavou úplně nasračky a olej proniká z mazacího kanálu na mazání vahadel mezi blokem a hlavou.