Keramické trimry a kondenzátory

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sinclair

Keramické trimry a kondenzátory

#1 Příspěvek od sinclair »

K čemu mohly sloužit tyhle dvojtrimry?
Ten bílý vpravo dole je ALWAYS a je ještě značený v centimetrech, 300cm.
Ta horní dvojčata jsou značený jen nějakým 9-místným číselným kódem.
To dole je amatérský slídový dolaďovací kondenzátor, nebo co?

A kde se mohly používat ty baterie trubičkových keramik? Vypadá to skoro jako výkonová aplikace a podle barvy i s různými teplotními závislostmi.
Našel jsem těch "baterií" celou krabičku a vypadají všecky stejně, jako tovární výroby. Kapacita sedí na cca 5%.
Přílohy
trubickove osmice.jpg
trubickove osmice.jpg
keramicke trimry.jpg
keramicke trimry.jpg
mihal

#2 Příspěvek od mihal »

Tu Bielu dvojicu som videl na MF v nejakom rádiu zo 40.rokov, buď telefunken alebo philips. Potom bola ešte v nejakom armádnom pojítku na vkv, RF11?
Kam na to chodíš? Ja mám problém i s omnoho novšími súčiastkami.
Rozhodne sa jedná s slušné komponenty.
Achab

#3 Příspěvek od Achab »

sinclair píše:Vypadá to skoro jako výkonová aplikace a podle barvy i s různými teplotními závislostmi.

Jestli nemají různou teplotní závislost jednotlivé kondenzátory v sestavě. Mohl by to být kompenzovaný blok pro VF aplikace.
sinclair

#4 Příspěvek od sinclair »

Tak třeba Hescho, ale později i Tesla, označovali právě druhem barvy keramický materiál a tím i teplotní závislost.
mihal:
Zdědil jsem velkou krabici s vesměs nepoužitými, pasivními součástkami ze 30. a 40. let minulého století. Některé jsou použité, ale v pořádku.
To na obrázkách jsou většinou slídové typy a všechny firmy dodnes existují :D
Přílohy
kondiky02.jpg
kondiky02.jpg
kondiky01.jpg
kondiky01.jpg
mihal

#5 Příspěvek od mihal »

Krása :nut:
Ale to neni bežný opravárenský matroš z toho obdobia, je to skôr nejaká špeciálka.
sinclair

#6 Příspěvek od sinclair »

Neřekl bych.
Vypadá to jako standardní matriál z doby, kdy se všecko v přijímačích šroubovalo na pertinax a propojovalo pravoúhle :D
Třeba ten slídový kondík Dubilier má asi 350pF a skvělé Q, je to i na dnešní dobu poměrně kvalitní kondík. Ten větší Telefunken má značeno 400cm a má 410pF, bakelitový Telefunken má vzadu vylisováno 200cm a skutečně má 205pF. Neletovaný NSF je asi dvojvrstvý, značen 400cm, skutečných má 415pF.
Líbí se mi provedení toho "drátového trimru". Podle mě snese nejmíň 3W a je fakt chytře a přitom úplně jednoduše udělaný. Vypadá to, že je to takový ten balanční odpor do katod koncových přímožhavených elektronek. Běžec je spojený s trimrově krátkou hřídelkou i upevňovacím krčkem, co má Wh závit.
Zkusím to nafotit, což mi moc nejde :D
Měřil jsem některé z těch nejstarších uhlíkových, žluto-bužírkových odporů S&H, Rosenthal, Always apod. /takové s těmi výraznými niklovanými čepičkami/ a dodnes to všecko ± sedí. Třeba odpory od 800kΩ do 800Ω mají tolerance maximálně 7%, to samý všecky ty známý světle červený odpory s radiálními vývody, katodové 1W-2W dráťáky od 120 do 190 ohmů jsou nepřerušený. Všechno to po těch 90-100 letech sedí.
Prostě kvalitka..

Kdo vyráběl tyrkysově zelené odpory asi 0,25-1W s "radiálními" vývody? Provedení je stejné, jako naše poválečné TR101-TR105, ale tyhle jsou zelené a ani na větších kusech není ničí logo. Hodnoty ještě v R-řadě samozřejmě, některé i mimo. Vyskytovaly se občas i v raných poválečných přijímačích.
Tady je máš na výstupáku KZ50, cihlový je už TR101 a vedle ten zelenáč :D
Přílohy
KZ50 shora02.jpg
KZ50 shora02.jpg
mihal

#7 Příspěvek od mihal »

No budiž, niečo z toho mohlo byť niekde bežne použité, napríklad ten kapacitný trimer nad odbučovačom, ale ten bakelitový telefunken som teda v žiadnom telefunkene od roku 1935 nevidel, Dublier micon mi tiež nič nehovorí. Ale robil som len telefunkeny, mikrofony, telegrafie, blaupunkty a občas nejaký philips. Ak to bolo niekde v prijímači, tak určite skôr, možno tak 1930. V bežnej produkcii bolo všetko už od pohľadu lacnejšie, sľudák mal málokde krytie.
Odpory tie najstaršie mali ako vývody skrutky alebo sa zakladali do držiakov, podobne ako valčekové autopoistky. Spájkovanie prišlo niekde v období 1930, čiapočky nalisované na keramickom teliesku s uhlíkovou vrstvou, adjustované šroubovicovým zábrusom. U nás bolo takmer všetko always, občas mende, farad, NSF, IRA.
Tak malé odpory ako ten zelenáč to je určite z 50.rokov, možno aj z tv techniky. Mám niekde podobné ale s páskovými vývodmi.
Koncák je kus, to je mono push-pull?
sinclair

#8 Příspěvek od sinclair »

To je fotka někoho jiného, ale je to úplně běžný, teslácký Komerční Zesilovač 50W/100V typu KZ50, 513042 z 50.let, nesmírně protivný na restaurování.
2x4654, AX50, AZ4, EBL21 a 3xEF22.
PixelOrgy

#9 Příspěvek od PixelOrgy »

Trimry-dvojcata jsou treba ve vstupu zesilovace osciloskopu (Solartron CD1400)
Přílohy
7A9AD4C4-856F-4CAE-B2EE-607F84017176.jpeg
7A9AD4C4-856F-4CAE-B2EE-607F84017176.jpeg
sinclair

#10 Příspěvek od sinclair »

Jo, vypadá to podobně, ty moje budou ale asi starší. U jednoho použitého dvojčete jsou vzadu propojené vývody křížem. Podle struktury té textilní bužírky a třeba porovnání s podobnou v přístrojích bych soudil, že to jsou pozdní 30. a 40. léta. V ničem jsem to neviděl.
Možná nějaké profi komunikační přístroje. Ten člověk, od kterého to mám, do toho už od konce války dělal.
Mezi papíry jsem našel i poznámkový blok, ve kterém jsou detailní údaje spousty německých M- traf různých účelů.
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

sinclair píše:To je fotka někoho jiného, ale je to úplně běžný, teslácký Komerční Zesilovač 50W/100V typu KZ50, 513042 z 50.let, nesmírně protivný na restaurování.
2x4654, AX50, AZ4, EBL21 a 3xEF22.

Sinclaire, nevíš co to bylo za zesák stejnýho tvaru jako KZ50 odhadem 1945-1950? Byl v tom jako doplněk přímozesilující přijímač AM bez jakýkoliv stupnice. Nikde jsem to na netu nenašel.
Hodně podobná i velikostí byla KZ8 ale ta pokud vím neměla AM přijímač. Jo a taky byl lakovanej na černo, jen nevím, jestli to bylo originál. Už je to asi 20 let, co s tím tady jeden kluk byl ať mu to opravím.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Lukas-Peca »

Podobné zesilovače a ústředny v té době dělaly různé soukromé firmy a často v nich byl jednoduchý přijímač. V Třešti máme ústřednu od plzeňské firmy ERBA, jsou v tom americké elektronky asi ze zásob UNRRA a obsahuje to plnohodnotný superhet.
PixelOrgy

#13 Příspěvek od PixelOrgy »

sinclair píše:Jo, vypadá to podobně, ty moje budou ale asi starší. U jednoho použitého dvojčete jsou vzadu propojené vývody křížem. Podle struktury té textilní bužírky a třeba porovnání s podobnou v přístrojích bych soudil, že to jsou pozdní 30. a 40. léta. V ničem jsem to neviděl.
Možná nějaké profi komunikační přístroje. Ten člověk, od kterého to mám, do toho už od konce války dělal.
Mezi papíry jsem našel i poznámkový blok, ve kterém jsou detailní údaje spousty německých M- traf různých účelů.

jj, urcite budou, ten skopek je z sedesatek. Ty trubkovy kondy taktez, mam tu jeden podobnej, co jsem vytahl z nalezene trosky nejakyho predvalecnyho radia (nebyla ani skrinka, jen rozbity sasi, takze typ netusim) a v nicem novejsim jsem je nevidel.

Zvlastni trimr mam ve starym V-metru od Philipse. Asi i zjistim, jak vypada zespodu, je potreba utahnout vsechny patice elek - maji zespodu maticku, a vetsina jich volne harasi ve skrince :-)
Přílohy
1841C31D-BE5B-401D-A540-74B5F983CF08.jpeg
1841C31D-BE5B-401D-A540-74B5F983CF08.jpeg
sinclair

#14 Příspěvek od sinclair »

Jirko, Trafora TR167.
25W zesilovač podobného tvaru, jako KZ50, ale poloviční a s více sešikmeným panelem potenciometrů.
Po r. 1948 dál skládaná z původních, znárodněných dílů a pod tesláckým číslem 513 070.
Fotka je kradená :D
Přílohy
Trafora TR167 513070_schema.jpg
Trafora TR167 513070_schema.jpg
TR167.jpg
TR167.jpg
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

Jo, to je ono! Nic jsem k tomu neměl a moc jsem nechápal to pro elektronkovej zesák neobvyklý zapojení s budícím trafem a ten kondíkovej blázinec za ním. A hlavně ty vstupy. Kmital hajzlík až se 4654 červenaly. Něco bylo špatně kolem CF50, asi byla špatná, tak jsem to zprovoznil jen na G vstup. Kdoví kde se to válí vyhozený...
Díky!
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“