Výměna nafouklého C na základní desce - postup

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
warp

#16 Příspěvek od warp »

ERS-50 s úzkým hrotem, přidat trochu SnPb cínu pro lepší tavení (zespodu). Kondík se nemusí vůbec trhat silou, normálně jde vypájet a vytáhnout. Pak znovu zespodu nahřeju pájkou a z vrchu dírku prošťouchnu injekční jehlou 0.75mm (šedá), případně i jinou dle aktuálního průměru. Pak tam dám novej a normálně zapájím. Na jehlu nesmí přijít tavidlo či pájecí vodička, jinak se pocínuje a je k vyhození, stejně jako na desku - stačí kalafuna v "cínu". Jehla vydrží klidně 50-75 dírek.
rnbw

#17 Příspěvek od rnbw »

Cin sa da vacsinou odsat. Ak nie, tak zospodu nahrievam a zvrchu prepichnem pripinacikom. Ked sa hrot znici, tak ho vratim na nastenku a zoberiem druhy.
Přílohy
561225_0a_9.jpg
561225_0a_9.jpg
tomasjedno

#18 Příspěvek od tomasjedno »

Já v případě nouze použiji bambusové párátko. Nehrozí, že by se připájelo, a nekrade teplo :D
MetalGod

#19 Příspěvek od MetalGod »

Hele, na jednom Aušusu bylo značení na DPS u jednoho elytu (asi schválně) obráceně - u všech až na jeden bylo na bílý půlce +. Podle toho jsem osadil elyty (žádná onanie kolem toho, ven šly trafopájkou, dovnitř taky), ještě jsem to kontroloval, no a po zapojení a zapnutí rána :D. Elyt byl ale pod chladičem CPU, takže jeho obal nevystřelil do pryč, ale zůstal skoro vystrčenej. Jako u ostatních byl + na bílý plošce. Dal jsem tam jinej obráceně a šlapalo to.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
PixelOrgy

#20 Příspěvek od PixelOrgy »

Taky se me jeste nestalo, ze bych bojoval zrovna s kondem. I na ROHS me staci normalni Pace ST115 s 360C.

Mnohem vic zabavy nabizi treba toto :-D
Přílohy
47324E9D-C4B7-4A78-A171-FA5D2BD7E65B.jpeg
47324E9D-C4B7-4A78-A171-FA5D2BD7E65B.jpeg
p32

#21 Příspěvek od p32 »

A co jako?
Peedros

#22 Příspěvek od Peedros »

Dělám to stejně jako Termit, už jsem opravoval mainboard s nafouklými kundíky několikrát a vždy bez problémů. Jde to v pohodě výkonnější mikropájkou, trafopájka na mainboard je trochu čuňačina. Nikdy jsem nic nevrtal, pokud tam nějaký cín zůstal, vzal jsem to nahřátou jehlou, ale povětšinou to jde odsát.
termit256

#23 Příspěvek od termit256 »

On pokud se cin neodsaje napoprve, je lepsi tam znovu nakydat olovnaty a odsat to znovu. Delam to obycejnou nejlevnejsi cinskou odsavackou, jen na hrotu man navlecenou tenkou tedlonovou hadicku ktera se pritiskne k desce a nesaje to bokem, ale zkrz diru.
keemo

#24 Příspěvek od keemo »

diky za tip, silikonovych hadicek mam v praci vagon. a ma to jednu vyhodu, nebude se zasirat vnitrek odsavacky
termit256

#25 Příspěvek od termit256 »

Na zasirani vnitrku to nema zadny vliv
lesana87

#26 Příspěvek od lesana87 »

Já mám na hrotu odsávačky tlustou silikonovou hadičku, cca 8mm přesah přes hrot. Tlustou proto, aby se moc nedeformovala tím přitisknutím na desku a podtlakem při odsátí. Dovnitř odsávačky jde míň cínu, nějaký se zachytí na rozhraní hadičky a hrotu, ale jakmile se tam nahromadí cínu víc, je potřeba ten bobík vyklepnout, protože to přestane sát. Obvykle stačí hadičku trochu požmoulat a bobík vypadne. :)
Celeron

#27 Příspěvek od Celeron »

Dnes jsem z nouze, nemaje s sebou pořádnou mikropájku u kámoše vypájel bouchlej elyt z boardu přímým plamenem tužkový plynový páječky. Samotná páječka to přes hrot neprohřála.
Sundal jsem pájecí hrot i s jeho katalytickým tělískem a operace začala. Akorát to chce přesně naštelovat vzdálenost špičky plamene od desky a šmrdlat plamenem na obě nohy a z druhý strany elyt rukou vytáhnout. Jede to i bez něj, někdy příště se tam dá novej.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od forbidden »

lesana87 píše:Já mám na hrotu odsávačky tlustou silikonovou hadičku, cca 8mm přesah přes hrot. Tlustou proto, aby se moc nedeformovala tím přitisknutím na desku a podtlakem při odsátí. Dovnitř odsávačky jde míň cínu, nějaký se zachytí na rozhraní hadičky a hrotu, ale jakmile se tam nahromadí cínu víc, je potřeba ten bobík vyklepnout, protože to přestane sát. Obvykle stačí hadičku trochu požmoulat a bobík vypadne. :)

To mám úplně stejně, akorát to někdy tahám ven pinzetou, když nejde vyklepat.

Plamenem jsem kdysi v nouzi taky tahal nějakej řadovej konektor z desky. Sice se to povedlo, ale trochu jsem to opálil. Toto už radši nebudu zkoušet. :D

Jinak kondy z MB a podobný součástky, tahám za pomocí horkovzduchu, kterým desku nahřeju na cca 150 °C a pak vyhřívané odsávačky s přidáním běžnýho olovnatýho cínu, jde to krásně. Kdybych měl pořádnou odsávačku, tak to ani nemusím předehřívat.
passion

#29 Příspěvek od passion »

Plameňom - plynovou spájkovačkou som kedysi menil VF koncáky kolegom v nokiách, siemensoch, ericssonoch, keď o horkovzduchu sa mi mohlo ešte len snívať. Vieeeem, čo už.
:lol:
dvorak

#30 Příspěvek od dvorak »

Při použití trafopájky opatrně, aby vlivem indukce neodešla pamě'ť a pod.
Doporučuje se pájku zapnout (zmáčknout) asi půl metru od desky a pak teprve letovat /odletovat.
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“