Keramické trimry a kondenzátory
Moderátor: Moderátoři
Keramické trimry a kondenzátory
Ten bílý vpravo dole je ALWAYS a je ještě značený v centimetrech, 300cm.
Ta horní dvojčata jsou značený jen nějakým 9-místným číselným kódem.
To dole je amatérský slídový dolaďovací kondenzátor, nebo co?
A kde se mohly používat ty baterie trubičkových keramik? Vypadá to skoro jako výkonová aplikace a podle barvy i s různými teplotními závislostmi.
Našel jsem těch "baterií" celou krabičku a vypadají všecky stejně, jako tovární výroby. Kapacita sedí na cca 5%.
mihal:
Zdědil jsem velkou krabici s vesměs nepoužitými, pasivními součástkami ze 30. a 40. let minulého století. Některé jsou použité, ale v pořádku.
To na obrázkách jsou většinou slídové typy a všechny firmy dodnes existují
Vypadá to jako standardní matriál z doby, kdy se všecko v přijímačích šroubovalo na pertinax a propojovalo pravoúhle
Třeba ten slídový kondík Dubilier má asi 350pF a skvělé Q, je to i na dnešní dobu poměrně kvalitní kondík. Ten větší Telefunken má značeno 400cm a má 410pF, bakelitový Telefunken má vzadu vylisováno 200cm a skutečně má 205pF. Neletovaný NSF je asi dvojvrstvý, značen 400cm, skutečných má 415pF.
Líbí se mi provedení toho "drátového trimru". Podle mě snese nejmíň 3W a je fakt chytře a přitom úplně jednoduše udělaný. Vypadá to, že je to takový ten balanční odpor do katod koncových přímožhavených elektronek. Běžec je spojený s trimrově krátkou hřídelkou i upevňovacím krčkem, co má Wh závit.
Zkusím to nafotit, což mi moc nejde
Měřil jsem některé z těch nejstarších uhlíkových, žluto-bužírkových odporů S&H, Rosenthal, Always apod. /takové s těmi výraznými niklovanými čepičkami/ a dodnes to všecko ± sedí. Třeba odpory od 800kΩ do 800Ω mají tolerance maximálně 7%, to samý všecky ty známý světle červený odpory s radiálními vývody, katodové 1W-2W dráťáky od 120 do 190 ohmů jsou nepřerušený. Všechno to po těch 90-100 letech sedí.
Prostě kvalitka..
Kdo vyráběl tyrkysově zelené odpory asi 0,25-1W s "radiálními" vývody? Provedení je stejné, jako naše poválečné TR101-TR105, ale tyhle jsou zelené a ani na větších kusech není ničí logo. Hodnoty ještě v R-řadě samozřejmě, některé i mimo. Vyskytovaly se občas i v raných poválečných přijímačích.
Tady je máš na výstupáku KZ50, cihlový je už TR101 a vedle ten zelenáč
Odpory tie najstaršie mali ako vývody skrutky alebo sa zakladali do držiakov, podobne ako valčekové autopoistky. Spájkovanie prišlo niekde v období 1930, čiapočky nalisované na keramickom teliesku s uhlíkovou vrstvou, adjustované šroubovicovým zábrusom. U nás bolo takmer všetko always, občas mende, farad, NSF, IRA.
Tak malé odpory ako ten zelenáč to je určite z 50.rokov, možno aj z tv techniky. Mám niekde podobné ale s páskovými vývodmi.
Koncák je kus, to je mono push-pull?
Možná nějaké profi komunikační přístroje. Ten člověk, od kterého to mám, do toho už od konce války dělal.
Mezi papíry jsem našel i poznámkový blok, ve kterém jsou detailní údaje spousty německých M- traf různých účelů.
sinclair píše:To je fotka někoho jiného, ale je to úplně běžný, teslácký Komerční Zesilovač 50W/100V typu KZ50, 513042 z 50.let, nesmírně protivný na restaurování.
2x4654, AX50, AZ4, EBL21 a 3xEF22.
Sinclaire, nevíš co to bylo za zesák stejnýho tvaru jako KZ50 odhadem 1945-1950? Byl v tom jako doplněk přímozesilující přijímač AM bez jakýkoliv stupnice. Nikde jsem to na netu nenašel.
Hodně podobná i velikostí byla KZ8 ale ta pokud vím neměla AM přijímač. Jo a taky byl lakovanej na černo, jen nevím, jestli to bylo originál. Už je to asi 20 let, co s tím tady jeden kluk byl ať mu to opravím.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
sinclair píše:Jo, vypadá to podobně, ty moje budou ale asi starší. U jednoho použitého dvojčete jsou vzadu propojené vývody křížem. Podle struktury té textilní bužírky a třeba porovnání s podobnou v přístrojích bych soudil, že to jsou pozdní 30. a 40. léta. V ničem jsem to neviděl.
Možná nějaké profi komunikační přístroje. Ten člověk, od kterého to mám, do toho už od konce války dělal.
Mezi papíry jsem našel i poznámkový blok, ve kterém jsou detailní údaje spousty německých M- traf různých účelů.
jj, urcite budou, ten skopek je z sedesatek. Ty trubkovy kondy taktez, mam tu jeden podobnej, co jsem vytahl z nalezene trosky nejakyho predvalecnyho radia (nebyla ani skrinka, jen rozbity sasi, takze typ netusim) a v nicem novejsim jsem je nevidel.
Zvlastni trimr mam ve starym V-metru od Philipse. Asi i zjistim, jak vypada zespodu, je potreba utahnout vsechny patice elek - maji zespodu maticku, a vetsina jich volne harasi ve skrince
Díky!
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!